Η «περιπέτεια» του ατόμου με κινητική αναπηρία που προσπάθησε να επιβιβαστεί σε λεωφορείο δεν αποτελεί μια άτυχη στιγμή. Είναι συχνό φαινόμενο για τα Ατομα με Αναπηρία, άσχετα με το είδος αυτής. Η χώρα μας δεν διακρίνεται ούτε για την κουλτούρα συμπερίληψης ούτε για την κουλτούρα πρόληψης.
Χρειάστηκε ένα πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα, καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες, για να αντιληφθούμε ότι «από τύχη ζούμε» ή ότι εδώ και πολλές δεκαετίες υφίσταται σοβαρή πολιτική ευθύνη που δεν μπορεί πια να καλυφθεί κάτω από ένα χαλί.
Χρησιμοποιώ συχνά τα μέσα μαζικής μεταφοράς για να μεταβώ στην εργασία μου. Ως άτομο με οπτική αναπηρία, δεν αισθάνομαι καθόλου ασφαλής. Γιατί;
Διότι 8 στις 10 φορές, στα ΜΜΜ, ακόμα και στις πιο κεντρικές γραμμές της Αθήνας, δεν λειτουργούν οι ηχητικές ειδοποιήσεις για τις στάσεις, οπότε έχει τύχει να χάσω τη στάση μου και να αναγκαστώ να ξαναγυρίσω πίσω με τα πόδια, περπατώντας σε πανάθλια πεζοδρόμια που δεν διαθέτουν τους ειδικούς οδηγούς όδευσης τυφλών, διασχίζοντας διαβάσεις που δεν διαθέτουν ούτε καν φανάρια με ηχητική ειδοποίηση ή πέφτοντας σε μια τρύπα στον δρόμο που παρέμεινε αφύλακτη για μέρες, εξαιτίας της αβλεψίας κάποιου συνεργείου που εκτελούσε έργα.
Διότι 6 στις 10 φορές δεν θα προθυμοποιηθεί κανείς να μου δώσει τη θέση του να καθίσω, με αποτέλεσμα να σπρώχνομαι από τους ανυπόμονους συνεπιβάτες μου, να κινδυνεύω να πέσω κάτω από απότομο τράνταγμα ή φρενάρισμα, να με παρασύρουν όσοι επιβιβάζονται ή αποβιβάζονται από το όχημα, να αντιμετωπίσω ακόμα και bullying από κάποιους που μεταφράζεται σε σχόλια του τύπου «Τι θέλετε, κύριε, και μετακινείστε, καθίστε καλύτερα σπίτι σας, αφού δεν βλέπετε…». Σας θυμίζει κάτι αυτό;
Οποτε αναφέρομαι στην ανάγκη βελτίωσης της προσβασιμότητας και διαμόρφωσης κουλτούρας συμπερίληψης, χρησιμοποιώ συχνά την εξής φράση: Μια κοινωνία αποδεικνύει την ποιότητα του πολιτισμού της όταν είναι σε θέση να προσφέρει ένα ικανοποιητικό επίπεδο διαβίωσης σε όλους τους πολίτες της. Ειδικότερα, δε, όταν είναι σε θέση να συμπεριλάβει σε όλες τις δομές/υποδομές και δραστηριότητές της ακόμα και τους πιο αδύναμους από αυτούς. Η συμπερίληψη δεν είναι ευχολόγιο, ούτε ένα εύηχο προεκλογικό σύνθημα. Συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη υγιούς ατομικής συμπεριφοράς και τοπικών κοινωνιών με υψηλό αίσθημα ευθύνης…
*Φιλόλογος, κάτοχος διδακτορικού στην Πολιτική Φιλοσοφία. Διδάσκει στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Εχει εκλεγεί κοινοτικός σύμβουλος στον Δήμο Καλλιθέας Αττικής. Είναι αναπληρωτής πρόεδρος στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών. Είναι, επίσης συγγραφέας πολλών βιβλίων, αρθρογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας