Η Αριστερά, σύγχρονη και μη, ριζοσπαστική, σοσιαλδημοκρατική και πράσινη, θεωρούσε άλλοτε προτεραιότητα την αντιμετώπιση της πυρηνικής απειλής, την οποία κάποιοι συνέδεαν αποκλειστικά με την οξεία αντιπαράθεση ΗΠΑ-ΕΣΣΔ. Αποψη που δεν επιβεβαιώθηκε διότι η πυρηνική απειλή υπάρχει και σήμερα, καθώς ανέκαμψε πρόσφατα με το Ουκρανικό.
Μεταψυχροπολεμικά, προστέθηκαν νέες απειλές, με πρώτη και κύρια πλέον τη διαρκώς επιδεινούμενη κλιματική κρίση. Ετσι, ενώ αποκρούστηκε η υποτιθέμενη εισβολή μεταναστών στον Εβρο με παρότρυνση Ερντογάν, δεν συνέβη το ίδιο με τις πρόσφατες πυρκαγιές στο περίφημο δάσος της Δαδιάς, με θύματα πολλούς πρόσφυγες και μετανάστες. Αραγε, διδάσκει κάτι αυτό για την έννοια της ασφάλειας στην εποχή μας;
Ζητούνται, επομένως, επαναπροσδιορισμοί της έννοιας της ασφάλειας, τόσο της εθνικής όσο και της διεθνούς, θα έλεγα και της εσωτερικής, τομέας στον οποίο αποτυγχάνει παταγωδώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Ερχομαι τώρα στο μάλλον επιπόλαια συζητούμενο ζήτημα των νέων πολυδάπανων εξοπλισμών της χώρας μας, καταθέτοντας το ερώτημα τι δεν πρέπει να ξεχνά ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και γενικότερα ο ελληνικός λαός. Να μην ξεχνάμε ότι στο όνομα της ενίσχυσης της εθνικής άμυνας έγιναν τεράστιες δαπάνες μέσω εξωτερικού δανεισμού, που οδήγησαν σε μεγάλο βαθμό στην υπερχρέωση και την κρίση χρέους το 2009, με συνέπεια τα ταπεινωτικά μνημόνια μετά το 2010, ενώ στον τομέα προμηθειών όπλων υπήρξαν σκάνδαλα επιβεβαιωμένα και δικαστικά, με κυβέρνηση Σημίτη, για τα οποία ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε ότι «δεν γνώριζε», κάτι σαν τη δήλωση Χρυσοχοΐδη ότι δεν είχε διαβάσει το πρώτο Μνημόνιο.
Θυμίζω ότι η εν λόγω κυβέρνηση είχε αρχίσει τη διαδρομή της το 1996 με την κρίση στα Ιμια, πατώντας την «πεπονόφλουδα» ύψωσης της τουρκικής σημαίας στη βραχονησίδα από Τούρκο εθνικιστή δημοσιογράφο, με συνέπεια την πρόκληση θερμού επεισοδίου, το οποίο έφερε τις δύο γειτονικές χώρες στα πρόθυρα πολέμου, αποτέλεσε δε και την αφορμή να μιλά έκτοτε η Αγκυρα για «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο.
Είμαι βέβαιος ότι στην πορεία προς το συνέδριο ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα συζητήσει εκτενώς ζητήματα και της αμυντικής πολιτικής της χώρας μας, που πρέπει να υπάγεται τόσο στην εξωτερική πολιτική όσο και στο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της Ελλάδας, που αποτελεί κριτήριο για πραγματική είσοδό της στον 21ο αιώνα και διεκδίκησης ισότιμου εταίρου εντός της Ε.Ε.
Προς το παρόν, θεωρώ εύκολη και πρόχειρη τύπου ΚΚΕ την άποψη κάποιων ότι οι πρώτες δηλώσεις του τομεάρχη Αμυνας για τα εξοπλιστικά επιβεβαιώνουν τη μετάλλαξη του κόμματός μας.
*Υπεύθυνος του Γραφείου Ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας