Στις ΗΠΑ αναμένεται να μεταβεί την επόμενη εβδομάδα ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Γιώργος Γεραπετρίτης, όπου πρόκειται να συναντηθεί με τον γ.γ. του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, και τον νέο ένοικο του State Department, Μάρκο Ρούμπιο, στον απόηχο της αλλαγής στάσης των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ουκρανικό και των σχεδιασμών για τη Γάζα.
Η αλλαγή στάσης του Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την Ουκρανία προκαλεί σοβαρούς προβληματισμούς στην ελληνική διπλωματία. Οι πρόσφατες επιδιώξεις του Αμερικανού προέδρου σχετικά με την Ουκρανία χωρίς την ουσιαστική συμμετοχή της Ε.Ε στη συζήτηση έχουν δημιουργήσει ανησυχίες για τις επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή ασφάλεια και τις σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ.
Η Αθήνα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, ενώ διατηρεί ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας με άλλες ευρωπαϊκές χώρες για τον συντονισμό των αντιδράσεων. Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση Τραμπ έχει αποστείλει ένα ερωτηματολόγιο στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ζητώντας τη γνώμη τους σχετικά με την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία και τις εγγυήσεις ασφάλειας για την περιοχή. Η κίνηση αυτή έρχεται σε μια περίοδο αυξανόμενης ανησυχίας για την ασφάλεια στην Ευρώπη, καθώς οι διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία προχωρούν χωρίς τη συμμετοχή του Κιέβου και των ευρωπαϊκών χωρών.
Ωστόσο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η ελληνική διπλωματία δεν θεωρεί, προς το παρόν τουλάχιστον, πως μετά τις πρόσφατες εξελίξεις ελλοχεύει ο κίνδυνος να αντιστραφεί η πορεία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Βέβαια η στρατηγική εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών είχε ως προμετωπίδα τον επιχειρησιακό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στη μετακίνηση δυνάμεων και οχημάτων για την ενίσχυση του ανατολικού βραχίονα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Μάλιστα το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει αναδειχτεί σε στρατηγικό κόμβο για το ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η γεωγραφική του θέση και οι υποδομές του το καθιστούν κρίσιμο σημείο για τον ανεφοδιασμό των δυνάμεων του ΝΑΤΟ και την υποστήριξη της Ουκρανίας. Το λιμάνι αποτελεί ζωτικής σημασίας θαλάσσιο κόμβο για τον εφοδιασμό των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στα δυτικά σύνορα της Ουκρανίας παρέχοντας όπλα, τρόφιμα και ανθρωπιστική βοήθεια.
Η Αλεξανδρούπολη δίνει τη δυνατότητα στις ΗΠΑ να συνεχίσουν να παρέχουν στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία. Μέσω του λιμανιού έχουν μεταφερθεί χιλιάδες τόνοι αμερικανικού στρατιωτικού υλικού, συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών και θωρακισμένων οχημάτων. Αξίζει ακόμη να σημειωθεί πως η ελληνική κυβέρνηση ματαίωσε τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του λιμανιού το 2022, αναγνωρίζοντας τη στρατηγική του σημασία. Παράλληλα η Αλεξανδρούπολη εξελίσσεται σε σημαντικό ενεργειακό και διαμετακομιστικό κόμβο του ΝΑΤΟ.
Το λιμάνι θεωρούνταν, μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον, «ελληνικό ατού του ΝΑΤΟ». Συνεπώς εύλογα τίθεται το ερώτημα κατά πόσον η εμπλοκή της χώρας μας στο Ουκρανικό μπορεί να επηρεάσει μετά την αλλαγή στάσης της διοίκησης Τραμπ και τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και ποιος επίκειται να είναι ο ρόλος της Αλεξανδρούπολης και των άλλων στρατιωτικών υποδομών της χώρας που αναφέρονται στη στρατηγική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών. Πάντως η ελληνική διπλωματία δηλώνει ψύχραιμη απέναντι στις εξελίξεις και υπενθυμίζει πως η στρατηγική συμφωνία των δύο χωρών έχει βαθιές ρίζες, οι οποίες την καθιστούν απαραίτητη, ιδιαίτερα σε μια εποχή επαυξημένης επισφάλειας.
Αξίζει ακόμη να σημειωθεί πως στο πλαίσιο της θητείας της Ελλάδας ως μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη διετία 2025-2026 ο υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει σε συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης και σε συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή. Η ελληνική διπλωματία επενδύει σημαντικά και στη συμμετοχή της χώρας ως μη μόνιμου μέλους του Σ.Α. στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, καθώς θεωρεί, όπως σχολιάζει, ότι ο ρόλος του Συμβουλίου το επόμενο διάστημα θα είναι κομβικός για τις γεωπολιτικές εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα και κατά συνέπεια μέσα από αυτό το πλαίσιο το διπλωματικό αποτύπωμα της χώρας ενισχύεται συνεχώς, ενώ παράλληλα η συμμετοχή της χώρας στο Συμβούλιο προσθέτει ακόμη έναν εγγυοδοτικό παράγοντα για τη διατήρηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων στο ίδιο επίπεδο. Τέλος, κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη ο κ. Γεραπετρίτης θα συναντηθεί με εκπροσώπους της ομογένειας.
Νίπτει τας χείρας του ο Γάλλος ΥΠΕΘΑ για τους Meteor
Στο πεδίο των ελληνοτουρκικών, χθες ο υπουργός Αμυνας της Γαλλίας, Σεμπαστιέν Λεκορνί, ερωτηθείς σχετικά με την πώληση των πυραύλων Meteor στην Τουρκία απέφυγε να πάρει θέση για το ζήτημα, καθώς υποστήριξε ότι η Γαλλία δεν έχει την απόλυτη εξουσία να εμποδίσει την πώληση. Μάλιστα επισήμανε πως οι Meteor είναι προϊόν κοινοπραξίας που περιλαμβάνει πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας.
Αυτό σημαίνει ότι οι αποφάσεις δεν εξαρτώνται αποκλειστικά από το Παρίσι, ενώ, τέλος, ενημέρωσε πως αναμένεται να συναντηθεί με τον Ελληνα ΥΠΕΘΑ, Νίκο Δένδια, για να τον ενημερώσει για το θέμα. Υπενθυμίζεται πως η Αθήνα προσπαθεί να επηρεάσει τη γαλλική στάση μέσω διπλωματικών καναλιών, το θέμα είχε συζητηθεί και στην πρόσφατη συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν, ενώ είχε προηγηθεί και συνάντηση του Νίκου Δένδια, για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης, με τη Γαλλίδα πρέσβη κατά την διάρκεια της οποίας είχε μεταφέρει τις ανησυχίες της Αθήνας για το ζήτημα, τονίζοντας παράλληλα ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να ακυρώσει τα στρατηγικά πλεονεκτήματα που έχει αποκτήσει η Ελλάδα μέσω της αγοράς γαλλικών μαχητικών Rafale.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας