Οι πρόσφατες συγκρούσεις στο Κόσοβο θυμίζουν ότι τα Βαλκάνια είναι ένα ατύχημα σε αναμονή.
Ολες οι προϋποθέσεις συντρέχουν. Οι συμφωνίες του Ντέιτον το 1995 και της Οχρίδας το 2001, που τερμάτισαν τη σύγκρουση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και στη σημερινή Βόρεια Μακεδονία αντίστοιχα, έχουν χάσει τη σταθεροποιητική τους εμβέλεια από καιρό.
Για τον πολύ απλό λόγο ότι ουδείς υπολογίζει στην αξιοπιστία μιας νέας επέμβασης των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ που ήταν η κύρια αν όχι η μοναδική προϋπόθεση περιφρούρησης του στάτους κβο που επέβαλε η Δύση μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Στη σκιά της σύγκρουσης στην Ουκρανία και της προσχώρησης στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας και της Σουηδίας, τα Δυτικά Βαλκάνια και πιο συγκεκριμένα η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και η Σερβία είναι μαζί με την Ελβετία, την Αυστρία και την Ιρλανδία οι μόνες χώρες της ηπειρωτικής Ευρώπης που δεν ανήκουν στο ΝΑΤΟ και συνεπώς δεν καλύπτονται από τη ρήτρα της αυτόματης συμμαχικής αλληλεγγύης.
Οι εστίες έντασης που παρέμειναν ενεργές και μετά τη λήξη των πολεμικών συγκρούσεων στην πρώην Γιουγκοσλαβία εντοπίζονται στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και στο Κόσοβο και τη Βόρεια Μακεδονία. Η Σερβική Δημοκρατία έχει κόψει κάθε λειτουργική εξάρτηση από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και είναι ένα ντε φάκτο ανεξάρτητο κράτος.
Αν η ντε φάκτο ανεξαρτησία γίνει ντε γιούρε απόσχιση και πολύ περισσότερο διακήρυξη ένωσης με τη Σερβία, τότε η κροατική κατά κύριο λόγο Ερζεγοβίνη θα κηρύξει ένωση με την Κροατία. Τα απομεινάρια της Βοσνίας θα αποτελέσουν ένα αμιγές μουσουλμανικό κράτος στην καρδιά των Βαλκανίων με βαρύνουσες γεωπολιτικές παρενέργειες.
Στον Νότο υπάρχει η αποσχιστική δυναμική των Σέρβων του Κοσόβου αλλά και των Αλβανών του Πρέσεβο στη Νότια Σερβία, μια εστία εντάσεων και συγκρούσεων που είναι πιθανό να οδηγήσει σε αλλαγή συνόρων συμπεφωνημένη ή μη.
Στη Βόρεια Μακεδονία είναι πλέον σαφές ότι οι Αλβανοί δεν θα αποδεχθούν κάτι λιγότερο από διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία, μια εξέλιξη που θα ωθήσει τους Σλαβομακεδόνες να προσεγγίσουν τη Βουλγαρία. Σε όλα τα παραπάνω έχει πλέον προστεθεί η πιθανότητα διάχυσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία στα Βαλκάνια. Ενα ενδεχόμενο που πριν από μερικούς μήνες θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ευφάνταστο σενάριο, όχι όμως σήμερα που ο ρωσικός στρατός σφυροκοπά καθημερινά τη μεθόριο Ουκρανίας-Ρουμανίας στο Δέλτα του Δούναβη.
Η πιο πιθανή και πιο επικίνδυνη πιθανότητα εμπλοκής της Ρουμανίας στη σύγκρουση της Ουκρανίας δεν είναι άλλη από μια επίθεση της Μολδαβίας στην Τρανσδνειστρία που θα προκαλέσει άμεση εμπλοκή της Ρωσίας. Η Μολδαβία, που στην περίοδο 1918-1940 ανήκε στη Ρουμανία ως Βεσαραβία, είναι επί της ουσίας ένα δεύτερο ρουμανικό κράτος.
Τέλος, ας θυμηθούμε ότι η διαλυμένη Ρωσία του Γέλτσιν παρενέβη και μεσολαβητικά και με ειρηνευτικές δυνάμεις στη Βοσνία το 1994 στο Σαράγεβο και στο Κόσοβο το 1999 όταν ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την Πρίστινα μετά την αποχώρηση των σερβικών δυνάμεων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας