Μία περίεργη αντίληψη αναπτύσσεται στην ελληνική πολιτική σκηνή μετά τον β’ γύρο των εκλογών στη Γαλλία, που έβγαλαν την ακροδεξιά της Λεπέν πρώτη σε ψήφους με 30% αλλά τρίτη σε έδρες. Το δημοκρατικό μέτωπο που συμπτύχθηκε ήταν ρητό και ξεκάθαρο. Η Αριστερά, οι Σοσιαλιστές, το Κέντρο και οι Πράσινοι κάλεσαν τους ψηφοφόρους τους να προστατεύσουν τη Δημοκρατία. Και οι πολίτες το έκαναν ψηφίζοντας και εκείνους που απεχθάνονταν για τις υπερβολικά συντηρητικές ή υπερβολικά απλόχερες υποσχέσεις τους.
Εφόσον λοιπόν η λαϊκή ετυμηγορία είναι αυτή, τι πάει να πει τώρα ότι η Γαλλία παραμένει σε αβεβαιότητα; Θα ήταν καλύτερη η βεβαιότητα του εκλεκτού της Λεπέν, Ζ. Μπαρντελά; Κι ακόμα καλύτερη η πρόωρη έξοδος του Μακρόν; Για ποιους; Για τους Γάλλους ή για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους;
Κάποιοι, στα καθ’ ημάς, βρίσκουν την προοπτική κεντροαριστερής κυβέρνησης στη Γαλλία πρόσκαιρη. Λες και γνωρίζουν μόνιμες και ιδανικές συνθήκες. Φτάνουν στο σημείο να αμφισβητήσουν τη δημοκρατικότητα του γαλλικού εκλογικού συστήματος (των δύο γύρων σε 577 μονοεδρικές περιφέρειες που ευνοεί τις τοπικές συνεργασίες). Οι ίδιοι αμφισβητούν και την αντιπροσωπευτικότητα του δικού μας πλειοψηφικού συστήματος. Παράδοξο και συνάμα επικίνδυνο, οι κήρυκες της απλής αναλογικής να διαβάλλουν την πιο απλή εκδοχή αναλογικότητας, ενώ για τη Βρετανία, που λίγο πολύ το εκλογικό σύστημα βασίζεται στις ίδιες παραδοχές, να πανηγυρίζουν(;) για τη νίκη των Εργατικών.
Επειδή όμως στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, η συζήτηση για τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης στη Γαλλία ίσως αποτελέσει μία μεγάλη ευκαιρία για πολιτική στροφή προς την κοινωνία. Με μέσους όρους και συγκερασμούς, αλλά έτσι αντιμετωπίζονται τα δύσκολα. Και όσο κι αν η συνοχή μιας τέτοιας κυβέρνησης θεωρείται βραχύβια, άλλο τόσο βραχύβια μπορεί να αποδειχτεί η συνοχή του ακροδεξιού Συναγερμού.
Μετά μπορούν να λένε ό,τι θέλουν οι μάντεις κακών και ρευστοποιήσεων. Ως τότε ας μη δηλητηριάζουν τη δημοκρατική λογική. Αλλωστε σε καμία πρόβλεψη δεν επαληθεύτηκαν στα δικά μας. Θα επαληθευτούν εκεί που δεν τους παίρνει;
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας