Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.3° 16.8°
1 BF
67%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
17.0° 14.4°
0 BF
79%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 16.6°
2 BF
81%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
7.9° 7.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
3 BF
81%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
76%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
93%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
1 BF
87%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
19.7° 16.1°
2 BF
63%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
15°C
15.9° 15.0°
2 BF
73%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
3 BF
55%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
2 BF
76%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.2° 19.2°
3 BF
40%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
19.1° 16.6°
1 BF
67%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
3 BF
79%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
15.5° 14.8°
0 BF
67%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
14.3° 14.3°
3 BF
82%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.1° 16.1°
1 BF
78%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
1 BF
90%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
gaza
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Η Ελληνίδα υπουργός Πολιτισμού τη Δευτέρα θα βρίσκεται στο Ισραήλ για «πολιτιστικές συνεργασίες» και κάποια χιλιόμετρα μακριά προσφυγικοί καταυλισμοί με κατατρεγμένους Παλαιστίνιους θα ψάχνουν για το δικό τους... οξυγόνο | EPA/MOHAMMED SABER
Ελεύθερη Κατάδυση

Η Μενδώνη στο Ισραήλ: ζητείται ενσυναίσθηση

Την Δευτέρα 3 Μαρτίου, η υπουργός Πολιτισμού, Λ. Μενδώνη, προγραμματίζει επίσκεψη στο Ισραήλ. Εκεί θα συζητήσει με τον Ισραηλινό ομόλογό της, Μ. Ζοχάρ, «πολιτιστικές συνεργασίες και ανταλλαγές» μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ.

Την ώρα που η υπουργός αμέριμνη θα συναντιέται με την κυβέρνηση του Νετανιάχου, που είναι καταζητούμενος από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, τα ισραηλινά τανκς θα βρίσκονται ακόμη στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη και οι ισραηλινές δυνάμεις θα ισοπεδώνουν προσφυγικούς καταυλισμούς, σε μια προσπάθεια να ολοκληρώσουν το έργο της γενοκτονίας του παλαιστινιακού λαού, που διεξάγουν εδώ και δεκαετίες.

Δεν αναμένουμε, βέβαια, από την Ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού να φέρει σε δύσκολη θέση τον Ισραηλινό ομόλογό της, ζητώντας του τον λόγο γιατί το Ισραήλ στόχευσε σκόπιμα και κατέστρεψε πολιτιστικούς χώρους, εκκλησίες, τζαμιά και αρχαιολογικά μνημεία. Επιδόθηκε δηλαδή σε προσπάθεια πολιτιστικής εξάλειψης. Μάλιστα, η σκόπιμη καταστροφή των πολιτιστικών χώρων και αρχαιολογικών μνημείων αποτέλεσε μέρος της προσφυγής της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο για το έγκλημα της γενοκτονίας.

Θα μπορούσε έστω η υπουργός να αναλογιστεί ότι το ίδιο το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων δήλωσε ότι το Ισραήλ διεξάγει εγκλήματα πολέμου και έχει καταγγείλει τις επιθέσεις εναντίον του. Δεν απασχολούν όμως τέτοιες λεπτομέρειες την ελληνική κυβέρνηση, ειδικά στη νέα της σταυροφορία να ζητιανέψει την εύνοια της συμμαχίας Τραμπ - Νετανιάχου, ακόμη κι αν αυτή αποσκοπεί να κάνει τη Γάζα οικόπεδο. Τι να σου κάνει και το διεθνές δίκαιο μπροστά στην εύνοια του Τραμπ;

Θα πει κανείς, τι σχέση έχει ο πολιτισμός με τη γενοκτονία. Μόνο που αυτός ακριβώς είναι ο τρόπος που επιλέγει το Ισραήλ για να «ξεπλύνει» τα εγκλήματά του. Χρηματοδοτεί φεστιβάλ, εκδηλώσεις και πολιτιστικές συνεργασίες σε όλο τον κόσμο, για να αποσπάσει την προσοχή από τα μαζικά εγκλήματά του. Την ίδια στιγμή που διοργανώνει φεστιβάλ, η κυβέρνηση του Ισραήλ συνεχίζει τις μαζικές δολοφονίες, την καταστροφή υποδομών, τις στοχευμένες επιθέσεις σε δημοσιογράφους και καλλιτέχνες.

EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Αλλά και στο πεδίο της αρχαιολογίας υπάρχει ισραηλινό τμήμα που διεξάγει «πολεμική» αρχαιολογία. Είναι αυτό που πραγματοποιεί ανασκαφές στα Κατεχόμενα, ακολουθώντας τις καταστροφές του στρατού και προσπαθώντας να στηρίξει με τάχα επιστημονικά επιχειρήματα ότι οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν καμία θέση στη χώρα τους. Πρόκειται για αρχαιολογικές αποστολές που εξυπηρετούν την πολιτική της κατοχής και του απαρτχάιντ. Και, βέβαια, δηλητηριάζουν τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, παρουσιάζοντας ως «επιστημονικές μεθόδους» τις αναλύσεις και συγκρίσεις DNA ως απόδειξη φυλετικής καταγωγής αρχαίων σκελετών. Πρόκειται για τον αιτιολογικό μύθο κατασκευής της Ακροδεξιάς!

Ο Ισραηλινός υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μίκι Ζοχάρ, έχει άλλωστε προκαλέσει με τις δηλώσεις του, ότι «η εβραϊκή φυλή είναι το η πιο έξυπνη από όλο το ανθρώπινο είδος», ενώ πρόσφατα ζήτησε να επιβάλλεται η θανατική ποινή για «τη βοήθεια σε εχθρό εν καιρώ πολέμου». Θανατική ποινή για τους Παλαιστίνιους αγωνιστές και τους Ισραηλινούς αντιφρονούντες, αυτή είναι η «ιδεολογία» του υπουργού με τον οποίο σχεδιάζει «συνεργασίες» η Ελληνίδα υπουργός Πολιτισμού.

Είναι δύσκολο, βέβαια, να περιμένει κανείς ενσυναίσθηση στη γενοκτονία ενός λαού από την υπουργό που είχε το θράσος να αντικρισει τη μητέρα της Θώμης και της Χρύσας Πλακιά, που χάθηκαν στο κρατικό έγκλημα των Τεμπών, για να της πει ότι «θα γίνει καλύτερος ο σιδηρόδρομος». Είναι χρέος όλων μας, όμως, να αποτρέψουμε το ξέπλυμα του κράτους δολοφόνου από «πολιτιστικές συνεργασίες» με τη χώρα μας.

Οπως τονίζει και η καμπάνια BDS, «κανένας άνθρωπος -και πολύ περισσότερο οι άνθρωποι της τέχνης και του πολιτισμού- δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια απέναντι σε όλα αυτά. Είμαστε όλες/οι υπόλογοι απέναντι στις επόμενες γενιές που θα μας ρωτήσουν: κι εσείς τι κάνατε; πώς επιτρέψατε να γίνει ένα ακόμα Ολοκαύτωμα;»

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Η Μενδώνη στο Ισραήλ: ζητείται ενσυναίσθηση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας