Aν και το 1993 και το 1996 ήταν υποψήφιος βουλευτής με την Πολιτική Ανοιξη, ο Μάριος Σαλμάς σήμερα δεν καταγράφεται στους σαμαρικούς, όπως ο νυν υφυπουργός Εργασίας και βουλευτής της Ν.Δ. στην ίδια εκλογική περιφέρεια, την Αιτωλοακαρνανία, Κώστας Καραγκούνης.
Ο Μ. Σαλμάς (καθηγητής Ιατρικής Σχολής Αθηνών, χειρουργός ορθοπεδικός στο επάγγελμα) εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με τη Ν.Δ. το 2000. Διετέλεσε υφυπουργός Υγείας στη δεύτερη θητεία της κυβέρνησης Καραμανλή και συγκεκριμένα από τον Ιανουάριο του 2009 έως τον Οκτώβριο του ίδιου έτους που έγιναν πρόωρες εκλογές, ενώ επέστρεψε στο ίδιο υπουργείο επί κυβέρνησης Σαμαρά, σε θέση αναπληρωτή υπουργού Υγείας, όπου παρέμεινε από τον Ιούνιο του 2012 έως τον Ιούνιο του 2013.
Παραδειγματισμός
Μόλις προ ημερών ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε -από τη Νέα Υόρκη- να διαγράψει τον κ. Σαλμά από το κόμμα και την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., προκειμένου να στείλει ένα μήνυμα για παραδειγματισμό, όχι μόνο προς τους υπόλοιπους 10 «γαλάζιους» βουλευτές που συνυπέγραφαν μαζί του την κοινοβουλευτική ερώτηση για τα «κόκκινα» δάνεια, αλλά κυρίως προς τους βουλευτές εκείνους της Ν.Δ. που συγκαταλέγονται στους διαφωνούντες αλλά δεν έχουν ακόμα εκδηλωθεί.
Το μέγαρο Μαξίμου επέλεξε τη διαγραφή του κ. Σαλμά και τον διαχωρισμό του από όλους τους υπόλοιπους «γαλάζιους» βουλευτές, γιατί εκείνος ήταν και ο πιο εκτεθειμένος σε επίπεδο εσωκομματικής κριτικής προς την κυβέρνηση. Οχι μόνο το τελευταίο διάστημα, αλλά εδώ και χρόνια.
Στην περίοδο ακόμα της πανδημίας και συγκεκριμένα τον Ιούνιο του 2021, ο Μ. Σαλμάς είχε εξαπολύσει δριμύ «κατηγορώ» για τη θνητότητα στη ΜΕΘ Covid του Νοσοκομείου Αγρινίου, τονίζοντας ότι «όσοι μπήκαν στη ΜΕΘ Covid Αγρινίου πέθαναν όλοι. Βεβαίως η ασθένεια είναι σοβαρή και με υψηλή θνητότητα, αλλά ποσοστό 100% δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην Ελλάδα.
»Συγκεκριμένα στη ΜΕΘ Covid νοσηλεύτηκαν, πλην δύο ασθενών που νοσηλεύονταν μέχρι και τη συνάντηση, 39 ασθενείς, οι 38 απεβίωσαν μέσα στη μονάδα και ο ένας αφού μεταφέρθηκε σε άλλο νοσοκομείο. Από τους δύο που νοσηλεύονταν την ώρα που μιλούσα με τον διοικητή έχασε τη ζωή του ο ένας. Καλές οι συσκέψεις, αλλά κάποια στιγμή αυτό πρέπει να τελειώσει», καταγγέλλοντας πως «ο διοικητής έχει βαρύτατες ευθύνες, οι οποίες είναι διοικητικές και οι ποινικές ευθύνες θα διερευνηθούν από την Εισαγγελία Αγρινίου».
Στο ίδιο πλαίσιο είχε δηλώσει πως «παρότι το νοσοκομείο αυτό φτιάχτηκε με τις καλύτερες προδιαγραφές, είχε την ατυχία να έχει σειρά πολύ κακών διοικήσεων που ήρθαν εδώ για να μάθουν. Εκτιμώ και σέβομαι την προσπάθεια όλου του προσωπικού που συνέβαλαν σε αυτή τη “μάχη”, όμως κάτι πρέπει να αλλάξει», ενώ είχε ζητήσει την παραίτηση του διοικητή του νοσοκομείου, σημειώνοντας ότι επικοινώνησε με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τονίζοντας ότι «κάθε μέρα που παραμένει, όποιος δεν τον απομακρύνει αναλαμβάνει ακέραια τη διοικητική και ποινική ευθύνη».
Τον Σεπτέμβριο του 2023 και πάλι στο επίκεντρο των σφοδρών καταγγελιών του κ. Σαλμά ήταν το Νοσοκομείο Αγρινίου. Απευθυνόμενος τότε στον υφυπουργό Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους ο Μ. Σαλμάς έλεγε: «Μιλάμε για Μεσαίωνα συμπεριφοράς που απορώ πώς δεν τον έχετε αλλάξει ακόμη. Θα πάρετε αμέσως την ευθύνη την πολιτική αν μείνει αυτός ο διοικητής εκεί», καθώς και ότι «από αυτή τη στιγμή που είστε ενήμερος για το τι συμβαίνει στο Νοσοκομείο του Αγρινίου, η ευθύνη πλέον φεύγει από τον διοικητή και έρχεται σε εσάς προσωπικά, είτε πολιτική είτε ποινική, για το επόμενο ατυχές περιστατικό που εύχομαι να μη συμβεί». Είχε μάλιστα καταγγείλει ότι ο διοικητής του Νοσοκομείου Αγρινίου διορίστηκε «επειδή ήταν φίλος του πρώην υπουργού Υγείας, του κ. Πλεύρη».
Επιπλέον ο κ. Σαλμάς ήταν εκείνος που, τον περασμένο Ιούνιο, με γραπτή επιστολή του προς τον ίδιο τον πρωθυπουργό είχε ζητήσει τη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. «για την ανάλυση του δυσμενούς εκλογικού αποτελέσματος» (Σύγκληση της «γαλάζιας» Κ.Ο. είχε ζητήσει και ο Ν. Κακλαμάνης αλλά προφορικά σε δημόσια παρέμβασή του), τονίζοντας ότι «οφείλουμε να δώσουμε μια σοβαρή απάντηση στους εκατοντάδες χιλιάδες παραδοσιακά ψηφοφόρους μας, που κάποιοι, παρ’ όλο που τα σπίτια τους στα χωριά τους βρίσκονται 100 μέτρα από τα εκλογικά κέντρα, επέλεξαν να απέχουν και άλλοι να αποδοκιμάσουν την κυβερνητική πολιτική».
Και όταν πραγματοποιήθηκε εκείνη η συνεδρίαση της Κ.Ο. (όπου ο πρωθυπουργός είχε βρεθεί αντιμέτωπος με το σφυροκόπημα από τους βουλευτές του), ο Μ. Σαλμάς είχε κάνει την πιο σκληρή κριτική τοποθέτηση, θέτοντας το θέμα για το αν η κυβέρνηση είναι «με τους πολλούς ή τους λίγους».
Για τις τράπεζες
Νέα σφοδρή κριτική προς την κυβέρνηση ήρθε από τον κ. Σαλμά και τον περασμένο Ιούλιο στη Βουλή με αφορμή τις τράπεζες, όπου είπε πως «από την ώρα που η κυβέρνηση υποχρεώνει για φορολογικούς λόγους τους πολίτες να κάνουν διατραπεζικές συναλλαγές, εάν υπάρχει κερδοσκοπία, τότε η κυβέρνηση έχει ευθύνη», ενώ αναρωτήθηκε: «Τι κάνετε ως κυβέρνηση, τι έχετε κάνει και πώς αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση την παρέμβασή της στη λειτουργία τραπεζικού συστήματος;».
Η διαγραφή του ήρθε εν τέλει, ως γνωστόν, με αφορμή δύο τηλεοπτικές εμφανίσεις του όπου επαναλάμβανε τις καταγγελίες του για φωτογραφικό διαγωνισμό για τα κυλικεία στο υπουργείο Πολιτισμού, ασκούσε σφοδρή κριτική κατά του υπουργού Υγείας Αδ. Γεωργιάδη για τις αυξήσεις στα φάρμακα, ενώ άφηνε αιχμές που ερμηνεύτηκε ότι απευθύνονταν στον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη.
Σίγουρα βέβαια πληρώνει και τη μομφή ότι η κυβέρνηση είναι με τους λίγους και όχι με τους πολλούς. Φράση που φαίνεται να συντονίζεται, όχι μόνο με την κριτική των υπόλοιπων κομμάτων, αλλά κυρίως με την ολοένα και πιο εμφανή «κοινωνική αντιπολίτευση», που είναι και η μόνη από την οποία φαίνεται να απειλείται αυτή τη στιγμή η πολιτική κυριαρχία της κυβέρνησης.
Γιατί τον επιλέξαμε
Μα γιατί η απόφαση της διαγραφής του ανέδειξε τις καταγγελίες του προς την κυβέρνηση σε κεντρικό θέμα της επικαιρότητας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας