Στην τελευταία Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχαμε μια εξέλιξη που αξίζει να γνωστοποιηθεί για να βγάλουμε συμπεράσματα σχετικά με την πολιτική αυτού του, κατά τα λοιπά, σημαντικού θεσμικού οργάνου.
Ενώ το πρωί της περασμένης Τετάρτης ήταν προγραμματισμένη ψηφοφορία επί μιας έκθεσης που θα άναβε το πράσινο φως για τη συνέχιση και ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ΗΠΑ - Ευρωπαϊκής Ενωσης, σχετικά με τη Διατλαντική Συμφωνία Επενδύσεων και Εμπορίου, τη γνωστή μας ως TTIP, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, κ. Μ. Σουλτς, μεθόδευσε την αναβολή της.
Φοβούμενος ότι αρκετοί από τους ευρωβουλευτές της Σοσιαλιστικής Ομάδας θα τηρούσαν κριτική στάση απέναντι στο «κείμενο συστάσεων» το οποίο, κατά πλειοψηφία, είχαν εξασφαλίσει να εγκριθεί πριν από λίγες ημέρες από την Επιτροπή Εμπορίου οι δύο μεγάλες πολιτικές ομάδες των σοσιαλιστών (SD) και δεξιών (EPP) στην Ευρωβουλή, απομάκρυνε το ενδεχόμενο διαρροών αναβάλλοντας την ψηφοφορία.
Ως πρόσχημα, ο κ. Σουλτς χρησιμοποίησε άρθρο του Κανονισμού του Κοινοβουλίου και επικαλούμενος τον μεγάλο αριθμό των τροπολογιών που είχαν κατατεθεί επί του σχεδίου συστάσεων ανέπεμψε την αξιολόγηση των τροπολογιών στην αρμόδια Επιτροπή Εμπορίου (INTA).
Φυσικά, όλη αυτή η αναβολή της ψηφοφορίας και της συζήτησης έγινε νομότυπα αφού είχε εξασφαλίσει και τη συναίνεση της πλειοψηφίας των προέδρων των πολιτικών ομάδων, που παρά τις έντονες αντιρρήσεις της Αριστεράς (GUE/NGL) συμφώνησαν να αναβληθεί το θέμα και να έλθει στην Ολομέλεια τον Ιούλιο ή ακόμη και τον Σεπτέμβριο.
Μέχρι τότε θα καταβληθεί προσπάθεια να καμφθούν οι αντιρρήσεις των βουλευτών οι οποίοι, θέλοντας και μη, δεν μπορούν να αγνοήσουν ότι ήδη κατά της συγκεκριμένης συμφωνίας έχουν συγκεντρωθεί 2 εκατομμύρια υπογραφές από φορείς και κινήματα. Τι σημαίνει όλη αυτή η μεθόδευση; Πιστεύω ότι δείχνει πως η πίεση των πολιτών και η μάχη που δίνει η ευρωπαϊκή Αριστερά κατά της προωθούμενης συμφωνίας προκάλεσαν ένα πρώτο μικρό ρήγμα στη συμμαχία όσων προωθούν τη δημιουργία ενός πολιτικού και οικονομικού ΝΑΤΟ με το ένδυμα μιας εμπορικής συμμαχίας.
Περίεργες «συμπτώσεις»
Ομως σε αυτήν την τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας είχαμε και μια δεύτερη εξέλιξη που δείχνει πώς τα ισχυρά πλειοψηφικά λόμπι στο Ευρωκοινοβούλιο προωθούν -κι ας μη θεωρηθεί υπερβολή από την πλευρά μου- την εντονότερη στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή.
Ετσι, την ίδια μέρα που ο πρόεδρος Σουλτς έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να μην καταγραφούν οι αντιρρήσεις για το ΤΤΙP και τελικά κατόρθωσε να αναβληθεί ακόμη και η συζήτηση με την οριακή πλειοψηφία των 183 ψήφων έναντι 181 και 37 αποχών, ήλθε προς έγκριση δεύτερο κείμενο στο οποίο το ΝΑΤΟ αναφερόταν τουλάχιστον 19 φορές. Πρόκειται για ψήφισμα σχετικά «με την κατάσταση στη λεκάνη του Εύξεινου Πόντου μετά την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία».
Κείμενο το οποίο θυμίζει τις ψυχροπολεμικές επικλήσεις του παρελθόντος για «την καταπολέμηση της ρωσικής προπαγάνδας» και καλεί την Ευρωπαϊκή Ενωση να αναπτύξει μηχανισμό αντιπροπαγάνδας για να αντιμετωπίσει «τη χρηματοδότηση των διάφορων ρωσόφωνων τηλεοπτικών καναλιών». Κι αυτό είναι το λιγότερο.
Διότι οι συντάκτες του κειμένου, ενός κειμένου που εκπορεύεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καλούν το ΝΑΤΟ (!) «να διαφυλάξει τη γενική ναυτική και αεροπορική του υπεροπλία στη λεκάνη του Εύξεινου Πόντου και να διατηρήσει την ικανότητά του να επιτηρεί την περιοχή». Γιατί άραγε το Ευρωκοινοβούλιο χρειάζεται αυτήν την ώρα ένα τέτοιο κείμενο-ψήφισμα;
Γεννημένη σε μια χώρα όπως η Βουλγαρία, που αποτελεί αναπόσπαστο μέλος της οικογένειας των χωρών της Μαύρης Θάλασσας, και εκλεγμένη αντιπρόσωπος στην Ευρωβουλή από τους πολίτες της Ελλάδας, μιας χώρας που έχει άρρηκτους ιστορικούς, οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς με την ευρύτερη περιοχή του Εύξεινου Πόντου, δεν μπορώ να αποσιωπήσω αυτό το ψυχροπολεμικό κείμενο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Κείμενο στο οποίο, όπως παρατήρησε και η συνάδελφός μου, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Σακοράφα, με παρέμβασή της στην Ολομέλεια, αποσιωπήθηκε εντελώς η ύπαρξη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Εύξεινου Πόντου, του ΟΣΕΠ, στον οποίο μετέχουν και η Βουλγαρία και η Ελλάδα και που ίσως σε αυτές τις τεταμένες συνθήκες πρέπει να αναδειχτεί ακόμη περισσότερο ως το κατάλληλο φόρουμ για την ειρήνη και τη συνεργασία στην περιοχή.
* ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας