Για πολλοστή φορά, εδώ και περίπου έναν αιώνα, η Μέση Ανατολή των εκρηκτικών αντιθέσεων και διαδοχικών ξένων επεμβάσεων ζει έναν εντελώς παράλογο πόλεμο με κύρια θύματα άμαχους Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς πολίτες. Ζητείται, λοιπόν, επειγόντως πρωτοβουλία για αποκλιμάκωση και αναζωογόνηση της διαδικασίας ειρήνης στη γραμμή που είχαν χαράξει οι Γιάσερ Αραφάτ και Γιτζάκ Ράμπιν το 1993 στο Οσλο.
Προφανώς, ο παλαιστινιακός λαός υφίσταται πολλά δεινά, μια ατέλειωτη τραγωδία και το αίτημα είναι ειρήνη με δικαιοσύνη στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, στις οποίες, δυστυχώς, η επίσημη Ελλάδα δεν αναφέρεται, μιλώντας μόνο για το δικαίωμα αυτοάμυνας του Ισραήλ. Θα έπρεπε, τουλάχιστον η Βουλή των Ελλήνων να φωταγωγηθεί με τα χρώματα μιας σημαίας ειρήνης με το πιο παγκοσμιοποιημένο έμβλημα, με το οποίο ο Γρηγόρης Λαμπράκης πορεύτηκε από τον Μαραθώνα (1963) με προορισμό την Πνύκα για ειρήνη και δημοκρατία. Αυτό ζήτησα το περασμένο Σάββατο, τηλεφωνώντας στο γραφείο του προέδρου της Βουλής, με την ιδιότητά μου ως συμβούλου του Διεθνούς Γραφείου Ειρήνης (ΙΡΒ).
Να διαδηλώσουμε, επομένως, όσο πιο μαζικά γίνεται υπέρ της ειρήνης, θα πρόσθετα και του πυρηνικού αφοπλισμού, καθώς αίτημά μας είναι και η μετατροπή της Μέσης Ανατολής σε αποπυρηνικοποιημένη ζώνη, επίσης απόφαση του ΟΗΕ. Διαφωνώ, όμως, κάθετα με το σύνθημα «Να κλείσει η πρεσβεία των σιωνιστών» που κάποιοι αριστεροί και κάποιοι Παλαιστίνιοι φονταμενταλιστές φωνάζουν διαδηλώνοντας. Η κάθε πρεσβεία εκπροσωπεί τον αντίστοιχο λαό, όχι μια παράταξη, ούτε καν μια κυβέρνηση.
Επιπλέον, τυχόν κλείσιμο της πρεσβείας του Ισραήλ στην Αθήνα θα ισοδυναμούσε με άρνηση της ύπαρξης του ισραηλινού κράτους, που ιδρύθηκε το 1948 με βάση απόφαση της Γ.Σ. του ΟΗΕ (1947) που προβλέπει δύο κράτη, ένα αραβικό και ένα εβραϊκό, στην ιστορική Παλαιστίνη. Την απόφαση δεν αποδέχτηκαν τα τότε ακραία εθνικιστικά αραβικά καθεστώτα που κήρυξαν πόλεμο στο Ισραήλ, τον οποίο έχασαν.
Αρχικά, το κράτος του Ισραήλ είχε υποστηρίξει και η Σοβιετική Ενωση, ο δε ιδρυτής του Μπεν Γκουριόν είχε προτείνει στον μεγάλο αντιφασίστα και ειρηνιστή Αλμπερτ Αϊνστάιν να αναλάβει πρώτος πρόεδρος. Το γιατί μεταγενέστερα το Ισραήλ βρέθηκε στην αγκαλιά των ΗΠΑ έχει την εξήγησή του στον ψυχρό πόλεμο που οδήγησε τη Σοβιετική Ενωση να προσεταιριστεί πολλές αραβικές χώρες, με πρώτη την Αίγυπτο.
Μόνο με τη γραμμή Αραφάτ - Ράμπιν, «την ειρήνη των γενναίων», θα υπάρξει η ειρηνική συμβίωση των δύο λαών που τη χρειάζεται όλη η Μέση Ανατολή και όλος ο κόσμος.
*Υπεύθυνος του Γραφείου Ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας