Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
19.5° 15.8°
3 BF
51%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.8° 15.8°
1 BF
74%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
15.0° 14.4°
2 BF
70%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
8.9° 8.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
11°C
10.9° 10.9°
0 BF
82%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.8° 14.8°
1 BF
76%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
9.4° 9.4°
1 BF
87%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.8° 14.8°
1 BF
83%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
14°C
16.6° 13.8°
2 BF
58%
Μυτιλήνη
Αραιές νεφώσεις
16°C
16.1° 16.0°
1 BF
69%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
2 BF
45%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
65%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.5° 17.5°
2 BF
40%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
14.6° 14.6°
1 BF
81%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.5° 14.5°
2 BF
62%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
4 BF
87%
Χαλκίδα
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.8° 13.8°
2 BF
66%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 17.1°
1 BF
75%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.8° 15.8°
1 BF
75%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
1 BF
88%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
lock down 2015
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Ιούλιος 2015 | ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ/© Dreamstime.com

Οι ευθύνες για την κρίση

Αν βάλουμε κατά μέρος τις ιδεολογικές μας πεποιθήσεις και τις εκλογικές προτιμήσεις μας, νομίζω ότι θα αποδεχόμαστε περισσότερο ή λιγότερο την εξής συνοπτική ανάγνωση της σημερινής κατάστασης: η Νέα Δημοκρατία δεν έχει λόγο να ανησυχεί ιδιαίτερα, μέχρι στιγμής τουλάχιστον. Κι αυτό επειδή δεν αντιμετωπίζει ένα ισχυρό αντίπαλο δέος αλλά μια κατακερματισμένη αντιπολίτευση, τα κόμματα της οποίας διαγκωνίζονται σε δύο μέτωπα. Αφενός να καρπωθούν τη φθορά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που σαφώς υπάρχει μετά από τόσα χρόνια στην εξουσία και δεν αποκλείεται να ενταθεί, και αφετέρου να ηγηθούν της προοδευτικής παράταξης που υποτίθεται ότι βρίσκεται στα σκαριά. Αυτή η συνύπαρξη της εξωστρέφειας με την εσωστρέφεια κάθε άλλο παρά απλή είναι, επειδή δημιουργεί προβλήματα που απαιτούν ευελιξία και λεπτούς χειρισμούς.

Τι μπορεί να σημαίνουν τα παραπάνω; Πολλές οι αναγνώσεις του προβλήματος ως γνωστόν. Και απ’ αυτές διάλεξα μία μάλλον παραμελημένη που θα τη χαρακτήριζα «ιστορική». Ή, αλλιώς, το γιατί και πώς φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Πιάνοντας το αφηγηματικό νήμα από την αρχή του, τα δύο κόμματα εξουσίας που κυριάρχησαν στα πενήντα χρόνια της Μεταπολίτευσης δεν μοιράστηκαν εξίσου τις ευθύνες για τη χρεοκοπία και τα απανωτά μνημόνια. Τη νύφη όμως την πλήρωσε μόνο το ΠΑΣΟΚ. Ισως γιατί η βόμβα έσκασε στα χέρια του Γιώργου Παπανδρέου. Και σίγουρα επειδή κάποιες ατυχείς δηλώσεις του, όπως «λεφτά υπάρχουν», και η περιβόητη ατάκα του Πάγκαλου ότι «όλοι μαζί τα φάγαμε» επέτειναν αυτή την εντύπωση. Πάνω από όλα όμως, εκείνο που μέτρησε ήταν η εκ πρώτης όψεως παράδοξη στάση της Αριστεράς να αποσιωπήσει τις ολοφάνερες αμαρτίες της Νέας Δημοκρατίας. Οι οποίες ήταν τεράστιες. Οι γνωστές παθογένειες (Greek statistics και άλλα ανατριχιαστικά παρόμοια) επιταχύνθηκαν και πέρασαν κάθε όριο όταν ο Κώστας Καραμανλής βρισκόταν στο Μαξίμου.

Παράδοξη η κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά όχι παράλογη. Κατ’ αρχάς, η στοχοποίηση και της Νέας Δημοκρατίας δεν θα απέφερε μεγάλα κέρδη στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα μετρίαζε την ενοχή του ΠΑΣΟΚ, οι οπαδοί του οποίου ήταν λογικό να βρουν καταφύγιο σε έναν χώρο που τον θεωρούσαν πολιτικά και ιδεολογικά όμορο. Διότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προσπάθησε, και δεν θα μπορούσε, να καταργήσει τον δικομματισμό. (Εξαιρώ κάποιους που πίστεψαν ότι η έφοδος στον ουρανό έγινε πραγματικότητα.) Απλώς θέλησε να υποκαταστήσει το ΠΑΣΟΚ ως αριστερή εκδοχή στην πολιτική αρένα. Οπερ και εγένετο. Το ΠΑΣΟΚ λεηλατήθηκε. Θυμάμαι τις φωτογραφίες των άδειων και αραχνιασμένων γραφείων του άλλοτε κραταιού ΠΑΣΟΚ ανά την επικράτεια και τα κύματα των μελών του να προσχωρούν στον ΣΥΡΙΖΑ. Ηταν επόμενο. Τη δύση του πράσινου ήλιου διαδέχτηκε η κόκκινη αυγή. «Πρώτη φορά Αριστερά».

Στην αντίπερα κυανόλευκη όχθη δεν είχαμε κοσμογονικές ανακατατάξεις και εμφύλιους σπαραγμούς. Ο Κώστας Καραμανλής μετακόμισε στη Ραφήνα, όπου επί χρόνια στόμα είχε και μιλιά δεν είχε. Ο δε διάδοχός του, αφού στο «Ζάππειο Ενα» και «Ζάππειο Δύο» απέρριπτε τα μνημόνια, δεν δίστασε να τα δεχτεί όταν έγινε πρωθυπουργός. (Γιατί άραγε όλοι μιλάμε για την κωλοτούμπα του Αλέξη Τσίπρα και ξεχνάμε τον πρώτο διδάξαντα που ακούει στο όνομα Αντώνης Σαμαράς;) Η Νέα Δημοκρατία, όμως, σχετικά μιλώντας, διατήρησε τη συνοχή της παρά το γεγονός ότι τα ποσοστά στις εκλογές μειώθηκαν. Ο κορμός άντεξε και όταν ο ΣΥΡΙΖΑ με τα αβίαστα λάθη του πήρε την κατιούσα, η εξουσία πέρασε στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκης. Και έκτοτε εκεί παραμένει.

Φυσικά, το μέλλον, ιδιαίτερα στην πολιτική, είναι άδηλο. Εκτός απροόπτου όμως, και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, στις επόμενες εκλογές το ζητούμενο δεν θα είναι το ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα αλλά ποιος θα αναδειχτεί αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οσο παράξενο και να ακούγεται, τα πολυτάραχα τελευταία δεκαπέντε χρόνια ταρακούνησαν λιγότερο τη Δεξιά, όπως θα περίμενε κανείς, και περισσότερο την Αριστερά. Κι αυτό δεν θα αλλάξει αν οι λεγόμενες προοδευτικές δυνάμεις εμμείνουν στη λογική του «ώριμου φρούτου». Δηλαδή, να περιμένουν το στραβοπάτημα της κυβέρνησης, αντί να συνθέσουν το δικό τους σοβαρό και αξιόπιστο μήνυμα.

Και κάτι τελευταίο: τα κόμματα της αντιπολίτευσης αποφεύγουν να μνημονεύσουν την απάντηση στην ερώτηση «Ποιον θεωρείτε καταλληλότερο πρωθυπουργό;» όπου η απόσταση ανάμεσα στον Μητσοτάκη και όποιον έρχεται δεύτερος είναι τεράστια. Πώς εξηγείται αυτό; Μια ερμηνεία θα ήταν ότι και εκείνοι που του καταλογίζουν τα μύρια όσα δεν θα ήθελαν οι δικοί τους εκλεκτοί να κυβερνήσουν τη χώρα.

Πολιτική σχιζοφρένεια; Ισως. Ή μήπως επιφυλακτικότητα και μια τάση να κρατάμε πισινή; Στον νου έρχεται η λαϊκή ρήση: «Να τρώμε, να πίνουμε, να ’χουμε και τον νου μας». Μπορείτε να φανταστείτε ένα υπουργικό συμβούλιο με μέλη τον Παύλο Πολάκη, τον Γιάνη Βαρουφάκη και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου;

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Οι ευθύνες για την κρίση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας