Για το Παλαιστινιακό επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για τη λύση των δύο κρατών, λύση που θα εγγυηθεί στον παλαιστινιακό λαό ένα βιώσιμο, κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος με εδαφική συνέχεια στα σύνορα του 1967 και με την Ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσά του. Για το Κυπριακό, στηρίζουν μια δίκαιη, βιώσιμη και συνολική επίλυση βάσει του Διεθνούς Δικαίου και των αποφάσεων του ΟΗΕ
Ισχυρό μήνυμα ειρήνης, ασφάλειας, συνεργασίας και σταθερότητας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου έστειλαν χθες ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και οι πρόεδροι Αμπντέλ αλ Σίσι και Νίκος Αναστασιάδης, με τη Διακήρυξη των Αθηνών, της τριμερούς συνόδου κορυφής, της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Κύπρου.
Οι τρεις ηγέτες έκαναν λόγο για παγιωμένη και συνεχή τριμερή συνεργασία (ήταν η τρίτη τριμερής, θα ακολουθήσει η τέταρτη τον νέο χρόνο στο Κάιρο) στον πολιτικό, οικονομικό, εμπορικό, πολιτιστικό και τουριστικό τομέα. Δεσμεύτηκαν να προωθήσουν αποτελεσματικά τις κοινές αξίες και τα κοινά συμφέροντα σε όλους τους τομείς, σε έναν περιφερειακό διάλογο που χαρακτηρίζεται πρότυπο.
Στο πολιτικό επίπεδο συμφωνήθηκε να υποστηριχτεί πολιτικά και οικονομικά η Αίγυπτος από την Ευρωπαϊκή Ενωση, συμπεριλαμβανομένου του αγώνα της κατά της τρομοκρατίας. Επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για τη συλλογική διεθνή προσπάθεια του παγκόσμιου συνασπισμού κατά του «Ισλαμικού κράτους» καθώς και όλων των άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων.
Για τη μεταναστευτική ροή θεωρούν ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί με μια προσέγγιση που θα εστιάζει στην επίλυση των συρράξεων, την εξάλειψη της φτώχειας και την προώθηση της ανάπτυξης. Η προσφυγική κρίση συνιστά σημαντική πρόκληση και μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με συνεργασία, αλληλεγγύη και επιμερισμό των ευθυνών και των βαρών.
Η τριμερής υποστηρίζει σθεναρά την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας. Οι τρεις ηγέτες στηρίζουν τον διάλογο για να σταματήσει η αιματοχυσία. Εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για την κατάσταση ασφαλείας στη Λιβύη και την Υεμένη και στηρίζουν την κυβέρνηση του Ιράκ στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Εκτιμούν ότι η συμφωνία που υπεγράφη στη Βιέννη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αποτελεί σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της διεθνούς και της περιφερειακής ασφάλειας.
Για το Παλαιστινιακό επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για τη λύση των δύο κρατών, λύση που θα εγγυηθεί στον παλαιστινιακό λαό ένα βιώσιμο, κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος με εδαφική συνέχεια στα σύνορα του 1967 και με την Ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσά του.
Για το Κυπριακό, στηρίζουν μια δίκαιη, βιώσιμη και συνολική επίλυση βάσει του Διεθνούς Δικαίου και των αποφάσεων του ΟΗΕ. Μια λύση που θα επανενώσει το νησί δεν θα ήταν μόνο προς όφελος του κυπριακού λαού στο σύνολό του, αλλά θα συνέβαλλε σημαντικά και στη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή.
Για την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς των χωρών της Μέσης Ανατολής καθώς και για την οργανωμένη λεηλασία και παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών από το «Ισλαμικό κράτος» οι ηγέτες ζητούν να ψηφιστεί μια ισχυρή απόφαση στο Σ.Α. του ΟΗΕ που θα προβλέπει περιορισμούς με παγκόσμια ισχύ σχετικά με την εμπορία αντικειμένων τέχνης που προέρχονται από όλες τις εμπόλεμες ζώνες, με την υποχρέωση απόδειξης της νομιμότητας της εμπορίας να βαραίνει τους εμπόρους, τους οίκους δημοπρασιών και τους αγοραστές και όχι τα κράτη προέλευσης.
Η πρόσφατη ανακάλυψη του γιγαντιαίου κοιτάσματος φυσικού αερίου «Zohr» στην ΑΟΖ της Αιγύπτου ώθησε τους τρεις ηγέτες να συμφωνήσουν στην επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων σχετικά με τα εκκρεμή ζητήματα οριοθέτησης των παρακείμενων θαλασσίων ζωνών των τριών χωρών.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας