Ο πρόεδρος της Παλαιστίνης, Μαχμούντ Αμπάς, πραγματοποιεί από χθες τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, έπειτα από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου. Ο πρόεδρος Αμπάς θα γίνει δεκτός σήμερα το μεσημέρι από τον Ελληνα ομόλογό του στο προεδρικό μέγαρο και θα ακολουθήσουν συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο μέγαρο Μαξίμου και διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών.
Αύριο, ο πρόεδρος Αμπάς θα μεταβεί στη Βουλή, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ελληνικού Κοινοβουλίου Νίκο Βούτση και θα πραγματοποιήσει ομιλία στην Αίθουσα της Γερουσίας. Ο κ. Βούτσης θα διαβιβάσει στον πρόεδρο της Παλαιστίνης, σε ειδική συνεδρία της Βουλής, ψήφισμα της εθνικής αντιπροσωπείας, με το οποίο θα αναγνωρίζεται παλαιστινιακό κράτος. Το ψήφισμα συνέταξε και ψήφισε ομόφωνα η αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Αργησε...
Η έγκριση του ψηφίσματος από την ελληνική Βουλή -και όχι από την κυβέρνηση, προκειμένου να μη διαταραχθούν οι αναβαθμισμένες σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ- άργησε, καθώς ακολουθεί παρόμοια ψηφίσματα πολλών ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων χωρών που δεν έχουν τόσο στενούς και παραδοσιακούς δεσμούς με την Παλαιστινιακή Αρχή, όπως η Ελλάδα.
Η Αθήνα πάντως διαμηνύει πως η θέση μας στο Παλαιστινιακό «είναι θέση αρχής, ανεξάρτητα από την ανάπτυξη των διμερών σχέσεών μας με το Ισραήλ» και εκτιμά πως η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους δεν θα δημιουργήσει προβλήματα στη συνεργασία μας με το Τελ Αβίβ.
Την πρόθεση της ελληνικής πλευράς τη γνωρίζει άλλωστε η ισραηλινή κυβέρνηση εδώ και καιρό, ενώ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε δηλώσει πριν από τρεις εβδομάδες κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρόεδρο Αμπάς στη Ραμάλα ότι η Ελλάδα είναι «υπέρ της δημιουργίας κράτους της Παλαιστίνης στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».
«Χωρίς παρενθέσεις»
Ανάλογες δηλώσεις είχε κάνει και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας για τον προϋπολογισμό στη Βουλή, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «η Ελλάδα στηρίζει χωρίς παρενθέσεις την ίδρυση του παλαιστινιακού κράτους». Ο κ. Κοτζιάς επιβεβαίωσε την πάγια ελληνική θέση «για λύση δύο κρατών», του κράτους του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, «μια λύση που φέρνει την ειρήνη στην περιοχή, αίρει τα επιχειρήματα των ακραίων, διασφαλίζει τα δικαιώματα της Παλαιστίνης και του παλαιστινιακού λαού και δίνει εγγυήσεις ύπαρξης στο ίδιο το Ισραήλ».
Οι διμερείς αναγνωρίσεις κράτους της Παλαιστίνης (και όχι «του» κράτους της Παλαιστίνης) από κοινοβούλια και όχι από κυβερνήσεις έχουν μια πολιτική, αλλά κυρίως συμβολική σημασία, ωστόσο δεν αποτελούν πλήρη αναγνώριση.
Πάντως αντικατοπτρίζουν την αδημονία της διεθνούς κοινότητας να βρεθεί λύση στο Παλαιστινιακό και λειτουργούν ως πίεση για να επαναληφθούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών, την ώρα που η κυβέρνηση του Ισραήλ συνεχίζει την κατασκευή παράνομων οικισμών στα κατεχόμενα και ιδίως στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, δημιουργώντας τετελεσμένα εις βάρος των Παλαιστινίων.
Ο πρόεδρος Αμπάς θα συναντηθεί αύριο και με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ενώ αναμένεται να υπογραφεί και κοινό μνημόνιο συνεννόησης σχετικά με τη σύσταση κοινής ελληνο-παλαιστινιακής υπουργικής επιτροπής και να ξεκινήσουν πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας