Απόψε στις 9, ένα χωριό συζητάει για την ιστορία του. Για τον Βυζαντινό του αυτοκράτορα και για το κάστρο του.
Στην πλατεία του Πυθίου, στον Εβρο, το θέμα της βραδιάς θα είναι «ο Ιωάννης Καντακουζηνός-Ιωάσαφ και η εποχή του». Ο Ιωάννης ΣΤ’, της βαρβάτης οικογένειας των Καντακουζηνών, ο οποίος έζησε όλες τις μηχανορραφίες του παλατιού και τους πολέμους από εξωτερικούς εχθρούς της Κωνσταντινούπολης.
Ο αυτοκράτορας που επί των ημερών του ξέσπασαν η ησυχαστική διαμάχη, η οποία δίχασε τον ορθόδοξο λαό και τον κλήρο, αλλά και η επιδημία πανούκλας στη Βασιλεύουσα. Τι άλλο να του συμβεί; Στο τέλος τα παράτησε όλα και κλείστηκε σε μοναστήρι, όπου πήρε το όνομα Ιωάσαφ.
Γιατί όμως εκεί, στο Πύθιο; Και γιατί όχι; Αφού στο Πύθιο είναι το κάστρο του Καντακουζηνού, που ήταν το σπίτι του πριν γίνει αυτοκράτορας του Βυζαντίου. Ενα κάστρο που δεν κατάφερε ποτέ να γίνει επισκέψιμο, παρά τις κατά καιρούς προσπάθειες συντήρησης και ανάδειξής του – μόνο που φωτίζεται τα βράδια.
Εκατοντάδες χρόνια μαραζώνει, όπως και ο σιδηροδρομικός σταθμός του Πυθίου, που κάποτε έσφυζε από ζωή, όταν έκαναν στάση εκεί τα τρένα των Βαλκανίων. Ηταν κόμβος. Οι παλαιότεροι ακόμα ορκίζονται ότι είδαν να σταματάει στις ράγες τους το «Οριάν Εξπρές», κι ας μην υπάρχει καμία (νομίζω) καταγραφή τέτοιου περάσματος. Ακόμη αφηγούνται ιστορίες με τους Ελληνες πεχλιβάνηδες που πάντα νικούσαν τους Τούρκους και τους Βούλγαρους και τότε έμπαιναν τα τρένα στον σταθμό σφυρίζοντας ξέφρενα.
Απαξιώθηκαν οι ομορφιές του Πυθίου, ρήμαξαν τα ξύλινα σπίτια (γιαλί), οι κάτοικοι έχουν τον δικό τους αγώνα για την επιβίωση σε μια περιφέρεια ξεκομμένη, αν όχι ξεχασμένη, από το κεντρικό κράτος – και δεν είμαστε Κίνα.
Σήμερα το βραδάκι, όμως, θα μαζευτούν στην πλατεία, έχουν καλέσει και τους γνωστούς τους από το διπλανό Διδυμότειχο, να ακούσουν τον πρόεδρο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης-Εβρου και ομότιμο καθηγητή της Ιατρικής Σχολής Αλεξανδρούπολης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Γιώργο Μηνόπουλο, τον πρώην αντιπρύτανη και ομότιμο καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Μόσχο Πολυσίου και τον δημοσιογράφο και ερευνητή Σταύρο Παπαθανάκη.
Ολους, ομιλητές και ερωτώντες, θα συντονίζει η ιστορικός Ελληνικού Πολιτισμού Φωτεινή Γραμμενίδου.
Και θα τα πουν απλά, σαν παραμύθι, αφού έχουν και το κάστρο και τον βασιλιά. Τον δράκο τον πήρανε τα τρένα. Κι ίσως από το βάθος να ακούγεται μια γκάιντα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας