Χαλάρωση, ακινησία ή επιπλέον περιχαράκωση;
Η Γερμανία βρίσκεται σε ύφεση και αρχικά το ζητούμενο για τους εταίρους της στην ευρωζώνη, και κυρίως τη Γαλλία, ήταν αν θα υπάρξει χαλάρωση στην πολιτική μόνιμης δημοσιονομικής λιτότητας με την εργαλειοποίηση των πλεονασμάτων για την αναθέρμανση της οικονομίας.
Ο,τι δεν είχε καταφέρει ο Μακρόν που είδε την πρότασή του για προϋπολογισμό της ευρωζώνης να συρρικνώνεται από το Βερολίνο στα όρια της ακύρωσης, θα το πετύχει η προσπάθεια της Γερμανίας να αντιμετωπίσει την ύφεση;
Η σκληρή πραγματικότητα μιας αρνητικής παγκόσμιας οικονομικής συγκυρίας δημιουργεί εύλογα προσδοκίες για την απομάκρυνση του Βερολίνου από την εμμονή στη θεολογικού τύπου προσήλωση στην πολιτική των μηδενικών ελλειμμάτων, το γνωστό «μαύρο μηδέν».
Ομως η ύφεση δεν θέτει αποκλειστικά και μόνο το δίλημμα εμμονή στη λιτότητα ή υιοθέτηση πολιτικών αναθέρμανσης της οικονομίας.
Σύμφωνα με το κύριο άρθρο της «Monde» με ημερομηνία 4 Σεπτεμβρίου, δεν πρέπει να αποκλείσουμε η απάντηση στην ύφεση που θα υιοθετήσει το Βερολίνο να είναι πολύ χειρότερη από την καθήλωση στη μόνιμη δημοσιονομική περιοριστική πολιτική. Πρόκειται, συνεχίζει η «Monde», για την υιοθέτηση με στόχο την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και την πριμοδότηση των εξαγωγών μιας πολιτικής μείωσης του κόστους παραγωγής με εργαλείο τη μείωση των εισφορών. Με άλλα λόγια, μια σκληρή μισθολογική λιτότητα.
Αυτή η επιλογή, υπογραμμίζει η έγκυρη γαλλική εφημερίδα, θα έχει ως πρώτα θύματα τη Γαλλία και την Ιταλία και θα είναι θανατηφόρα για την οικονομία της Ευρώπης. Ετη φωτός μοιάζουν να χωρίζουν τον Σεπτέμβριο του 2019 από τον Σεπτέμβριο του 2017, όταν ο Μακρόν, από την Πνύκα και στη συνέχεια από τη Σορβόννη, ξετύλιγε ένα ευρωπαϊκό όραμα με κεντρικό άξονα αναφοράς τη στήριξη αναπτυξιακών πολιτικών.
Σήμερα η Γαλλία δεν διερωτάται απλά και μόνο πώς θα αντιμετωπίσει το Βερολίνο την ύφεση. Φοβάται, και όχι αδικαιολόγητα, μια εθνική αμυντική περιχαράκωση της Γερμανίας με σημείο αναφοράς τη μείωση του κόστους παραγωγής, μια επιλογή με απαγορευτικό κοινωνικό και πολιτικό κόστος για τη Ρώμη αλλά και για το Παρίσι.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας