Αλλαγή της εσωτερικής ατζέντας λίγο πριν αρχίσει η δίκη του στη Γερουσία και μήνυμα προς την Τεχεράνη ότι οι ΗΠΑ παραμένουν παρούσες στην ευρύτερη περιοχή, παρά την αποχώρηση των χερσαίων δυνάμεων σήμερα από τη Συρία και αύριο από το Αφγανιστάν, ήταν προφανώς τα κίνητρα της απόφασης Τραμπ να διατάξει τη δολοφονία του Σουλεϊμανί.
Μια κίνηση που αποδεικνύεται μπούμερανγκ, καθώς προκαλεί τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.
Στην Ουάσινγκτον φαίνεται να ανοίγει ένα νέο μέτωπο μεταξύ Τραμπ και Κογκρέσου που θα δυσχεράνει, αν δεν βραχυκυκλώσει, κάθε νέα κίνηση κλιμάκωσης επιθετικών ενεργειών κατά του Ιράν από τον Λευκό Οίκο.
Βασικό ζητούμενο προβάλλει ο αριθμός των Ρεπουμπλικανών βουλευτών και γερουσιαστών που θα βρεθούν απέναντι στον Τραμπ σπάζοντας την κομματική πειθαρχία που επέδειξαν μέχρι στιγμής στο μέτωπο της παραπομπής του σε δίκη.
Στο Ιράν και στο Ιράκ η δολοφονία Σουλεϊμανί διαμορφώνει μια ενότητα με κοινό παρονομαστή τον αντιαμερικανισμό, που παραμερίζει και ακυρώνει για το ορατό μέλλον τόσο τις διαδηλώσεις λαϊκής δυσαρέσκειας στην Τεχεράνη όσο και την εξέγερση κυρίως των σιιτών στη Βαγδάτη για τον τερματισμό της επικυριαρχίας του Ιράν στο Ιράκ.
Το Ιράκ αναδεικνύεται ως το κατ’ εξοχήν πεδίο όπου το Ιράν θα απαντήσει στον Τραμπ θέτοντας την Ουάσινγκτον μπροστά σε ένα δραματικό δίλημμα:
• Ή να αυξήσει την εμπλοκή της σε βαθμό που θα ακυρώνει την πολιτική Τραμπ για αποχώρηση των αμερικανικών χερσαίων δυνάμεων από την περιοχή.
• Ή, πέραν κάποιων κινήσεων επικοινωνιακής φαντασμαγορίας, οι ΗΠΑ να αναγκαστούν να αποσυρθούν από το Ιράκ, με τη Βαγδάτη μοιραία να περιέρχεται σχεδόν πλήρως στην επιρροή της Τεχεράνης.
Η δολοφονία του Σουλεϊμανί στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης είναι πολύ πιθανόν να αποδειχτεί μοιραία κίνηση για την παρουσία και τον ρόλο των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Νοτιοδυτικής Ασίας. Μοιραία σαν τη Σικελική Εκστρατεία των Αθηναίων στη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου, που ξεκίνησε ως επίδειξη ηγεμονικής δύναμης και κατέληξε ως καμπή κατάρρευσης της αθηναϊκής παντοκρατορίας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας