Σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη, με δύο πολέμους στην άμεση γειτονιά της, με άνοδο του ακροδεξιού λαϊκισμού, η ψήφος της Κυριακής για το νέο Ευρωκοινοβούλιο αποκτά μεγαλύτερη σημασία από ποτέ.
Αφορά την Ενωση στην οποία επιθυμούμε να ζούμε. Μια δημοκρατική Ευρώπη, με ασφαλιστικές δικλίδες απέναντι σε όποιον θέλει να υπονομεύσει το Κράτος Δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα, μια Ευρώπη που παλεύει την κλιματική κρίση, μια Ευρώπη δικαιωμάτων και αξιών, όπου ο κάθε πολίτης μπορεί να βρει τη θέση του και να ταυτιστεί με το ευρωπαϊκό όραμα. Εναν χώρο ελευθερίας, δημοκρατίας, κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης.
Η μόνη πολιτική δύναμη που απαντά στην ανάγκη να παλέψουμε για αυτή την άλλη Ευρώπη, πιο δημοκρατική, πιο κοντά στον πολίτη και τα δικαιώματά του, με κοινωνική συνοχή και δίχτυ κοινωνικής προστασίας για όλους είναι η Νέα Αριστερά.
Μακριά από λαϊκισμούς η Νέα Αριστερά δείχνει και να θέλει και να μπορεί. Γιατί την ώρα που η Ε.Ε. κινδυνεύει να αλωθεί από ακροδεξιές δυνάμεις χρειάζεται πολιτικό ήθος, όραμα, καθαρός λόγος, συνέπεια και αγωνιστική θέληση για να ηττηθούν η συντήρηση και ο λαϊκισμός. Και κυρίως με επαφή με την κοινωνία και τις ανάγκες της.
Απέναντι στη λατρεία της εικόνας και των απολίτικων εντυπώσεων, η Νέα Αριστερά προτείνει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, με συνέπεια στις αρχές και αξίες της, επιχειρώντας να ενώσει και όχι να διχάσει, να συσπειρώσει πολίτες και κινήματα.
Πρέπει να σπάσει το φάσμα του φόβου που συστηματικά καλλιεργεί η συντήρηση όλα αυτά τα χρόνια. Ενας φόβος που ακινητοποιεί, ρίχνει τις προσδοκίες για μια καλύτερη ζωή και περιορίζει τα κοινωνικά αιτήματα στο ελάχιστο. Μπορούμε όμως καλύτερα. Με ενεργοποίηση της κοινωνίας, με μια νέα αυτοπεποίθηση που πρέπει να καλλιεργηθεί ώστε οι πολίτες να μη νιώθουν μόνοι μπροστά στις αλλαγές. Με τη συνείδηση ότι μόνο η δημιουργία πλειοψηφικού προοδευτικού ρεύματος αποτελεί λύση για τη χώρα αλλά και την Ευρώπη.
Με μια νέα αντίληψη αλληλεγγύης εντός και εκτός της χώρας. Με ενσυναίσθηση αλλά και με αίσθημα δικαιοσύνης.
Και αυτή η αλληλεγγύη πρέπει να βρει περιεχόμενο και στη στάση μας στο Παλαιστινιακό, μπροστά σε μια γενοκτονία που εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας. Με την άμεση αναγνώριση παλαιστινιακού κράτος, κίνηση στην οποία προχώρησαν η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία, κίνηση υψηλού συμβολισμού για τη στήριξη της ειρήνης.
Αλλά και στην Ουκρανία η πεποίθηση ότι μπορεί η Ρωσία να ηττηθεί είναι μια επικίνδυνη αντίληψη που παρατείνει τον πόλεμο και οδηγεί στην κλιμάκωση. Πέρα από την ορθή καταδίκη της βάναυσης ρωσικής εισβολής το 2022, σήμερα απαιτούνται γενναίες πρωτοβουλίες από την Ε.Ε. που θα οδηγήσουν στην ειρήνη και στο τέλος του πολέμου.
Μακριά από την ιδεολογία της εικόνας, του απλοϊκού και εύπεπτου μηνύματος, η χώρα, η Ευρώπη έχουν ανάγκη ενός πραγματικά προοδευτικού λόγου, μιας πολιτικής πρότασης που κοιτάει στο μέλλον και συνομιλεί με τη νέα γενιά. Γιατί σε δύσκολες περιόδους σαν αυτή που ζούμε, όπου όλα μπαίνουν σε αμφισβήτηση, όπου αρχές και αξίες χάνουν το περιεχόμενό τους, χρειάζεται να πιάσουμε το νήμα από την αρχή: οι λέξεις να αποκτήσουν πάλι νόημα για την κοινωνία, συνδεόμενες με τις σύγχρονες ανάγκες και αιτήματα. Με ιδεολογικές, αξιακές μάχες που πρέπει να δοθούν και να κερδηθούν. Γιατί ούτε είναι όλοι ίδιοι ούτε η βασική διαίρεση Αριστερά και Δεξιά έχει ξεπεραστεί. Γιατί το όραμα μιας νέας προοδευτικής πλειοψηφίας που θα ανατρέπει την κυριαρχία της Ν.Δ. χρειάζεται δυνάμεις με θεμέλια και έρμα, με σοβαρότητα, συνέπεια, αξιακό πλαίσιο και το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.
Για όλους αυτούς τους λόγους πιστεύω ότι η ψήφος στη Νέα Αριστερά είναι ψήφος στην καθαρή προοδευτική πρόταση, για την Ευρώπη, για την Ελλάδα.
*Καθηγήτρια Συγκριτικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας