Οσοι αφελώς ή καλόπιστα νόμιζαν ότι το νοσοκομείο Αλ Σίφα και το Ινδονησιακό Νοσοκομείο στη βόρεια Γάζα ήταν η εξαίρεση από την επίθεση και εισβολή που πραγματοποιείται από τον ισραηλινό στρατό, πλανήθηκαν πλάνην οικτράν. Δύο μήνες μετά την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων, και στη Λωρίδα της Γάζας όλα τα σκιάζει η φοβέρα και η ατμόσφαιρα θανάτου απλώνεται δραματικά σε όλη την επικράτεια αυτής της μαρτυρικής γωνιάς του πλανήτη.
Τελευταίο τραγικό επεισόδιο στο συνεχιζόμενο αυτό μακελειό είναι ο ισραηλινός βομβαρδισμός νοσοκομείων στo νότιo τμήμα της Γάζας, παραβιάζοντας για μια ακόμη φορά όλες τις διεθνείς συνθήκες, ακόμη κι αυτές που διέπουν τις εμπόλεμες καταστάσεις. Αυτή τη φορά στο στόχαστρο βρέθηκε το νοσοκομείο Nasser στην πόλη Χαν Γιούνις, από το οποίο οι μαρτυρίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας σοκάρουν ακόμη και τους πιο απαθείς.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο αριθμός των νεκρών από την πρώτη ημέρα των επιχειρήσεων έχει ξεπεράσει τους 15.500, με το 70% να είναι γυναίκες και παιδιά, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 40.000. Μου είναι αδιανόητο επίσης, ως γιατρός, να σκέφτομαι ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου, γίνονται ακρωτηριασμοί χωρίς αναισθησία και οι περισσότερες περιπτώσεις φαίνεται να αφορούν παιδιά κάτω των πέντε ετών.
Αυτές οι δραματικές συνθήκες, που εκτός της απώλειας χιλιάδων ανθρώπινων ζωών έχουν οδηγήσει σε μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση, ομολογούνται πλέον, έστω και κεκαλυμμένα, και από τους διεθνείς οργανισμούς όπως η UNICEF και από τα μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Γιατί αυτή η ανείπωτη τραγωδία του παλαιστινιακού λαού δεν μπορεί να κρυφτεί πλέον κάτω από το «χαλί» της προσχηματικής καταδίκης που επιδιδόμαστε στη Δύση.
Και όλα αυτά, επίσης, δεν μπορούν να μπουν στο «ζύγι» ενός συλλήβδην εξισωτισμού ότι «δείτε τι κάνει η Χαμάς» ή ότι «συμβαίνουν αυτά σε έναν πόλεμο». Προφανώς και η δράση της Χαμάς είναι εξίσου καταδικαστέα, όταν χάνονται ή απειλούνται ζωές, αλλά ακόμα και στις εμπόλεμες καταστάσεις υπάρχουν τα όρια που καταδεικνύουν ότι έχουμε διδαχθεί έστω και τα ελάχιστα από την ιστορία των πολεμικών αιματοχυσιών, σχετικά με την προστασία του άμαχου πληθυσμού.
Το ερώτημα λοιπόν είναι πώς εμείς, οι «Δυτικοί», που υποτίθεται ότι πρεσβεύουμε τις αξίες του ανθρωπισμού και της προστασίας της ανθρώπινης ζωής, ανεχόμαστε να συμβαίνουν αυτά τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας; Πώς ανεχόμαστε «εμψυχώσεις» στρατιωτικών προς τους στρατιώτες τους ότι «πολεμήσαμε δυνατά και οργανωμένα στη βόρεια Γάζα και θα κάνουμε το ίδιο και στη νότια Γάζα»; Πώς ανεχόμαστε εν τέλει το σχεδιασμένο θανατικό;
Και οφείλουμε να απαντήσουμε έμπρακτα ως διεθνής κοινότητα, ως Ε.Ε. και ως Ελλάδα, με άμεσο στόχο την κατάπαυση του πυρός και βασικό γνώμονα την ειρηνική και βιώσιμη συνύπαρξη των δύο λαών στην περιοχή με οδικό χάρτη τις αποφάσεις του ΟΗΕ το 1948. Γιατί, αν συνεχίσουμε έτσι, οι εικόνες φρίκης και τα ουρλιαχτά των παιδιών και των γονιών τους από τα βομβαρδισμένα νοσοκομεία στη Γάζα θα μας στοιχειώνουν ως Δύση…
*Βουλευτής Αχαΐας – τομεάρχης Υγείας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας