Αραγε ξέρει τι κάνει ο Οτζαλάν; Φίλοι των Κούρδων και της ειρήνης αμφιβάλλουν για την ικανότητα του «Απο» να δίνει γραμμή σε ένα ολόκληρο έθνος μέσα από τις φυλακές υψίστης ασφαλείας στο νησάκι Ιμραλί, δίπλα στα Μουδανιά της Μικράς Ασίας.
Καταδικασμένος σε ισόβια το 1999, ο Κούρδος ηγέτης βρίσκεται έγκλειστος εκεί ήδη 26 χρόνια, όμως ο λόγος του μετρά στους ομοεθνείς του, όχι μόνο της Τουρκίας αλλά και της Συρίας, του Ιράκ και του Ιράν και σε εκατομμύρια στην Ευρώπη, ίσως και σε άλλες ηπείρους. Αυτό επιβεβαιώθηκε και πρόσφατα με την ηχηρή παρέμβασή του, ζητώντας από το PKK, το κόμμα που ο ίδιος ίδρυσε –και ιδιαίτερα το ένοπλο τμήμα του–, να καταθέσει τα όπλα και να αυτοδιαλυθεί, επιλέγοντας στο εξής τον πολιτικό αγώνα.
Αλλωστε δεν στερούνται πολιτική και κοινοβουλευτική έκφραση οι Κούρδοι της Τουρκίας, όπως κι αν λέγεται η νόμιμη πολιτική τους έκφραση, σχεδόν πάντοτε τρίτο κόμμα, ικανό να υπερβαίνει το πλαφόν του 10%. Και τούτο, διότι η εκλογική βάση τους είναι συγκεντρωμένη στο αποκαλούμενο Κουρδιστάν της Τουρκίας, με πρωτεύουσα το Ντιγιάρμπακιρ.
Κάποιοι απόρησαν για την εξέλιξη αυτή, ιδίως οι εγχώριοι «τουρκοφάγοι» που φαντασιώνονται τον ακρωτηριασμό της γείτονος διά της απόσχισης της πυκνοκατοικημένης από Κούρδους νοτιοανατολικής Τουρκίας. Μία περίοδο, ακόμα και μερίδα του ΠΑΣΟΚ που δήθεν συνέπασχε με τους Πόντιους και Αρμένιους, συνεπικουρούμενη από εγχώριους εθνικιστές, όψιμους μακεδονομάχους, εμφανίστηκαν υποστηρικτές της εθνικής αυτοδιάθεσης, ιδέα που είναι στα λάβαρα της Αριστεράς από την ίδρυσή της. Παράλληλα, ήταν φίλοι του Σαντάμ Χουσεΐν, που είχε επιτεθεί με χημικά στους Κούρδους του Ιράκ, φρικιαστικό έγκλημα, που και εγώ ο ίδιος ως φιλοσοβιετικός κομμουνιστής δίσταζα να καταγγείλω, δέσμιος της ιδέας ότι τα καθεστώτα Μπάαθ ήταν σοσιαλιστικού προσανατολισμού.
Από το Ιμραλί ο Οτζαλάν διατήρησε τις επαφές του με τους ομοεθνείς του. Παράλληλα, εξελίχτηκαν οι πολιτικές ιδέες του στη βάση πραγματικών δεδομένων, όπως ότι ένα κράτος όλων των Κούρδων είναι ανέφικτος στόχος, καθώς θα σήμαινε αλλαγές συνόρων εις βάρος τεσσάρων κρατών, Τουρκίας, Ιράκ, Συρίας και Ιράν. Εξάλλου, άλλες είναι οι αντιλήψεις στο Κουρδιστάν Ιράκ, που είναι μέλος ομοσπονδίας με πρωτεύουσα το Ερμπίλ, και άλλες οι επιλογές των Κούρδων της Συρίας, που δημιούργησαν παραδειγματική αυτοδιοικητική δομή στη Ροζάβα, με ισότητα ανδρών - γυναικών, ασυνήθιστη στη Μέση Ανατολή.
Εχει, πιστεύω, νου και γνώση ο Οτζαλάν –γνώση βγαλμένη και από τα χρόνια του δικού του ένοπλού αγώνα– διεκδικώντας πλέον αυτονομία για τους Κούρδους εντός των υπαρκτών κρατών, όπου ζουν, με δικαίωμα στη γλώσσα τους σε όλα τα επίπεδα και την κουλτούρα τους.
*Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας