Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
20°C
20.9° 18.4°
1 BF
71%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.6° 19.3°
2 BF
61%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
19°C
22.0° 19.4°
2 BF
75%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
1 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
72%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.2° 20.2°
2 BF
74%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
2 BF
59%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.2° 21.2°
1 BF
67%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
21.4° 18.8°
4 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.9° 18.2°
2 BF
61%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
61%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.7° 19.7°
2 BF
68%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.3° 19.9°
4 BF
73%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.2° 21.2°
2 BF
57%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 18.9°
1 BF
59%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.8° 18.8°
4 BF
79%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.5° 20.5°
2 BF
46%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.5° 18.3°
3 BF
66%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
21°C
21.3° 21.3°
2 BF
64%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
64%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Ανασκαφές στην Αμφίπολη το 2014
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Ανασκαφές στην Αμφίπολη το 2014 | EUROKINISSI
Ελεύθερη Κατάδυση

Θεωρίες συνωμοσίας

Η ολοκλήρωση της ανασκαφής απέδειξε προφανώς ότι ο τάφος ήταν συλημένος και ότι δεν ανήκε στον τύπο του «μακεδονικού τάφου».

Θεωρίες συνωμοσίας

Το «τραύμα» της Αμφίπολης δεν θα πάψει ποτέ να ταλανίζει εμάς τους αρχαιολόγους. Δεν ήταν μόνο η ασύγγνωστη άγνοια όσων έσπευσαν να ασχοληθούν με το θέμα, με αποκορύφωμα τα ΜΜΕ. Ηταν ότι τα επιστημονικά επιχειρήματα δεν είχαν καμία θέση στο Κολοσσαίο τής κυβερνητικά κατευθυνόμενης δημοσιότητας. Ή μάλλον είχαν: τη θέση της τροφής για τα άγρια θηρία

Της ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ

Ας γυρίσουμε μια δεκαετία πίσω. Το μακρινό (πια) 2014 εκτυλίχθηκε το αρχαιοπολιτικό θρίλερ «Αμφίπολη». Τότε που τα «ευρήματα» μιας ανασκαφής που μόλις ξεκινούσε παρουσιάστηκαν στο κοινό από τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, μέσα από συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα. Τότε που το υπουργείο Πολιτισμού του κ. Τασούλα και της κ. Μενδώνη εξέδιδε καθημερινά δελτία Τύπου, τροφοδοτώντας εντέχνως σενάρια για την ανασκαφή τάφου σχετιζόμενου με τη μακεδονική βασιλική οικογένεια. Στις εφημερίδες και τους ιστότοπους γράφονταν ουρανομήκεις ανοησίες (με το απαραίτητο βαρύγδουπο ψευδοεπιστημονικό ύφος), προκειμένου να θρέψουν το εθνικό φαντασιακό και να αναθερμάνουν τη σχέση των ψηφοφόρων με τη Ν.Δ. που έβλεπε τα ποσοστά της να κατακρημνίζονται.

Το «τραύμα» της Αμφίπολης δεν θα πάψει ποτέ να ταλανίζει εμάς τους αρχαιολόγους. Δεν ήταν μόνο η ασύγγνωστη άγνοια όσων έσπευσαν να ασχοληθούν με το θέμα, με αποκορύφωμα τα ΜΜΕ. Ηταν ότι τα επιστημονικά επιχειρήματα δεν είχαν καμία θέση στο Κολοσσαίο τής κυβερνητικά κατευθυνόμενης δημοσιότητας. Ή μάλλον είχαν: τη θέση της τροφής για τα άγρια θηρία.

Ο τάφος ήταν γεμάτος μέχρι πάνω με χώμα, αλλά τον αποκαλούσαν «ασύλητο». Ο τάφος δεν είχε τα χαρακτηριστικά του τύπου των «μακεδονικών τάφων», αλλά του τα απέδιδαν. Η διακόσμησή του δεν ήταν της ελληνιστικής εποχής, όπως μπορούσε κάθε ψύχραιμος παρατηρητής να διακρίνει από τις φωτογραφίες. Και βέβαια ο Μέγας Αλέξανδρος τάφηκε στην Αλεξάνδρεια, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε από τις πηγές.

Η αντίδραση στη διατύπωση αυτών των (καθολικά αποδεκτών για την αρχαιολογική κοινότητα) επιχειρημάτων πήγαινε ως εξής: «Κι εσείς πού το ξέρετε ότι είναι ασύλητος;» (που να σ’ τα λέω τώρα, πήραμε κι ένα πτυχίο, διδαχτήκαμε και ανασκαφική…). «Τι εννοείτε δεν είναι μακεδονικός ο τάφος, δεν βρέθηκε στην Μακεδονία;» («μακεδονικός τάφος» είναι μια αρχαιολογική κατηγοριοποίηση, δεν είναι κάθε αρχαίος τάφος που βρίσκεται στους νομούς της σημερινής Μακεδονίας!). Και το αγαπημένο μου: «Και πώς το ξέρεις δηλαδή ότι δεν πήραν το σώμα του Αλέξανδρου από την Αλεξάνδρεια για να το φέρουν να το θάψουν στην Αμφίπολη;» (πιο πιθανό να τον έθαψαν στη Μέση Γη).

Η κυβέρνηση και τα φιλικά της ΜΜΕ είχαν φροντίσει και τότε να περιβάλουν την όλη υπόθεση με το «μυστικό της γνώσης», το οποίο υποτίθεται ότι κατείχε μόνον η (εγκεκριμένη) αρχαιολόγος-ανασκαφέας, η τότε γενική γραμματέας -αρχαιολόγος η ίδια- και η σύμβουλος τάφου που κλήθηκε ως «εξηγήτρια» της εντεταλμένης αρχαιολόγου. Καμία επιστημονική γνώμη δεν ήταν ανεκτή, ήταν όμως ευπρόσδεκτες όλες οι δημοσιεύσεις που συνέδεαν την ελληνική σημαία, την Αμφίπολη και τον Μ. Αλέξανδρο.

Η ολοκλήρωση της ανασκαφής απέδειξε προφανώς ότι ο τάφος ήταν συλημένος, ότι δεν ανήκε στον τύπο του «μακεδονικού τάφου», ότι δεν περιείχε ούτε τον Αλέξανδρο ούτε τη Ρωξάννη. Οσο για τη χρονολόγησή του, ακόμη εκκρεμεί η δημοσίευση της ανασκαφέως, για να κριθεί από την επιστημονική κοινότητα. Ο «σκελετός της Αμφίπολης» τελικά στοίχειωσε και τον Σαμαρά: στις εκλογές που ακολούθησαν, τα ποσοστά της Ν.Δ. έφτασαν σε ιστορικό χαμηλό.

Το «τραύμα» ήρθε ξανά στην επιφάνεια με αφορμή τη δημόσια συζήτηση για τα Τέμπη. Αυτή τη φορά υποφέρουν άλλοι κλάδοι: Οι πληροφορικοί, που ακούνε για ανακτήσεις αρχείων που αλλάζουν την ημερομηνία δημιουργίας τους. Οι χημικοί μηχανικοί, που ακούνε για πυρόσφαιρα που δημιουργείται από τα έλαια σιλικόνης. Οι φυσικοί, που ακούνε ότι η κινητική ενέργεια του τρένου που μετατρέπεται σε θερμότητα με τη σύγκρουση μπορεί να προκαλέσει έκρηξη. Κι όποιος αμφισβητεί, με στοιχεία, όλα αυτά λιντσάρεται επί τόπου.

Εδώ το «μυστικό της γνώσης» είναι η έρευνα στο πεδίο του δυστυχήματος. Σε μια άθλια αντιστροφή της πραγματικότητας, όσοι επικαλούνται τα διδάγματα της επιστήμης και της τεχνικής στη διερεύνηση των αιτιών, κατηγορούνται ότι διαδίδουν «θεωρίες συνωμοσίας», από την κυβέρνηση, μέλη της οποίας όντως συνωμότησαν για να μην αφήσουν ίχνη στον τόπο του εγκλήματος. Χρειάζεται πολλή υπομονή, αλλά στο τέλος και πάλι η αλήθεια θα νικήσει.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Θεωρίες συνωμοσίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας