Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.7° 17.8°
2 BF
76%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
22.8° 19.8°
2 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.0° 18.3°
2 BF
69%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
3 BF
56%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
0 BF
68%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
3 BF
48%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.1° 21.1°
1 BF
65%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
21°C
20.8° 19.4°
4 BF
68%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.2°
1 BF
59%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 19.1°
3 BF
62%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
3 BF
77%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.3°
4 BF
68%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.8° 21.8°
2 BF
55%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
24.0° 18.9°
2 BF
52%
Ρόδος
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.3° 19.3°
2 BF
81%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.0° 20.0°
2 BF
52%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.4° 18.3°
3 BF
75%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
22°C
22.2° 22.2°
2 BF
60%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.0° 18.0°
2 BF
58%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Οι υπουργοί Εργασίας και Ανάπτυξης / Φωτογραφία αρχείου/Eurokinissi/Γιώργος Κονταρίνης

Το «brain drain» της κυβέρνησης

Η υποκρισία της Δεξιάς για τη φυγή των επιστημόνων (γιατρών, μηχανικών, νομικών, καθηγητών κ.λπ.) την περίοδο της μεγάλης κρίσης αποδείχτηκε εγκαίρως όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως υπουργός, συναίνεσε στις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων με υψηλού επιπέδου επιστημονική κατάρτιση με τις γνωστές μορφές της δήθεν κινητικότητας και της πλασματικής αξιολόγησης.

Η ίδια υποκρισία αφορούσε και τη φυγή των επιστημόνων ελεύθερων επαγγελματιών του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος συρρικνώθηκε με απώλεια δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας και με την απορρόφηση όσων παρέμειναν στη χώρα από τις μεγάλες εταιρείες του κάθε κλάδου.

Σήμερα αποκαλύπτεται ανάγλυφα μέσα από τον κυνισμό του Αδ. Γεωργιάδη και του Γ. Βρούτση η πλήρης αδιαφορία για τις επαγγελματικές αυτές κατηγορίες που προεκλογικά χαρακτήριζε ο σημερινός πρωθυπουργός ως μεσαία τάξη. Σήμερα η κυβέρνηση επιφύλαξε για τους ανθρώπους αυτούς την ταπεινωτική μορφή ενός άθλιου βοηθήματος, μοιράζοντας ταυτόχρονα σε συγκεκριμένους μεσάζοντες μεγαλύτερα ποσά από το σύνολο του βοηθήματος που προορίζεται για τους δικαιούχους.

Αυτή τη φορά λόγω της πανδημίας οι γιατροί και οι νοσηλευτές -προς το παρόν- δεν μπήκαν στο ίδιο πανέρι, καθώς εγκρίθηκαν για αυτούς κάποια ισχνά βοηθήματα. Αλλωστε αν και για τους λειτουργούς της υγείας προβλεπόταν τηλεκατάρτιση για 600 ευρώ, ακόμα και οι πολίτες θα έπαυαν να μένουν σπίτι τους και αυτό θα είχε συνέπειες για την κανονικότητα.

Συνέπειες όμως σοβαρές προκλήθηκαν και τώρα με την εξευτελιστική μεταχείριση και τη μη υπαγωγή στο -μικρό έστω- βοήθημα των 800 ευρώ και των ελεύθερων επαγγελματιών. Ηδη κατηγορίες όπως οι δικηγόροι και οι μηχανικοί έχουν αντιδράσει σφοδρά και φυσικά κανείς δεν μπορεί να τους κατηγορήσει για αντιπολιτευτική σκοπιμότητα.

Η μεθόδευση με την οποία έξι συγκεκριμένες πλατφόρμες τηλεκατάρτισης, όχι μόνο παίρνουν τη μερίδα του λέοντος, αλλά αναδεικνύονται σε κόμβους διανομής της πίτας των 193 εκατ. ευρώ μεταξύ των πολλών και συχνά ακατάλληλων ΚΕΚ (ή Κέντρων Διά Βίου Μάθησης πια), πέρα από την προσβλητική διαδικασία και τα όσα εξοργιστικά είδαν το φως για το γελοίο περιεχόμενο των προγραμμάτων, επιβεβαιώνει τη συνέχεια του κράτους των κολλητών και της αδιαφάνειας.

Με δυο λόγια, οι απασχολούμενοι που επλήγησαν θα «καταρτιστούν» ώστε να πάρουν 600 ευρώ (110 εκατ. ευρώ σύνολο), ενώ οι πλατφόρμες και τα ΚΕΚ θα πάρουν 80 εκατ. ευρώ. Τόσο απλά!

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Το «brain drain» της κυβέρνησης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας