Την επιθυμία της να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό ζήτημα συνολικά και από κοινού με τους Ευρωπαίους εταίρους, εξέφρασε για άλλη μία φορά η ελληνική κυβέρνηση.
Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τον Ολλανδό υπουργό Εξωτερικών Μπερτ Κέντερς, βρήκε την ευκαιρία να επαναλάβει την ελληνική θέση, υπογραμμίζοντας πως είναι απαραίτητο να υπάρχει μια κοινή απάντηση στην προσφυγική κρίση και να αντιμετωπιστούν και οι αιτίες που δημιουργούν αυτήν την κρίση, δηλαδή ο πόλεμος στη Συρία.
Όπως πρόσθεσε, είναι αναγκαία η εφαρμογή ενός αξιόπιστου μηχανισμού μετεγκατάστασης απευθείας από την Τουρκία στις ευρωπαϊκές χώρες, ώστε να σταματήσουν να χάνονται ζωές στο Αιγαίο. Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, στόχος είναι να μειωθούν οι προσφυγικές ροές και να χτυπηθούν τα κυκλώματα των διακινητών.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, τα θέματα που συζητήθηκαν ιδιαίτερα ήταν η εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης Ε.Ε.-Τουρκίας, η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας, καθώς και η συγκρότηση ενός αξιόπιστου και αποτελεσματικού μηχανισμού επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.
Από την πλευρά του, ο Ολλανδός ΥΠΕΞ είπε ότι ως προεδρεύων του συμβουλίου της Ε.Ε., επιδιώκει την ευρωπαϊκή συνεννόηση στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και συμφώνησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό στην ανάγκη να χτυπηθούν αποτελεσματικά τα κυκλώματα των διακινητών και να υπάρξει μια διαφορετική διαδικασία μετεγκατάστασης.
Ο κ. Κέντερς αναφέρθηκε και στο ταξίδι που είχε στην ΠΓΔΜ κατά τη διάρκεια του οποίου, όπως είπε, επισήμανε τους κινδύνους μονομερών ενεργειών. Η Ολλανδία υποστηρίζει την ελληνική θέση για μια κοινή ευρωπαϊκή στάση στη βάση όσων έχουν συμφωνηθεί είπε ο Ολλανδός ΥΠΕΞ.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στη Συρία.
Υπενθυμίζεται πως την τρέχουσα χρονική περίοδο, η Ελλάδα βρίσκεται ουσιαστικά ενώπιον ενός κατηγορητηρίου για το προσφυγικό ζήτημα, με την Ε.Ε. να αυξάνει συνεχώς την πίεση στα θέματα των συνοριακών ελέγχων και των μέτρων που πρέπει να εφαρμόσει άμεσα η χώρα μας.
Σημειώνεται πως η προσφυγική κρίση θα συζητηθεί στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί στις 18-19 Φεβρουαρίου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας