Με τη σιωπή και συνενοχή της διεθνούς κοινότητας θα έχει ολοκληρωθεί πολύ σύντομα η εθνοκάθαρση των Αρμενίων του Ναγκόρνο Καραμπάχ που εγκαταλείπουν μαζικά την περιοχή.
Η σύγκρουση όμως των ξένων δυνάμεων για την κατοχύρωση επιρροής στη στρατηγικής σημασίας περιοχή του Νοτίου Καυκάσου θα συνεχιστεί και θα ενταθεί:
-Η Τουρκία θα προσπαθήσει να σταθεροποιήσει την επιρροή της στο ομόγλωσσο και ομόθρησκο Αζερμπαϊτζάν, ανοίγοντας για πρώτη φορά μετά τη ρωσική κατάκτηση τον 19ο αιώνα έναν διάδρομο χερσαίας πρόσβασης στον Βόρειο Καύκασο και την Κεντρική Ασία.
-Η Ρωσία δεν πρόκειται να παρακολουθήσει ως θεατής τις ΗΠΑ και τη Γαλλία στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν διευρυμένη επιρροή στην Αρμενία.
-Το Ιράν, που στήριξε την Αρμενία από το 1992 στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και έχει εντός των συνόρων μεγάλη αζέρικη εθνική κοινότητα, βλέπει μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ το 1991 το Αζερμπαϊτζάν σαν παρενόχληση στις περιφερειακές ισορροπίες.
-Το Ισραήλ, που στηρίζει τις στρατιωτικές δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν με οπλικά συστήματα και στρατιωτική αποστολή υποστήριξης, αποδίδει στρατηγική σημασία στην παρουσία του στον Νότιο Καύκασο.
Μέχρι πρόσφατα υπήρχε άτυπη συμφωνία κυρίων μεταξύ Τελ Αβίβ και Ριάντ για την υπέρπτηση του εναέριου χώρου της Σαουδικής Αραβίας στην περίπτωση που το Ισραήλ αποφάσιζε να πλήξει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.
Η παρουσία ισραηλινών δυνάμεων στο Αζερμπαϊτζάν στηρίζει τη δυνατότητα παρόμοιας επίθεσης στο γειτονικό Ιράν.
Η Μόσχα γνωρίζει πολύ καλά ότι αν δεν διατηρήσει ρόλο και επιρροή στον Νότιο Καύκασο, τότε υπάρχει το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης της παγωμένης από το 2008 σύγκρουσης στη Γεωργία και διάχυσής της στον ρωσικό Βόρειο Καύκασο.
Στις ισορροπίες δυνάμεων που τείνουν να διαμορφωθούν στον Καύκασο υπάρχουν πολλά παράδοξα.
Πρώτον, υπάρχει συμμαχία Τουρκίας-Ισραήλ στο Αζερμπαϊτζάν την οποία στηρίζουν οι ΗΠΑ.
Δεύτερον, ο ισχυρότερος τοπικός σύμμαχος της χριστιανικής Αρμενίας δεν είναι άλλος από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν.
Από τις αρχές του 19ου αιώνα, τρεις μεγάλες δυνάμεις, η Ρωσία, η Περσία και η Οθωμανική Αυτοκρατορία, συγκρούονταν για την κυριαρχία στον Καύκασο.
Οι συγκρούσεις φάνηκε να παγώνουν μετά το 1917, για να αναζωπυρωθούν με την εισβολή της Γερμανίας το 1941.
Δεν είναι τυχαίο που η πρώτη εθνικιστική σύγκρουση στην ΕΣΣΔ ξέσπασε το 1988 στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας