Η πανεργατική απεργία στις 12 Νοέμβρη είναι από τις πιο κρίσιμες μάχες. Είναι η πρώτη οργανωμένη πανεργατική απάντηση απέναντι στο πακέτο των μέτρων που ξεδιπλώνει η κυβέρνηση Τσίπρα ενάντια στους εργαζόμενους. Η επιτυχία της θα κρίνει το πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση από τη μια μεριά αλλά και το πώς θα συνεχίσει το εργατικό κίνημα από την άλλη. Μπορεί να γίνει αφετηρία για ένα δυνατό απεργιακό κίνημα που θα αναγκάσει την κυβέρνηση να υποχωρήσει.
Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι εργαζόμενοι έχουμε πίσω μας τις αποσκευές αγώνων και απεργιών πέντε χρόνων. Αγώνων που ανέτρεψαν τρεις μνημονιακές κυβερνήσεις και διέλυσαν τα πολιτικά κόμματα της άρχουσας τάξης. Ξέρουμε ότι είμαστε η συντριπτική πλειοψηφία και, για την ακρίβεια, το 62% που μόλις τον Ιούλιο είπε ένα καθαρό ταξικό ΟΧΙ στα μνημόνια. Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν είναι πιο δυνατή έπειτα από τις εκλογές της 20ής Σεπτέμβρη, αλλά πιο αδύναμη.
Η ατζέντα της απεργίας στις 12 Νοέμβρη χρειάζεται να αναδείξει με επιθετικό τρόπο τις διεκδικήσεις των προηγούμενων χρόνων. Μαζικές προσλήψεις για να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση. Σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων και να αντιστραφούν οι παλιότερες. Να φέρει στην ημερήσια διάταξη τις αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, να διεκδικήσει λιγότερη δουλειά για όλους και όχι σύνταξη στα 67.
Η απεργία αυτή έχει προκύψει μέσα από τις κινηματικές δραστηριότητες που έχουν αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα. Απεργία στα Λιμάνια ενάντια στην ιδιωτικοποίηση στις 22/10. Ανταρτοπόλεμος σε δεκάδες νοσοκομεία ενάντια στις ελλείψεις προσωπικού. 48ωρες απεργίες από τους ναυτεργάτες στις 2/11.
Μαχητικές αντιδράσεις από τους εκπαιδευτικούς για τις ελλείψεις στα σχολεία. Οι χώροι δουλειάς βράζουν και έχουν ήδη μπει σε τροχιά σύγκρουσης με τις συνέπειες των μνημονίων που κατεβάζει η κυβέρνηση και αυτό είναι το υπόβαθρο που ανάγκασε τις συνδικαλιστικές ηγεσίες να βγουν από τον λήθαργο και να κινηθούν απεργιακά.
Η επιτυχία της απεργίας θα δώσει ώθηση σε όλους αυτούς τους επιμέρους αγώνες να συνεχίσουν και να κλιμακωθούν, ανοίγοντας τον δρόμο για ένα απεργιακό κύμα που θα ανατρέψει τις ιεραρχήσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Η επιτυχία της θα βοηθήσει να επιβάλουν οι εργαζόμενοι ότι θα υπάρξει κλιμάκωση με νέα μεγαλύτερη πανεργατική απεργία.
Κομμάτι της διαδικασίας προετοιμασίας της απεργίας στις 12 Νοέμβρη και της συνέχειας που θα χρειαστεί να δώσουμε είναι η Πανελλαδική Συνέλευση του «Συντονισμού ενάντια σε κλεισίματα, διαθεσιμότητες και ιδιωτικοποιήσεις», που πραγματοποιείται στην ΕΣΗΕΑ την Κυριακή 1η Νοέμβρη στις 10 π.μ.
Ο Συντονισμός προέκυψε μία μέρα μετά την εισβολή των ΜΑΤ στην ΕΡΤ τον Νοέμβρη του 2013, και στα δύο χρόνια ζωής του στήριξε με κάθε τρόπο το κίνημα των διαθέσιμων, την ΕΡΤ, τις καθαρίστριες, τους λιμενεργάτες και κάθε κομμάτι που συγκρούστηκε με την πολιτική των μνημονίων.
Στη συνέλευση θα βρεθούν στον ίδιο χώρο συνδικαλιστές και εργαζόμενοι από τους χώρους που ιδιωτικοποιούνται σε μια πρώτη προσπάθεια συντονισμού. Εργαζόμενοι από το Δημόσιο αλλά και εργαζόμενοι από «πεντάμηνα». Εργαζόμενοι από τους αγώνες τού χθες και τις μάχες τού αύριο. Θα δώσει τη δυνατότητα να συντονίσουμε καλύτερα τα βήματά μας για να ξεδιπλωθεί η δυναμική των εργαζόμενων και η δική τους προοπτική.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας