Εχουν εξαντληθεί οι στρατεύσιμοι και οι πυραυλικές δυνάμεις της Ρωσίας σε τέτοιο βαθμό που να προσφεύγει στη Βόρεια Κορέα;
Πριν από τρία χρόνια η Βόρεια Κορέα ήταν απομονωμένη, με το Πεκίνο να κρατά αποστάσεις ασφαλείας και από τις ΗΠΑ και από τη B. Κορέα για να μη διαταράξει τις σχέσεις του με τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, αλλά και για να μη δώσει στις ΗΠΑ το άλλοθι μιας αντικινεζικής συμμαχίας για την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων με τη Σεούλ και το Τόκιο.
Την ίδια απόσταση ασφαλείας κρατούσε και η Μόσχα, καθώς δεν είχε κανέναν λόγο τότε να στοιχηθεί με το Πεκίνο στη στρατηγική σύγκρουση ΗΠΑ - Κίνας στον Ειρηνικό.
Σήμερα η Βόρεια Κορέα έχει τη στήριξη της Ρωσίας και της Κίνας.
Επιπλέον η αποστολή βορειοκορεατικού εκστρατευτικού σώματος στo πολεμικό μέτωπο της Ουκρανίας, ανεξάρτητα από τον επιχειρησιακό στόχο που υπηρετεί, καθιστά την Πιονγκ Γιανγκ μέρος της αναζήτησης ενός νέου modus vivendi Δύσης-Ρωσίας.
Για πρώτη φορά μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου ο Ατλαντικός Ωκεανός θα μπορούσε να αποκτήσει σχέση συγκοινωνούντων δοχείων με τον Ινδικό-Ειρηνικό, με τη Μόσχα και την Πιονγκ Γιανγκ να βελτιώνουν τη θέση τους στους περιφερειακούς συσχετισμούς.
Ο πατέρας της γεωπολιτικής, Μακίντερ, είχε επισημάνει στις αρχές του 20ού αιώνα ότι όποιος ελέγχει την ηπειρωτική ενδοχώρα (Heartland) του Παγκόσμιου Νησιού (World Island), δηλαδή Ευρασία και Αφρική, ελέγχει τον πλανήτη.
Μέχρι το 1947 η Βρετανία και μετά οι ΗΠΑ είχαν ως στρατηγική προτεραιότητα τον έλεγχο της Παράκτιας Ζώνης (Rimland) του Παγκόσμιου Νησιού, χώρες από Ινδία, Ινδοκίνα μέχρι Ελλάδα, Τουρκία και Ιράν.
Eίναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι η εν εξελίξει ακόμη στρατηγική προσέγγιση Κίνας - Ρωσίας, που συμπαρασύρει και τη Βόρεια Κορέα, ενισχύει όσο ποτέ άλλοτε τον Ηπειρωτικό Πυρήνα του Παγκόσμιου Νησιού, σε μια στιγμή που ο έλεγχος της Παράκτιας Ζώνης από τη Δύση, με εξαίρεση την Ευρώπη, εμφανίζεται αποδυναμωμένος.
Τις πρώτες μέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η Κίνα φάνηκε να κρατά αποστάσεις ασφαλείας, μια γραμμή πλεύσης η οποία δεν βρήκε ανταπόκριση στις ΗΠΑ.
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας κάλεσε τους ηγέτες της Δύσης να αγοράσουν έναν παγκόσμιο χάρτη και ένα εγχειρίδιο Ιστορίας, μια δήλωση που επιβεβαιώνει ότι διαχρονικά και ανεξαρτήτως καθεστώτος η Ρωσία δίνει βαρύνουσα σημασία στη γεωπολιτική προσέγγιση, που μας θυμίζει τη γνωστή φράση του Ναπολέοντα Βοναπάρτη «κάθε κράτος ασκεί την εξωτερική πολιτική που του υπαγορεύει η γεωγραφία του».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας