Την περασμένη Πέμπτη, που η αγωνία στην Ελλάδα κορυφωνόταν για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, στις Βρυξέλλες ανώτατοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης, που συμμετείχαν στη συνεδρίαση του Euroworking Group, έπαιρναν αποφάσεις για παροχή πιστωτικής γραμμής στην Ελλάδα με ενισχυμένη επιτήρηση, όταν η χώρα βγει από το σημερινό πρόγραμμα. Αυτό αποκαλύπτει αποκλειστικό ρεπορτάζ του περιοδικού «Σπίγκελ», στο οποίο ουσιαστικά δίνεται και ερμηνεία για τη σκληρή στάση που κρατάει η τρόικα στις διαπραγματεύσεις. Και η ερμηνεία αυτή είναι ότι οι δανειστές δεν εμπιστεύονται την Ελλάδα για την έξοδό της στις αγορές, χωρίς να υπάρχει ένας μηχανισμός ελέγχου και επιτήρησης για τα επόμενα χρόνια. Δεν εμπιστεύονται δηλαδή τις εξαγγελίες του Ελληνα πρωθυπουργού.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του περιοδικού «Σπίγκελ», η κακή πορεία των τελευταίων εβδομάδων ξεκίνησε όταν ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, άρχισε να δηλώνει ότι η χώρα βγαίνει από το Μνημόνιο και ότι στο μέλλον δεν θα χρειαστεί καμιά στήριξη. Οσο έκανε αυτές τις δηλώσεις τόσο τα σπρεντ των ελληνικών κρατικών ομολόγων έπαιρναν την ανηφόρα, γράφει το γερμανικό περιοδικό.
Στο σημείο αυτό επικαλείται δηλώσεις ανώτατου αξιωματούχου της ευρωζώνης, που εξηγεί πώς έβλεπαν αυτοί τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. «Είναι σαν να έχεις έναν ασθενή, ο οποίος έχει μείνει για καιρό στην Εντατική και όταν βγαίνει από εκεί αποφασίζει από μόνος του να πάρει και εξιτήριο από το νοσοκομείο. Είναι σίγουρο ότι ο ασθενής αυτός θα αρρωστήσει ξανά». Το «Σπίγκελ» επίσης αναφέρει μια σειρά μεταρρυθμίσεων, στις οποίες η Ελλάδα έχει μείνει πίσω σε σχέση με χώρες όπως η Πορτογαλία ή η Ιρλανδία.
Αναφέρει και τη ρύθμιση των 100 δόσεων προς τις εφορίες, για τις οποίες γράφει όχι ότι αποφασίστηκαν για τους φορολογούμενους, αλλά για «φοροφυγάδες». Ολα αυτά έχουν οδηγήσει τους δανειστές να μην επιθυμούν την έξοδο της χώρας μας στις αγορές χωρίς ένα δίχτυ προστασίας. Και το δίχτυ αυτό αποφασίστηκε, σύμφωνα με το «Σπίγκελ», την περασμένη Πέμπτη στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με το περιοδικό, ανώτατοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης αποφάσισαν ότι την εποχή μετά το Μνημόνιο για την Ελλάδα θα ακολουθήσει η εποχή της «προληπτικής γραμμής πίστωσης», και μάλιστα στην αυστηρή εκδοχή της που ονομάζεται ECCL. Στην Ελλάδα θα διατεθούν 10 δισ. ευρώ από τον Μηχανισμό Στήριξης, κεφάλαια που προορίζονταν για τις ελληνικές τράπεζες, αλλά τελικά δεν διατέθηκαν.
Αυστηρή επιτήρηση
Η μορφή αυτής της στήριξης προβλέπει αυστηρούς ελέγχους και επιτήρηση, όταν η χώρα κάνει χρήση των κεφαλαίων. Ελεγχοι, όμως, που δεν θα έχουν τη μορφή που είχαν μέχρι τώρα οι επιθεωρήσεις της τρόικας, θα είναι πάντως σε κάθε περίπτωση μια ενισχυμένη μορφή επιτήρησης. Βέβαια, οι αποκαλύψεις του «Σπίγκελ» περί της πιστωτικής γραμμής δεν είναι κάτι καινούργιο. Υπάρχουν εδώ και καιρό αυτές οι διαρροές στην Ελλάδα. Αυτό που είναι πολύ ενδιαφέρον και αποκαλυπτικό στο ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού, που έχει πολύ καλές πηγές, είναι ότι οι αποφάσεις για την επόμενη ημέρα στην Ελλάδα πάρθηκαν ήδη την περασμένη Πέμπτη στις Βρυξέλλες.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας