Ενώ κάποιοι προσπαθούν να υποβαθμίσουν τις διαφορές ανάμεσα στα κόμματα του Νέου Λαϊκού Μετώπου στη Γαλλία σε ανταγωνισμούς για την πρωθυπουργία, υπάρχουν προγραμματικά ζητήματα τα οποία δεν έχουν λυθεί, όπως η πυρηνική ενέργεια.
Στο μανιφέστο του ο κοκκινοπράσινος συνασπισμός δεν παίρνει θέση πάνω σε αυτό. Ο πρόεδρος Μακρόν φρόντισε, εκτός από το να υπάρχουν περιθώρια για ρυθμιστικό του ρόλο μετεκλογικά, να περάσει στο γαλλικό Κοινοβούλιο λίγο καιρό πριν μια απόφαση για τη δημιουργία από την EDF έξι πυρηνικών αντιδραστήρων νέας γενιάς έως το 2035. Η Γαλλία θα ξοδέψει 67,4 δισεκατομμύρια ευρώ για τους έξι αυτούς αντιδραστήρες και σχεδιάζει μετά την κατασκευή άλλων οκτώ.
Η Γαλλία στήριξε την απόφαση της Ε.Ε. για «πράσινο ξέπλυμα» των πυρηνικών. Ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν πλειοδοτεί στην ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας, μιλώντας για την κατασκευή 20 νέων αντιδραστήρων.
Η Ανυπότακτη Γαλλία (LFI) του Μελανσόν και οι Πράσινοι είναι κατά της πυρηνικής ενέργειας και έχουν δεσμευτεί να προχωρήσει η Γαλλία σε 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από το 2040 έως το 2050. Δεν ισχύει όμως αυτό με το Κομμουνιστικό Κόμμα, που υποστηρίζει την ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας. Οι σοσιαλιστές συμφωνούν με τη μετάβαση στις ΑΠΕ, αλλά δεν έχουν χρονοδιάγραμμα ούτε στόχο για αποδέσμευση από την πυρηνική ενέργεια, την οποία χαρακτηρίζουν στο μανιφέστο των ευρωεκλογών (Γκλικσμάν) ως «μεταβατική πηγή ενέργειας».
Η χώρα είναι βαθιά εξαρτημένη από τα πυρηνικά εργοστάσια για παραγωγή ηλεκτρισμού και η πολιτική ελίτ της δεν φαίνεται να προβληματίζεται, ούτε από το άλυτο πρόβλημα των πυρηνικών αποβλήτων ούτε από την πιθανότητα ατυχήματος (ακόμη και το 50% του γαλλικού πυρηνικού δυναμικού βρέθηκε για μια εβδομάδα εκτός λειτουργίας λόγω τεχνικών προβλημάτων), ούτε από το κόστος, αφού η Γαλλία έφτασε να πληρώνει την κιλοβατώρα μέχρι και 30 φορές υψηλότερα από τη Γερμανία, που έχει κλείσει τα δικά της πυρηνικά εργοστάσια.
Και ενώ υπάρχουν συντριπτικά στοιχεία που αποδομούν τους ισχυρισμούς για «επιτυχημένη» πυρηνική ενέργεια, ο Ελληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε πρόσφατα την πρόθεσή του να αποκτήσει η Ελλάδα «μικρά πυρηνικά», που είναι πιο επικίνδυνα και βλαπτικά. Μέσα σε μια εκκωφαντική σιωπή των κομμάτων, πρώτα δοκίμασε να κλείσει συμφωνία για πυρηνικό εργοστάσιο «ελληνικών» συμφερόντων στη Βουλγαρία, αλλά πρέπει να δεχτούμε και τα απόβλητα στην Ελλάδα. Επιπλέον, αδιαφορώντας ακόμη και για το νέο πυρηνικό εργοστάσιο στην Αν. Θράκη, συζητά με την Τουρκία να μας πουλάει ηλεκτρισμό από τα δικά της πυρηνικά, η οποία επίσης σκοπεύει να κατασκευάσει μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες (SMR).
Βεβαίως, παρ’ όλη την ολοκλήρωση κατασκευής του ρωσικού σταθμού στο Akkuyu, οι ΗΠΑ παρεμποδίζουν τη λειτουργία του για να μην εξαρτηθεί περισσότερο η Τουρκία από τη Ρωσία, η οποία μαζί με την Κίνα έχουν κυριαρχήσει στην πυρηνική βιομηχανία. Ετσι, οι ΗΠΑ μπαίνουν στο παιχνίδι των SMR’s, όπως και η Γαλλία, που διαθέτει και πυρηνική βόμβα. Η ρητορική Μακρόν και οι προετοιμασίες για χρήση «μικρών» πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία δημιουργούν ένα επικίνδυνο πλαίσιο, που καμιά πολιτική δύναμη δεν μπορεί να αγνοήσει.
*Πρώην ευρωβουλευτής, Πράσινοι/EFA
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας