Στην όπερα «Η Αρλεζιάνα» του Μπιζέ η ομώνυμη πρωταγωνίστρια δεν εμφανίζεται ποτέ, παρ’ όλο που είναι παρούσα-απούσα καθώς όλοι όσοι βρίσκονται επί σκηνής συζητούν γι’ αυτήν.
Οι δραματικές ανατροπές στην πολεμική σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας έθεσαν για πολλοστή φορά επί τάπητος την πρόκληση της αμυντικής χειραφέτησης της Γηραιάς Ηπείρου από τις ΗΠΑ-ΝΑΤΟ.
Με τα σημερινά δεδομένα γεωπολιτικά και δημοσιονομικά η χειραφέτηση προβάλλει αδύνατη.
Αδύνατη για δύο λόγους, καθώς η Ε.Ε. δεν θέλει αλλά και δεν μπορεί να βαδίσει στον δρόμο της χειραφέτησης από τις ΗΠΑ.
Μεθαύριο Δεύτερα ο Μακρόν θα συναντηθεί με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο ως άτυπος εκπρόσωπος των Ευρωπαίων συμμάχων.
Η Γαλλία μαζί με τη Γερμανία στην περίοδο 2014-2022 μεσολάβησαν ανεπιτυχώς μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας και αδυνατούν να συμφωνήσουν σε έναν κοινό παρονομαστή για την ασφάλεια της Γηραιάς Ηπείρου:
● Το Παρίσι σε επικοινωνιακό τουλάχιστον επίπεδο διεκδικεί την ντε φάκτο εκπροσώπηση των Ευρωπαίων αλλά και τη χαλάρωση της δημοσιονομικής περιοριστικής πολιτικής.
Ο χρόνος θα δείξει αν η ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής της μόνιμης και άκαμπτης δημοσιονομικής πολιτικής θα αποτελέσει στρατηγική ανατροπή ή κατ’ εξαίρεση μέτρο ειδικού σκοπού με ημερομηνία λήξης, όπως συνέβη με το Ταμείο Συνοχής.
● Το Βερολίνο μέχρι στιγμής φοβόταν ότι η Γαλλία επενδύει στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, πρώτον, για να ισορροπήσει τη γερμανική παντοδυναμία στο Eurogroup και δεύτερον, για να χαλαρώσει με μη αντιστρέψιμο τρόπο η μόνιμη δημοσιονομική λιτότητα.
● Η Γαλλία από τη μεριά της επιδιώκει να αξιοποιήσει τον εξ Ανατολών κίνδυνο καθώς μετά το Brexit είναι η μόνη χώρα-μέλος της Ε.Ε. που είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και διαθέτει πυρηνικά όπλα.
Το εύλογο ερώτημα που τίθεται είναι αν τα παραπάνω θα εξακολουθήσουν να ισχύουν όταν μοιραία και αναπόφευκτα η Ακροδεξιά της Λεπέν στη Γαλλία και η Εναλλακτική στη Γερμανία θα ασκούν κυβερνητική εξουσία.
Μέσα στην παραζάλη που πυροδότησαν οι δηλώσεις Τραμπ εμφανίστηκε μια ομάδα χωρών υπό τον Μακρόν πρόθυμη να αποστείλει στρατιωτικές δυνάμεις στην Ουκρανία για να επιβλέψουν την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός που θα έχουν επιβάλει η Ρωσία και οι ΗΠΑ!
Πρόκειται για μια πρόταση εξωφρενική καθώς χώρες που στο πλευρό του Κιέβου είχαν εμπλακεί ως συνεμπόλεμοι διεκδικούν τον ρόλο κυανοκράνων…
Αν επιμείνει στην αποστολή χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία ο Μακρόν, που έχει ήδη εξασφαλίσει τη στήριξη της Βρετανίας και των σκανδιναβικών χωρών, θα καταστεί σοβαρός παράγοντας περιπλοκής της αναζήτησης συμβιβαστικής λύσης στο Ουκρανικό.
Με τα σημερινά δεδομένα η όποια διαφωνία των συμμάχων και εταίρων δεν φαίνεται ικανή να επιβάλει αλλαγή πορείας του Τραμπ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας