Η πολυδιάστατη κρίση στη χώρα μας ήρθε ως η μετάδοση της οικονομικής κρίσης από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού για να προστεθεί στη δομική κρίση του πολιτικού μας συστήματος, την άνιση ανάπτυξη των χωρών της Ευρώπης του ευρώ και το ανεπαρκές σύστημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης. H ονομαζόμενη διάσωση δεν είναι παρά η διάσωση του ίδιου του συστήματος, το οποίο τη δημιούργησε, ενώ ταυτόχρονα την εμφανίζει ως τη μοναδική λύση του προβλήματος. Οι πολιτικές δυνάμεις που βρέθηκαν να διαχειριστούν την κρίση με «τη μοναδική λύση» ήταν τα κόμματα που κυβέρνησαν την Ελλάδα, αυτά που άφησαν χωρίς προστασία τους πολίτες να αποδεκατιστούν.
Η Δημοκρατική Αριστερά, ένα κόμμα των αριστερών ευρωπαϊκών δυνάμεων, συμμετείχε στην τρικομματική κυβέρνηση με επαγγελία την απαγκίστρωση από το Μνημόνιο και την προοδευτική αναδόμηση της πολιτικής και κοινωνικής ζωής της χώρας. Η όλη εμπειρία στο παραπάνω εγχείρημα απέδειξε ότι δεν ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει την πολιτική πρόκληση που είχε αναλάβει. Σήμερα προσβλέπει σε μια εναλλακτική προοδευτική κυβέρνηση, ενώ αποστασιοποιείται από μια μελλοντική συνεργασία με τα κόμματα που κυβερνούν και την πολιτική που παράγουν. Η θέση αυτή επιβεβαιώθηκε πρόσφατα με την αρνητική ψήφο εμπιστοσύνης που έδωσαν οι βουλευτές της στην κυβέρνηση.
Αξιοποιώντας τη θετική εσωκομματική πίεση που πάντα υπήρχε, μαζί με τον διλημματικό εξαναγκασμό απ’ έξω, οδηγείται πλέον σε καθαρές πολιτικές τοποθετήσεις. Η ολική επαναφορά της θα επιτευχθεί αν γίνει ένα με το συλλογικό ζητούμενο της αλλαγής από τα μικρομεσαία και φτωχοποιημένα στρώματα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, κατόρθωσε να εκφράσει την αντίθεση μεγάλου μέρους της κοινωνίας που υφίσταται την κρίση και τις συνέπειες του Μνημονίου και ανοίγει δρόμο για την ανατροπή του σημερινού κυρίαρχου πολιτικού συστήματος, δίνοντας ελπίδα για μια καλύτερη ζωή των εργαζομένων, των συνταξιούχων και της νεολαίας. Επίτευγμά του είναι ότι κατόρθωσε να εναντιωθεί αποτελεσματικά στον λαϊκισμό της κυρίαρχης εξουσίας η οποία ενσωματώνει την κοινωνία στη θέλησή της.
Επιπλέον, η αντιπαράθεσή του στη σημερινή οικονομική πολιτική, η οποία εκτός από την κερδοσκοπία παράγει ψεύτικες αξίες στο πνευματικό, καταναλωτικό, ηθικό και εργασιακό επίπεδο, δομείται όλο και περισσότερο με προγραμματικές θέσεις εξόδου από την κρίση αφαιρώντας σταδιακά προηγούμενες αντιφατικές και ανεπαρκείς τοποθετήσεις.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απαραίτητο να μην αρκεστεί στην πλάνη μιας κυβερνητικής αριθμητικής πλειοψηφίας, η οποία θα έχει αποκτηθεί από ένα νόθο εκλογικό σύστημα, αλλά να διευρυνθεί προεκλογικά από την ευρύτερη συμμαχία των κοινωνικών δυνάμεων της Αριστεράς και της Οικολογίας, που θα στοχεύει στην ενεργοποίηση ενός νέου κοινωνικο-πολιτικού μπλοκ εξουσίας. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για να δημιουργήσει τη νικηφόρα διεύρυνση, έχει χρέος να συμπορευτεί, μέσα από έναν δημιουργικό διάλογο, με συντεταγμένες πολιτικές δυνάμεις που αναζητούν με τον δικό τους τρόπο την Αριστερά και την Οικολογία, παρ’ όλο που η πόλωση τις έχει απαξιώσει.
Η κοινωνική χειραφέτηση, όπως η Αριστερά την οραματίζεται, αποκτώντας πλέον την εξουσία πρέπει να επιτευχθεί συνειδητά από την κοινωνική πλειοψηφία, αξιοποιώντας την κινηματική συνεργασία όλων των συμμάχων της δημοκρατίας των πολλών.
Στη δυναμική αυτή πρέπει να μπολιαστεί η απόρριψη της μαζικής καταναλωτικής κουλτούρας και μέσω αυτής η θεοποίηση της μεγεθυνόμενης ανάπτυξης. Το ερώτημα για την Αριστερά δεν πρέπει να είναι μόνο ποιος θα ελέγχει τα μέσα παραγωγής αλλά πόση παραγωγή είναι ανεκτή (μη καταστροφική) για το περιβάλλον στο οποίο ανήκει και το ανθρώπινο είδος.
Τα κόμματα και ιδιαίτερα οι ηγεσίες τους δεν πρέπει να συντηρούν την αυτομαστίγωσή τους όταν αποτυγχάνουν ούτε την έπαρση όταν επιτυγχάνουν εκλογικά, αλλά να αξιοποιούνται με σκοπό να ισορροπούν το συλλογικό με το ατομικό, προάγοντας την πρόοδο.
*Μέλος της Κ.Ε. της Δημοκρατικής Αριστεράς
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας