4 Απριλίου 2012, πλατεία Συντάγματος. Μια κοινωνία που καταρρέει, ένας λαός που δεν ξέρει πώς να γλιτώσει από τα αλλεπάλληλα χτυπήματα. Ενας πλανήτης υπό την μπότα του νεοφιλελεύθερου οικονομικού ολοκληρωτισμού. Ο ηλικιωμένος πλησιάζει το δέντρο κρατώντας το κινητό του: «Αυτό είναι το τέλος Εμμυ» έγραψε στην κόρη του πριν αυτοπυροβοληθεί στο κεφάλι, διαμαρτυρόμενος για την ελληνική κρίση χρέους, όπως οι αυτοπυρπολούμενοι άλλες εποχές.
«Η κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου εκμηδένισε κυριολεκτικά τη δυνατότητα επιβίωσής μου που στηρίχτηκε σε μια αξιοπρεπή σύνταξη που επί 35 χρόνια εγώ μόνον (χωρίς ενίσχυση κράτους) πλήρωνα...». « Επειδή έχω μια ηλικία που δεν μου δίνει την ατομική δυνατότητα δυναμικής αντίδρασης... δεν βρίσκω άλλη λύση από ένα αξιοπρεπές τέλος πριν αρχίσω να ψάχνω τα σκουπίδια για τη διατροφή μου»… Εντονα πολιτικοποιημένος ο ίδιος, ο κύριος Δημήτρης των πορειών και των κινημάτων μας, δεν άντεχε να βλέπει αυτό που συνέβαινε στον λαό και στον τόπο, τις ρητορικές που, αντί να προχωρούν σε δομικές αλλαγές όπου ήταν αναγκαίο, χρησιμοποιούσαν παθογένειες για να προωθήσουν τη συλλογική ενοχή, κι αυτή με ταξική μεροληψία.
«Ηταν τρελός!». Προσπάθησαν να τον λοιδορήσουν οι συστημικές πένες. Ομως όπως ειπώθηκε στο «Αλ Τζαζίρα», «όπως όλες οι άλλες αυτοκτονίες (που σημειώθηκαν την περίοδο της κρίσης) ήταν μια πολιτική δολοφονία».
Η αυτοκτονία του Δημήτρη Χριστούλα έδωσε φωνή με τον τραγικότερο των τρόπων σε ολόκληρο πλανήτη των «από κάτω» και όχι μόνο σε μια χώρα. Δύο μόνο από τα παραδείγματα: Ιρλανδοί ποιητές τού αφιέρωσαν ποιήματα, ενώ Ισπανοί τραγουδιστές ηχογράφησαν ένα τραγούδι που συνέθεσε ο Χοακίν Καρμπονέλ για να τιμήσουν τη συμβολική πράξη και τη μνήμη του. Στην Ελλάδα, ο Μίκης Θεοδωράκης παρενέβη με τη δήλωση: «Μια αστραπή στην πλατεία Συντάγματος». Ενώ, πρόσφατα, το 2016, οι Ελληνίδες συνθέτριες και στιχουργοί Αρετή και Ιωάννα Σπανομάρκου κυκλοφόρησαν ένα τραγούδι και ένα αφηγηματικό κείμενο εμπνευσμένο από την αυτοκτονία του Δημήτρη Χριστούλα, που συμπεριλήφθηκε στον κοινωνικό-πολιτικό τους δίσκο με τίτλο «Ελλάς πολιτική κρατούμενη», ο οποίος έλαβε το Χρυσό Μετάλλιο στα Global Music Awards στην Καλιφόρνια την ίδια χρονιά. Οπως έχει γραφτεί, «το τραγούδι με τίτλο "Ηταν τρελός" σαρκάζει τον τρόπο που προσπάθησαν πολιτικοί διάφορων κομμάτων να υποβαθμίσουν τον πολιτικό του συμβολισμό, χαρακτηρίζοντας την πράξη του αυτόχειρα πράξη τρέλας». Κοιτάχτε, μπήκε στη φωτιά! είπε ένας απ' το πλήθος./Γυρίσαμε τα μάτια γρήγορα…/Η χώρα εδώ είναι σκοτεινή. Και δύσκολη. Φοβάμαι.
Ξένη φωτιά μην την ανακατεύεις, μου είπαν./Ομως εκείνος καίγονταν μονάχος. Καταμόναχος./Κι όσο αφανίζονταν τόσο άστραφτε το πρόσωπο./Γινόταν ήλιος.
(Τ. Σινόπουλος).
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας