Πριν από λίγες μέρες, με μια ακατανόητη απόφαση, που έρχεται σε αντίθεση και με τις δικές της αποφάσεις, η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης προχώρησε στην πώληση ως scrap (!) του πλωτού γερανού «Θερμαϊκός».
Ομως, ας πάρουμε τα γεγονότα με τη σειρά. Ο πλωτός γερανός «Θερμαϊκός» κατασκευάστηκε στις ΗΠΑ το 1944 και πρώτος ιδιοκτήτης του ήταν το υπουργείο Πολέμου. Το 1948-1949 παραχωρήθηκε από τις ΗΠΑ στην Ελευθέρα Ζώνη Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του Σχεδίου Μάρσαλ. Αποτελείται από τρία μέρη: την πλωτή βάση, το μηχανοστάσιο και τον κυρίως γερανό.
Η πρώτη δουλειά του γερανού ήταν ο καθαρισμός του λιμανιού της Θεσσαλονίκης από τις λαμαρίνες των βυθισμένων πλοίων της εποχής του πολέμου. Στη συνέχεια βοήθησε σε τεχνικά έργα υποστήριξης του λιμένα, ενώ τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιήθηκε στη φορτοεκφόρτωση. Η έλευση του πλωτού γερανού αποτέλεσε τεχνολογική τομή στις φορτοεκφορτωτικές εργασίες του λιμανιού. Η δυνατότητα φορτοεκφόρτωσης με τεχνικά μέσα πενταπλασιάστηκε, ενώ η δυνατότητα πλεύσης βοήθησε σε περιπτώσεις φορτοεκφόρτωσης σε νησίδες, αλλά και εν πλω.
Από τη σύντομη παράθεση της ιστορίας του πλωτού γερανού βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα ότι αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της βιομηχανικής κληρονομιάς της πόλης της Θεσσαλονίκης και της ιστορίας των ελληνικών λιμανιών. Με αυτό το σκεπτικό επιπλέον, η διοίκηση του δημόσιου ΟΛΘ είχε ολοκληρώσει τις διαδικασίες (Πολεοδομία, Εφορία Νεότερων Μνημείων) για την τοποθέτησή του ως νεότερου μνημείου στον πρώτο προβλήτα.
Δυστυχώς, η διοίκηση του ιδιωτικοποιημένου ΟΛΘ ματαίωσε, εν μέρει, τον σχετικό σχεδιασμό και τον Αύγουστο του 2019 προκήρυξε ανοικτό πλειοδοτικό διαγωνισμό για «την εκποίηση και απομάκρυνση του πλωτού γερανού “Θερμαϊκός” ως scrap», στην οποία, όμως, περιλαμβανόταν ο όρος της «αφαίρεσης της Σιδηροκατασκευής του Βέλους και της Αντιστήριξης» και της τοποθέτησής της στο κρηπίδωμα 11 «ώστε να παραμείνει κατά το δυνατόν ανέπαφη, για να είναι εύκολη η αποκατάστασή της, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον ως νεότερο βιομηχανικό μνημείο, λόγω της ιδιαίτερης σημασίας του Πλωτού Γερανού στην ιστορία του λιμένα της Θεσσαλονίκης». Μετά από δύο άκαρπους διαγωνισμούς, η διοίκηση του ΟΛΘ προχώρησε στην πώληση ολόκληρου του πλωτού γερανού ως scrap, χωρίς δηλαδή να τηρήσει ούτε τις δικές της δεσμεύσεις για τη διατήρηση έστω κάποιων στοιχείων του «λόγω της ιδιαίτερης σημασίας» του για την ιστορία του λιμένα της Θεσσαλονίκης.
Θα μπορέσει να εξηγήσει η τωρινή διοίκηση του ΟΛΘ τι την οδήγησε στην εκποίηση του πλωτού γερανού ως scrap και στην καταστρατήγηση της προηγούμενης απόφασής της; Αντιλαμβάνονται η διοίκηση και οι μέτοχοι του ΟΛΘ ότι δεν αγόρασαν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης αλλά μόνον τις μετοχές του φορέα που έχει τη διαχείρισή του και οφείλουν να σέβονται την ιστορία του, που είναι άμεσα συνυφασμένη και με την ιστορία της πόλης;
Ο «όνυχας» της εκποίησης ως scrap του πλωτού γερανού προστέθηκε δυστυχώς στον «λέοντα» της ακατανόητης καθυστέρησης στην έναρξη των εργασιών για την επέκταση του έκτου προβλήτα, στην παράταση (παρά την αντίθετη γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων) των έργων αποκατάστασης του κτιρίου του Επιβατικού Σταθμού μέχρι το 2025, στις διαμαρτυρίες των χρηστών των λιμενικών υπηρεσιών για τις υπέρογκες αυξήσεις των τελών και στη συνολική στασιμότητα που παρατηρείται στα έργα εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.
*Οικονομολόγος, πρ. μέλος του Δ.Σ. του δημόσιου ΟΛΘ
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας