Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.4° 18.5°
1 BF
62%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
18.8° 14.9°
0 BF
76%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 17.7°
2 BF
79%
Ιωάννινα
Ομίχλη
10°C
9.9° 9.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.5° 16.5°
0 BF
76%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
0 BF
82%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
1 BF
83%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
19.9° 19.8°
2 BF
60%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.9° 14.9°
3 BF
73%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
48%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.3°
2 BF
71%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
0 BF
88%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
82%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
19.5° 17.2°
1 BF
66%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
16.1° 15.8°
0 BF
72%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.1° 16.3°
3 BF
81%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
0 BF
75%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
1 BF
86%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
neoi
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Dreamstime.com

Πόσες ακόμα εκθέσεις πρέπει να δημοσιευτούν για να εφαρμοστεί η αναγκαία δημογραφική πολιτική;

Στην προεκλογική περίοδο που διανύουμε, στις πολλές περιοδείες και ομιλίες των αρχηγών Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ –κομμάτων που κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα– απουσιάζει το οξύ και επιδεινούμενο δημογραφικό πρόβλημα. Ηταν, επομένως, επιτυχής η επιλογή της «Εφημερίδας των Συντακτών» να προβάλει πρωτοσέλιδα την Εκθεση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) και των προτάσεών της για την αντιμετώπιση του μέγιστου αυτού εθνικού μας προβλήματος.

Δυστυχώς, όμως, η Εκθεση αυτή της ΟΚΕ δεν είναι η πρώτη για το δημογραφικό μας πρόβλημα. Είχαν προηγηθεί δύο πολύ σημαντικές εκθέσεις (πορίσματα) της Βουλής των Ελλήνων για το πρόβλημα αυτό και –πριν και μετά από αυτά– επερωτήσεις στη Βουλή, έρευνες, συνέδρια (ένα από αυτά το 2009 στην Ακαδημία Αθηνών) και πλήθος άρθρων από ειδικούς επιστήμονες με διαπιστώσεις και προτάσεις για την αντιμετώπισή του.

Το πρώτο πόρισμα της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής της Βουλής για το δημογραφικό πρόβλημα και την αντιμετώπισή του, και μάλιστα ομόφωνο, συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το 1993, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές που έχασε το τότε κυβερνών κόμμα της Ν.Δ.

Το δεύτερο πόρισμα μιας νέας διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής της Βουλής για το δημογραφικό πρόβλημα, όχι ομόφωνο αυτή τη φορά, συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το 2019, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ., πάλι λίγο πριν από τις εκλογές, τις οποίες και έχασαν τα κόμματα που τη συγκροτούσαν.

Τόσο το πρώτο όσο και το δεύτερο πόρισμα της Βουλής για το δημογραφικό πρόβλημα περιλάμβαναν μια σειρά ριζικών προτάσεων για την αντιμετώπισή του, αλλά το γεγονός ότι κατατέθηκαν και συζητήθηκαν λίγο πριν από εκλογές δείχνει και αποδεικνύει ότι κανένα από αυτά δεν κατάρτισε και δεν εφάρμοσε την αναγκαία δημογραφική πολιτική για την αντιμετώπισή του.

Στη διάρκεια των συζητήσεων των δύο πορισμάτων οι πρωθυπουργοί και οι αρμόδιοι υπουργοί δεν εφείσθησαν υποσχέσεων για την εφαρμογή των προτάσεων αυτών αλλά χωρίς «αντίκρισμα», αφού λίγο μετά θα έχαναν τις εκλογές. Οι περισσότερες από τις προτάσεις των πορισμάτων αυτών αναμένουν ακόμη την υλοποίησή τους.

Εκτός, όμως, από τα πορίσματα που προαναφέρθηκαν, το δημογραφικό πρόβλημα είναι αντικείμενο ερωτήσεων και επερωτήσεων στη Βουλή (μεγάλες επερωτήσεις συζητήθηκαν στη Βουλή το 1979 με κυβέρνηση Ν.Δ. και το 1985 με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ) και οι αρμόδιοι τότε υπουργοί υποσχέθηκαν να λάβουν μέτρα, αλλά δυστυχώς αυτά έμειναν μόνο στα λόγια.

Τη δεκαετία του ’80, οι πρωτοπόρες έρευνες για το δημογραφικό της διευθύντριας του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, Χ. Συμεωνίδου, κατέδειξαν ότι το κύριο πρόβλημα για την απόκτηση παιδιών όσων δεν είχαν και περισσότερων παιδιών όσων είχαν ήταν το οικονομικό. Το ίδιο ισχύει στις μεταγενέστερες έρευνες του καθηγητή της Δημογραφίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Β. Κοτζαμάνη, καθώς και στην εντελώς πρόσφατη έρευνα του Οργανισμού Ερευνας και Ανάλυσης διαΝΕΟσις.

Με δεδομένη την πραγματική οικονομική κατάσταση της μεγάλης πλειονότητας των κατοίκων της χώρας, τους χαμηλούς μισθούς και την ανεργία, πρόβλημα δεν έχουν μόνο οι τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες για τη συντήρηση και εκπαίδευση των παιδιών τους, αλλά και οι νέοι που δεν μπορούν να κάνουν οικογένεια καθώς και τα νέα ζευγάρια να αποκτήσουν ακόμα και ένα παιδί, και πολύ μεγαλύτερο να αποκτήσουν τον αριθμό των παιδιών που επιθυμούν (περισσότερα από όσα έχουν, όπως έδειξαν οι έρευνες που προαναφέρθηκαν).

Η σημαντικότερη βραχυχρόνια και μακροχρόνια και εθνικά επιβεβλημένη επένδυση –αναγκαία ήδη από τη δεκαετία του ’80, αλλά ουδέποτε πραγματοποιηθείσα– ήταν και είναι η διάθεση του απαιτούμενου κατ’ έτος ποσοστού του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (δηλαδή δισεκατομμύρια ευρώ) για τις υποδομές και τις δαπάνες που είναι αναγκαίες για την υλοποίηση των προτάσεων τόσο των δύο πορισμάτων της Βουλής όσο και της πρόσφατης Εκθεσης της ΟΚΕ.

Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι τα ποσά που έχουν διατεθεί για την αντιμετώπιση του δημογραφικού μας προβλήματος από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις απέχουν πολύ από το προαναφερθέν απαιτούμενο ποσοστό του ΑΕΠ.

Εάν τόσο η σημερινή κυβέρνηση όσο και οι επόμενες –όπως είχαν κάνει και οι προηγούμενες– αρνηθούν με οποιοδήποτε πρόσχημα να διαθέσουν το απαιτούμενο ποσοστό του ΑΕΠ για την αντιμετώπιση του δημογραφικού μας προβλήματος, δηλαδή αρνηθούν να αναγνωρίσουν την αναγκαιότητα διάθεσής του, θα είναι υπεύθυνες για τη συνέχιση της επιδείνωσής του και για τις πολύπλευρες και οδυνηρές (οικονομικές, κοινωνικές και, τελικά, εθνικές) συνέπειες που θα έχει για το παρόν και το μέλλον της χώρας ένας συνεχώς συρρικνούμενος και γηράσκων πληθυσμός.

*Πρώην: αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Πόσες ακόμα εκθέσεις πρέπει να δημοσιευτούν για να εφαρμοστεί η αναγκαία δημογραφική πολιτική;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας