Και ξαφνικά στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου που διεξάγεται στη δημοσιο-πολιτική σφαίρα με θεματικό αντικείμενο την ίδρυση «ιδιωτικών πανεπιστημίων» στη χώρα μας «έπεσα πάνω» (όπως λέμε στην τηλεοπτική γλώσσα) σε μια πρωινή ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ-1. Μόλις είχα ξυπνήσει και μόλις την προηγουμένη είχα στείλει ένα άρθρο μου στην «Εφ.Συν.» χαρακτηρίζοντας την πολιτική πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να ιδρυθούν πανεπιστήμια στη χώρα μας που δεν εντάσσονται ούτε από επιστημολογικής απόψεως ούτε και από απόψεως πανεπιστημιακής πολιτικής σε ό,τι έχει επικρατήσει να ονομάζουμε Πανεπιστήμιο.
Στην τηλεοπτική συζήτηση συμμετείχαν δύο συνάδελφοι, οι Αντώνης Μανιτάκης και Κώστας Μποτόπουλος, οι οποίοι είναι και οι δύο τους καταξιωμένοι επιστήμονες και γνωστοί στην πολιτική δημοσιότητα συνταγματολόγοι. Και το αντικείμενο του διαλόγου ήταν η συνταγματικότητα του νομοσχεδίου που έχει κατατεθεί προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο.
Δεν θα αναφερθώ στις απόψεις των δύο συνομιλητών, ούτε στην επιχειρηματολογία που αναπτύχθηκε και από τις δύο πλευρές, οι οποίες ενώ έχουν διαφορετικές απόψεις-θέσεις επιχειρηματολόγησαν στο πλαίσιο μιας ορθολογικής και διαβουλευτικής συνεννοητικής επικοινωνιακής διαδικασίας.
Η δική μου προσωπική αλλά και επιστημολογική έκπληξη ήταν η εξής: σε μια τηλεοπτική ενημερωτική εκπομπή δύο επιστήμονες διατύπωσαν τις απόψεις τους χωρίς να ισχύει σ’ αυτή την περίπτωση «το μέσον είναι το μήνυμα». Αντιθέτως διέγνωσα ότι μπροστά στην ορθολογική επιστημονική αντιπαράθεση των δύο επιστημόνων, οι οποίοι χωρίς δεσμεύσεις και επικοινωνιακούς περιορισμούς ανέπτυξαν τις απόψεις τους, «υποχώρησε» το μέσον (η τηλεόραση επί του προκειμένου).
Εννοείται πως δεν θα ισχυριστώ ότι το μέσον που ονομάζεται τηλεόραση μετατράπηκε σε επιστημονικό σεμινάριο. Αλλά θέλω να πω αυτό και είναι το εξής: όσοι επιστήμονες «εμφανίζονται» στην τηλεόραση θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι δεν θα πρέπει να απαρνιούνται την επιστημονική ταυτότητά τους και να «μετατρέπονται» σε τηλεοπτικές «γλάστρες»! Το τηλεοπτικό μάθημα των Μανιτάκη-Μποτόπουλου θα πρέπει να γίνει επικοινωνιακός και διαλογικός κανόνας στην τηλεοπτική εκδοχή της ενημέρωσης.
* Πολιτικός φιλόσοφος
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας