Οι εφαρμοζόμενες πολιτικές των τελευταίων πέντε χρόνων στη χώρα μας δημιούργησαν μια οικονομική και κοινωνική «έρημο», καταστρέφοντας τον παραγωγικό ιστό και στέλνοντας στον «καιάδα» της ανεργίας εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Τα πρωτοφανή ποσοστά ανεργίας –με μεγαλύτερα θύματα τους νέους και τις γυναίκες– δεν ήταν βέβαια παράπλευρες απώλειες αυτών των πολιτικών αλλά βασικός πυλώνας τους στο πλαίσιο της κοινωνικά βάρβαρης διαδικασίας της εσωτερικής υποτίμησης. Οι επιπτώσεις των πολιτικών αυτών εκτείνονται σε όλα τα πεδία της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, οδηγώντας στην εξαθλίωση και την απόγνωση ένα τεράστιο κομμάτι του πληθυσμού.
Το τρίτο τρίμηνο του 2014 η ανεργία ανήλθε στο 25,5%, ποσοστό βέβαια σε μεγάλο βαθμό μη αντιπροσωπευτικό της πραγματικότητας λόγω της κάμψης της ανεργίας που επέρχεται τους καλοκαιρινούς μήνες. Παρ’ όλ’ αυτά, το υποτιμημένο αυτό ποσοστό είναι θηριώδες. Το ποσοστό ανεργίας των γυναικών (29,2%) είναι σημαντικά υψηλότερο από των ανδρών (22,6%). Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στους νέους ηλικίας 15-24 ετών (49,5%), το οποίο στις νέες γυναίκες φθάνει στο 56,6%!
Παρατηρούμε, λοιπόν, ότι οι νέες γυναίκες στην μεγάλη τους πλειοψηφία είναι καταδικασμένες στην ανεργία, με αποτέλεσμα –σε συνδυασμό φυσικά και με τις υπόλοιπες παραμέτρους της οικονομικής κρίσης– η υπογεννητικότητα στη χώρα μας να χτυπάει «κόκκινο». Με απλά λόγια, οι νέες γυναίκες στην Ελλάδα σήμερα, κυρίως λόγω των εφαρμοζόμενων μνημονιακών πολιτικών, δεν κάνουν παιδιά.
Ας εξετάσουμε, όμως, λίγο πιο προσεκτικά το τεράστιο θέμα της υπογεννητικότητας: Ηταν το 1996 όταν, πρώτη φορά στη μεταπολεμική περίοδο, οι θάνατοι ξεπέρασαν τις γεννήσεις στη χώρα μας. Η διαφορά ήταν μόλις 22 άτομα. Σε δύο χρόνια, οι γεννήσεις υπολείπονταν των θανάτων κατά 1.774 άτομα. Το 2012, η διαφορά έφτασε τις 16.300! Σε μια χώρα που είχε ήδη πάρει την κατιούσα δημογραφικά, η οικονομική κρίση επέφερε νέο, γερό χτύπημα: α) η ανεργία στις αναπαραγωγικές ηλικίες έχει ξεπεράσει το 50%, β) η ανασφάλιστη εργασία εκρήγνυται – για ένα ανασφάλιστο ζευγάρι, η εργαστηριακή-κλινική παρακολούθηση του τοκετού κοστίζει 600 ευρώ, ο φυσιολογικός τοκετός 700 και η καισαρική 1.200 ευρώ. Με τα νέα κοινωνικοοικονομικά δεδομένα, όλο και περισσότερα ζευγάρια αδυνατούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά –και ψυχολογικά– στο «κόστος» της απόκτησης ενός παιδιού.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των Γιατρών του Κόσμου, λόγω της κρίσης, 4 στις 10 γυναίκες θα κάνουν ένα λιγότερο παιδί από ό,τι υπολόγιζαν ή δεν θα γεννήσουν καθόλου. Το 2012, ο δείκτης γεννητικότητας στην Ελλάδα κατρακύλησε στις εννέα γεννήσεις ανά 1.000 κατοίκους, με τον αντίστοιχο αριθμό το 1980 να είναι15,36. Αυτή τη στιγμή, και με δεδομένο ότι ο απαραίτητος αριθμός παιδιών ανά οικογένεια για την αντικατάσταση του πληθυσμού είναι τα 2,1, ο δείκτης γονιμότητας στην Ελλάδα βρίσκεται στο 1,39!
Συνεπώς, η ανεργία, τα χαμηλά εισοδήματα, η περικοπή των επιδομάτων και των κοινωνικών υπηρεσιών (έλλειψη βρεφονηπιακών σταθμών κ.λπ.) αποτρέπουν όλο και περισσότερα ζευγάρια να κάνουν παιδί. (Μόνο το κόστος του ιδιωτικού εμβολιασμού για ένα παιδί ξεπερνά τα 1.500 ευρώ). Και την ίδια στιγμή, βέβαια, η ρητορική της κυβέρνησης και του κυρίου Σαμαρά έχουν ως επίκεντρο την «πατρίδα» και το μέλλον της, γεγονός που μόνο ως αδιάντροπη υποκρισία μπορεί να εκληφθεί, καθώς με τις πολιτικές που εφαρμόζουν οδηγούν την πατρίδα μας και τον λαό σε ακραία βιολογική συρρίκνωση.
Απέναντι σε αυτές τις πολιτικές που μετατρέπουν τη χώρα μας σε τόπο γερασμένο και αφυδατωμένο, χωρίς ελπίδα και προοπτική, έχουμε το ιστορικό χρέος να αντισταθούμε. Να αντισταθούμε και να αντεπιτεθούμε, καθιστώντας τον ελληνικό λαό ρυθμιστή του μέλλοντός του, ενάντια σε μνημόνια και ακραία νεοφιλελεύθερες πολιτικές που μας γυρίζουν αιώνες πίσω.
Στις 25 Γενάρη ανοίγει ο δρόμος για μια άλλη Ελλάδα. Την Ελλάδα της ελπίδας και της αξιοπρέπειας!
* Υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α΄ Αθήνας και υπεύθυνη του τμήματος Εργατικής Πολιτικής
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας