Επειτα από μεγάλο χρονικό διάστημα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), Γεώργιος Σταθάκης, και με αφορμή τη συνάντησή του με εκπροσώπους των εργαζομένων της «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» (Eldorado Gold), στις 22 Μαΐου 2018, προέβη σε δηλώσεις σχετικά με τη μεταλλευτική δραστηριότητα στη ΒΑ Χαλκιδική.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, «συζητήθηκαν τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου, σε σχέση με την επένδυση της Eldorado Gold στη Χαλκιδική. Στο πλαίσιο αυτό, το ελληνικό Δημόσιο και συγκεκριμένα το ΥΠΕΝ υποχρεούται να διασφαλίσει ότι τελικά θα παραχθεί καθαρός χρυσός, άργυρος και χαλκός, τηρώντας απαρέγκλιτα συγκεκριμένες δεσμεύσεις υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, καθώς και τους περιορισμούς που επιβάλλει η ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία και η Απόφαση Εγκρίσεως Περιβαλλοντικών Ορων (ΑΕΠΟ)».
Παρόμοιου περιεχομένου ήταν και η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ την ημέρα έκδοσης της απόφασης της Διαιτησίας (4 Απριλίου 2018), στην οποία αναφερόταν ότι «το Δημόσιο και συγκεκριμένα το ΥΠΕΝ υποχρεούνται να διασφαλίσουν ότι τελικά θα παραχθεί καθαρός χρυσός, τηρώντας απαρέγκλιτα τρία κριτήρια:
- τους περιορισμούς που επιβάλλει η ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία
- συγκεκριμένες δεσμεύσεις υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, ώστε να μεγιστοποιείται η εγχώρια προστιθέμενη αξία
- τη διαμόρφωση της ευρύτερης δυνατής κοινωνικής συναίνεσης».
Από την αντιπαραβολή των δύο κειμένων φαίνεται ότι στη μεταγενέστερη (22 Μαΐου) δήλωση του κ. Σταθάκη δεν υπάρχει το τελευταίο από τα τρία κριτήρια που κατά το ΥΠΕΝ πρέπει να τηρηθούν απαρέγκλιτα και είχαν αναφερθεί στις 4 Απριλίου, δηλαδή η «διαμόρφωση της ευρύτερης δυνατής κοινωνικής συναίνεσης».
Είναι άραγε τυχαία η παράλειψη της δέσμευσης του ΥΠΕΝ, όπως εκφράστηκε στις 4 Απριλίου ή αρχίζουν οι «εκπτώσεις» των κριτηρίων;
Θεωρούν στο ΥΠΕΝ ότι η λύση δεν απαιτεί τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας ή μετακινούνται προς παλιά δόγματα, όπως «η επένδυση θα γίνει με κάθε κόστος» της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου;
Ομως, το μόνο που άφησε πίσω του εκείνο το δόγμα ήταν η βίαιη αστυνομική καταστολή, οι προσαγωγές, οι συλλήψεις, οι προφυλακίσεις και οι διώξεις εκατοντάδων μελών του Κινήματος, που συνεχίζονται μέχρι και σήμερα.
Είναι βέβαιο ότι το ίδιο θα συμβεί και σε οποιαδήποτε προσπάθεια να επαναληφθεί η εφαρμογή αυτού του δόγματος, καθώς οι κάτοικοι της περιοχής και το Κίνημα των Σκουριών είναι αποφασισμένοι να προστατέψουν τον τόπο, τη ζωή και το μέλλον τους.
Με την ευκαιρία αυτού του σημειώματος αξίζει να υπενθυμίσουμε στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και σε κάθε αρμόδιο την άποψη που συγκεντρώνει την ευρύτερη κοινωνική συναίνεση και δεν είναι άλλη από τις θέσεις/στόχους του «Κινήματος των Σκουριών», οι οποίες διαμορφώθηκαν αρκετά χρόνια πριν, αλλά εξακολουθούν να είναι επίκαιρες:
1. Καμιά επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στις Σκουριές και σε άλλες περιοχές της μεταλλευτικής ζώνης της Χαλκιδικής. Η ΒΑ Χαλκιδική έχει «τραυματιστεί» σοβαρά από τη μακραίωνη μεταλλευτική δραστηριότητα και είναι καιρός να μπορούν οι κάτοικοι να οργανώσουν τη ζωή και το μέλλον τους όπως εκείνοι επιθυμούν και να μην είναι εγκλωβισμένοι στη μονοκαλλιέργεια της μεταλλείας που τους έχει βίαια επιβληθεί.
2. Συνέχιση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στα παραδοσιακά μεταλλεία με μειούμενο ρυθμό και ταυτόχρονη αποκατάσταση της περιοχής που περιβαλλοντικά έχει βάναυσα υποβαθμιστεί. Ο στόχος αυτός διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας στα παραδοσιακά μεταλλεία, ενώ η προτεινόμενη περιβαλλοντική αποκατάσταση θα προκαλέσει τη δημιουργία μεγάλου αριθμού νέων θέσεων εργασίας και για μεγάλο χρονικό διάστημα.
3. Σταδιακός αποχαρακτηρισμός της περιοχής ως μεταλλευτικής. Σήμερα είναι δεσμευμένα για μεταλλευτική χρήση 264.000 στρέμματα, από τα οποία χρησιμοποιούνται από την Ελληνικός Χρυσός (Eldorado Gold) μόνο μερικές χιλιάδες στρέμματα. Στην υπόλοιπη έκταση δεν επιτρέπεται να αναπτυχθεί καμία άλλη οικονομική δραστηριότητα.
Με αυτές τις θέσεις/στόχους κινητοποιήθηκε η πλειονότητα των κατοίκων της ΒΑ Χαλκιδικής και ολόκληρης της Χαλκιδικής και της Βόρειας Ελλάδας και δημιουργήθηκε το εμβληματικό και διεθνώς γνωστό Κίνημα των Σκουριών.
Επιπλέον, το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών του 2014 στον Δήμο Αριστοτέλη, όπου το επίδικο των εκλογών ήταν η επέκταση ή όχι της μεταλλευτικής δραστηριότητας, έδειξε και ποσοτικά ότι η βούληση της πλειοψηφίας των κατοίκων είναι αντίθετη στην επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας.
Είναι επομένως απόλυτα σαφές ποια είναι η θέση της πλειοψηφίας της τοπικής κοινωνίας και προς ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί το ΥΠΕΝ για την επίτευξη της «ευρύτερης δυνατής κοινωνικής συναίνεσης», την οποία (ανέφερε ότι) επιδιώκει.
*Ομότιμος καθηγητής Εδαφολογίας ΑΠΘ, πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Αριστοτέλη
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας