Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
20.4° 18.4°
1 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
21.3° 18.6°
3 BF
67%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
18°C
21.0° 17.7°
2 BF
76%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
67%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
72%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
19.8° 19.8°
1 BF
71%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.4° 13.4°
2 BF
62%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.3° 20.3°
1 BF
68%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
20.2° 19.4°
4 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.8°
1 BF
58%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
3 BF
60%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
1 BF
72%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.3° 19.9°
4 BF
73%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.6° 20.6°
2 BF
61%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.5° 18.4°
3 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.3° 18.8°
4 BF
79%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.0° 20.0°
2 BF
53%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 18.3°
3 BF
66%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.7° 20.7°
3 BF
68%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
2 BF
61%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Τραυματισμένο παιδί μεταφέρεται στο νοσοκομείο στο Χαν Γιουνίς
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
AP Photo/Fatima Shbair

Η περιπέτεια της ειρήνης στη Μέση Ανατολή

Η πρώτη συνθήκη ειρήνης που μπορεί να τεκμηριώσει η Ιστορία χρονολογείται το 1285 π.Χ. Οι δύο μεγαλύτερες δυνάμεις στη Μέση Ανατολή, οι Αιγύπτιοι και οι Χετταίοι, είχαν εμπλακεί σε έναν μακρύ πόλεμο κυριαρχίας. Μετά τη μάχη του Καντές (το 1274 π.Χ.) στις όχθες του ποταμού Oρόντη, κοντά στη σημερινή κοιλάδα Μπεκάα, συμφώνησαν οι δύο κυρίαρχοι (τόσο για τους ίδιους όσο και για τους άμεσους απογόνους τους) «καλή ειρήνη και αιώνια αδελφοσύνη». Ανέλαβαν επίσης να αναγνωρίσουν τα κατεχόμενα και κυριαρχούμενα εδάφη κατά τη σύναψη της συνθήκης. Επιπλέον και οι δύο υποσχέθηκαν ο ένας στον άλλον αντίστοιχη βοήθεια τόσο για τη διατήρηση της εξουσίας σε περίπτωση εσωτερικής εξέγερσης, όσο και σε περίπτωση επίθεσης των Ασσυρίων ή σε κάθε άλλη περίπτωση εξωτερικής επίθεσης.

Διαβάζουμε στη συνθήκη: «Ο μεγάλος ηγέτης των Χετταίων δεν θα εισβάλει ποτέ ξανά στο έδαφος της Αιγύπτου […] και, από την πλευρά του, ο μεγάλος άρχοντας και ηγεμόνας της Αιγύπτου δεν θα απειλήσει το έδαφος των Χετταίων με σκοπό τη λεηλασία. Επίσης εάν κάποιος εχθρός επιτεθεί στο έδαφος του Ραμσή και αυτός ζητήσει βοήθεια από τους Χετταίους, οι Χετταίοι οφείλουν να σπεύσουν να βοηθήσουν ώστε να κατατροπωθεί ο εχθρός που κινείται ενάντια στον Ραμσή. Και εξίσου, αν κάποιος εχθρός απειλήσει τους Χετταίους εκείνοι θα πρέπει να ζητήσουν βοήθεια στρατιωτικής συνδρομής από τον Ραμσή, ο οποίος οφείλει αντιστοίχως να στείλει ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις για να βοηθήσουν τους Χετταίους».

Σήμερα οι διμερείς συμφωνίες των εμπόλεμων λαών φιλτράρονται από τα παγκοσμιοποιημένα γεωστρατιωτικά και γεωπολιτικά κέντρα εξουσίας. Είναι εκείνα που αληθολογούν επάνω σε ένα σύστημα κατανόησης περί δικαίου, επιβάλλοντας τα αξιόπρακτα (όπως λέμε στην πολιτική φιλοσοφία) γεγονότα και καθιερώνοντας τον ισχυρό, επικυρώνοντας παράλληλα τον ηττημένο με προ-απόφαση σέρνοντάς τον σε μια ταπεινωτική συνθηκολόγηση μετά από αιματοχυσία.

Ολες οι δυτικές απόψεις περί ειρήνης, από εκείνη του Καντ έως εκείνη του Ρολς συμπεριλαμβανομένης και του ΟΗΕ, ακυρώνονται μέσα από τους σχεδιασμούς των κέντρων γεωπολιτικής και γεωστρατιωτικής εξουσίας που ενεργοποιούν μια ειρωνεία των εξελίξεων και κατασκευάζουν μια αρετή που περνά μέσα από το ψέμα.

Πού βρίσκεται τελικά η αλήθεια;

Υπάρχει σχέδιο εκρίζωσης των Εβραίων από την Οχθη του Ιορδάνη έως τη Μεσόγειο θάλασσα; Ή πραγματοποιείται εκτόπιση των Παλαιστινίων (2,3 εκατ. εκατομμυρίων ανθρώπων από τη Λωρίδα της Γάζας) στη Χερσόνησο του Σινά της Αιγύπτου, στην Ιορδανία, ακόμη και στην Ευρώπη σε Κύπρο, Ελλάδα, Ισπανία, σχέδιο που έχει καταρτίσει το ισραηλινό υπουργείο Πληροφοριών; Δύσκολο να βρεις πού τελειώνει η αλήθεια πού αρχίζει το ψέμα.

Το ζήτημα είναι ότι η βαρβαρότητα κάνει υπερωρίες, η φρικαλεότητα μνημειώνεται για ακόμη μία φορά και η ογκηρή βία σέρνεται ως ερπετό στη Μέση Ανατολή. Η Γάζα γίνεται κοιμητήριο παιδιών, 6 παιδιά χάνουν τη ζωή τους κάθε μία ώρα. Και η ελληνική κυβέρνηση απείχε από το ψήφισμα του ΟΗΕ για «ανθρωπιστική εκεχειρία» στη Γάζα. Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης ταξιδεύοντας στο Ισραήλ (δεν πήγε όμως και στη Ραμάλα να συναντήσει και τους αξιωματούχους της Παλαιστινιακής Αρχής, οι Κύπριοι επίσημοι το έκαναν) συναντώντας τον Μπενιαμίν Νετανιάχου θα πει: «...θα συνεχίσουμε να σας στηρίζουμε και να ελπίζουμε πως ό,τι και αν συμβεί πρέπει να συμβεί χωρίς μεγάλο ανθρωπιστικό κόστος. Μπορείτε να υπολογίζετε στην υποστήριξή μας, τη βοήθειά μας». Η ειρήνη για τον κ. Μητσοτάκη σημαίνει «μικρό» ανθρώπινο κόστος, όχι παύση σε θανάτους, σε διώξεις, σε καταστροφές, σε αιχμαλωσίες, σε οδύνες, σε απελπισμούς, σ’ όλα εκείνα τα δυσκατάληπτα συμβάντα που πλειοδοτούν στο σταυροδρόμι του θανάτου της Ιστορίας. Αλλά θα υποστηρίξουμε τους νικητές (κατά τον κ. Μητσοτάκη) εκεί όπου ο τόπος της Ιστορίας γίνεται και ο τόπος του φόνου, γιατί είμαστε με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Παράκαιρα λόγια που δημιουργούν ναυτία σαν τις βόμβες που πέφτουν στη Γάζα.

* Kαθηγητής Πολιτικής και Κοινωνικής Φιλοσοφίας

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Η περιπέτεια της ειρήνης στη Μέση Ανατολή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας