«Γαμψό Ξίφος» είναι το όνομα της επιχείρησης του Ερντογάν κατά των Κούρδων της Συρίας.
Μια εκστρατεία η οποία ξεκίνησε με βομβαρδισμούς και απειλές ότι θα ακολουθήσει χερσαία εισβολή που ξαφνικά… εξαερώθηκαν.
Πριν από λίγες μέρες η διοίκηση των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στη βορειοανατολική Συρία, που μεταξύ άλλων προστατεύει το Συριακό Δημοκρατικό Μέτωπο -κορμός του οποίου είναι το PYD, το συριακό παρακλάδι του PKK-, ανακοίνωσε ότι ξαναρχίζουν οι κοινές περιπολίες με την κουρδική πολιτοφυλακή ΥΡG.
Να σημειωθεί ότι όσο διαρκούσαν οι τουρκικοί βομβαρδισμοί, η συγκεκριμένη πρακτική είχε διακοπεί, προφανώς για να αποφευχθεί ενδεχόμενο «ατύχημα» με θύματα Αμερικανούς στρατιώτες. Αθροιστικά όλα τα παραπάνω προδίδουν κάτι σαν χορογραφημένη προσομοίωση εισβολής, που αφήνει τον Ερντογάν να κάνει επίδειξη πυγμής και αποφασιστικότητας, χωρίς όμως να θίξει τη συμμαχία των ΗΠΑ με το PYD-YPG.
Οι τουρκικές δυνάμεις που βρίσκονται στη Συρία έχουν, επί της ουσίας, δεμένα τα χέρια τους απέναντι στους Κούρδους αντάρτες, καθώς βρίσκονται στην περιοχή με την άδεια της Μόσχας και της Ουάσινγκτον. Ετσι, η αμερικανική ανακοίνωση, σχετικά με την επανέναρξη των κοινών περιπολιών με τους Κούρδους, είναι ένα αποφασιστικό και ξεκάθαρο «Game over» προς τον Ερντογάν.
Είναι πλέον φανερό ότι, ακριβώς δίπλα στο σχεδόν ανεξάρτητο κουρδικό Βόρειο Ιράκ, οι ΗΠΑ προωθούν ένα δεύτερο ντε φάκτο ημιανεξάρτητο κουρδικό κράτος. Παρόμοια στάση έχει και η Ρωσία, που ελέγχει την παρουσία της Τουρκίας στο Αφρίν και το Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας και μπορεί, ανά πάσα στιγμή, να απαγορεύσει τις τουρκικές υπερπτήσεις στην περιοχή και να ανάψει το πράσινο φως για προέλαση των δυνάμεων της Δαμασκού.
Συμπερασματικά, μέρα με τη μέρα, το «Γαμψό Ξίφος» μοιάζει περισσότερο σαν προεκλογική φαντασμαγορία παρά σαν πολεμική επιχείρηση με πραγματικά πυρά. Αλλωστε τα σενάρια αίσιας έκβασης για την αγορά νέων και την αναβάθμιση παλαιών F-16 που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στη «Χουριέτ» προαναγγέλλουν για τους δύο πρώτους μήνες του 2023 συνάντηση Μπλίνκεν-Τσαβούσογλου αλλά και επίσκεψη του Ερντογάν στον Λευκό Οίκο.
Μια ανάφλεξη στη Συρία ή ένα θερμό επεισόδιο στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο θα τίναζε στον αέρα την προσεκτική πολύμηνη διαπραγμάτευση Αγκυρας-Ουάσινγκτον για μια ρεαλιστική μείωση των μετώπων αντιπαράθεσης ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Ειδικότερα, η ενδεχόμενη επίσκεψη του Τούρκου ηγέτη στις ΗΠΑ εκ των πραγμάτων θα αποδυναμώσει τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για διεθνή απομόνωση της χώρας. Μια συνάντηση με τον Μπάιντεν στο «οβάλ γραφείο» θα αποτελεί μια έμμεση ομολογία της αμερικανικής πλευράς ότι δεν θεωρούν τον Ερντογάν καμένο χαρτί.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας