Με πρωτοβουλία της Ισπανίας, η Σλοβενία, η Μάλτα, η Νορβηγία και η Ιρλανδία προετοιμάζονται να αναγνωρίσουν στις 21.5 ανεξάρτητο Παλαιστινιακό Κράτος.
Θα πρόκειται για τη σημαντικότερη πολιτική πίεση που έχει ασκηθεί στο Ισραήλ από τις 7.10.2023 σε μια κρίσιμη κορύφωση των προσπαθειών για τερματισμό της σύγκρουσης.
Από την άλλη μεριά, η πρωτοβουλία της Μαδρίτης μάς δείχνει ότι το κενό που έχει δημιουργηθεί από την υπερδραστήρια συνήθως στη Μεσόγειο Γαλλία αξιοποιήθηκε από τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Σάντσεθ.
Η Ισπανία δεν περιορίστηκε μόνο σε ύφος και στίγμα Μεγάλης Δύναμης, αλλά έδωσε την ευκαιρία σε τρεις χώρες-μέλη της Ε.Ε και στη Νορβηγία να στείλουν το μήνυμα ότι οι σημαντικές διεθνείς πρωτοβουλίες δεν είναι πλέον προνόμιο των μεγάλων δυνάμεων.
Κυρίως, πρώτα και πάνω από όλα, η πρωτοβουλία της Ισπανίας διατυπώνει ως ζητούμενο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος την επιστροφή της Ευρώπης στη Μέση Ανατολή.
Η Γηραιά Ηπειρος και πιο συγκεκριμένα η Γαλλία και η Βρετανία τερμάτισαν άδοξα την παρουσία τους στη Μέση Ανατολή μετά το φιάσκο της εισβολής και της κατάληψης της Διώρυγας του Σουέζ τον Νοέμβριο του 1956 από όπου αποχώρησαν κακήν κακώς στη σκιά του τελεσιγράφου της Μόσχας και της άρνησης της συμμαχικής αλληλεγγύης από την Ουάσινγκτον
Η πρώτη και τελευταία φορά που τοποθετήθηκε θεσμικά στην ανάγκη επίλυσης του Μεσανατολικού η Ευρώπη ήταν στο ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής των τότε εννιά τής τότε Ευρωπαϊκής Κοινότητας, το 1980, στη Βενετία, με πρωτοβουλία του προέδρου της Γαλλίας Ζισκάρ ντ’Εστέν.
Το 1982 η Γαλλία, η Ιταλία και η Βρετανία έστειλαν στρατιωτικές δυνάμεις στον Λίβανο στο πλευρό των ΗΠΑ σε μια προσπάθεια τερματισμού της παρουσίας της Συρίας, ένα εγχείρημα που τερματίστηκε το 1984 χωρίς αποτέλεσμα.
Η πρωτοβουλία των Πέντε, στον βαθμό που δεν θα συνεχιστεί η δυναμική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, θα βρίσκει μιμητές.
Οπου δεν θα μπορεί να προχωρήσει η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, θα εμφανίζονται ad hoc συσπειρώσεις.
Καλώς εχόντων των πραγμάτων, σε άλλους καιρούς την πρωτοβουλία της Μαδρίτης θα είχαν αναλάβει το Παρίσι και το Βερολίνο.
Τι θα κάνει η Ε.Ε. των «27» αν οι ΗΠΑ, είτε με τον Τραμπ είτε με τον Μπάιντεν, αναδιπλωθούν από την περιοχή;
Θα παρακολουθήσει ως θεατής τις περιφερειακές δυνάμεις, συν την Κίνα και τη Ρωσία, να συνθέτουν και να ανασυνθέτουν συσχετισμούς και ισορροπίες;
Αν τα πεπραγμένα της διαμεσολάβησης των ΗΠΑ στη Γάζα συγκριθούν με την εποχή των Μπους - Μπέικερ το 1990-92, τότε η απουσία της Ευρώπης από τις προσπάθειες περιφερειακής σταθεροποίησης της Μέσης Ανατολής θα είναι υποθήκευση της σταθερότητας στη Μεσόγειο, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τον Νότο της Ε.Ε.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας