Η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στο ανώτατο δυνατό επίπεδο στους τομείς της άμυνας, των επενδύσεων, του εμπορίου, της ενέργειας, του τουρισμού, του πολιτισμού και του αθλητισμού είναι το κεντρικό μήνυμα μετά την πρώτη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας - Σαουδικής Αραβίας (ΑΣΣΣ) που πραγματοποιήθηκε χθες στην πόλη Αλ Ούλα.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα θεσμοθετεί Ανώτατο Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας με χώρα της Μέσης Ανατολής και ότι «αυτή η συνεργασία έχει αυξημένη σημασία στη σημερινή συγκυρία που βιώνει η περιοχή μας λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή». Επιπλέον πρόσθεσε πως, καθώς υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω αποσταθεροποίησης της περιοχής, «σε αυτό το πλαίσιο είναι ακόμα πιο σημαντικό που Ελλάδα και Σαουδική Αραβία έχουν το ίδιο όραμα για την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, που συμπροέδρευσαν του συμβουλίου, υπέγραψαν τα πρακτικά της συνεδρίασης, τα οποία συμπεριλαμβάνουν 46 πρωτοβουλίες που έχουν συμφωνηθεί από κοινού από τις επιτροπές του ΑΣΣΣ, και ενέκριναν τη δομή διακυβέρνησής του. Το ΑΣΣΣ απαρτίζεται από εφτά επιτροπές (Πολιτική, Στρατιωτική, Επενδύσεων, Ενεργείας, Τουρισμού, Πολιτισμού και Αθλητισμού), των οποίων επικεφαλής είναι οι αρμόδιοι υπουργοί των δύο χωρών, ενώ γραμματείς του Συμβουλίου θα είναι οι ΥΠΕΞ.
Ο πρωθυπουργός είχε και κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, κατά την οποία έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ελλάδα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και σε αυτόν της ενεργειακής και ψηφιακής συνδεσιμότητας, προκειμένου να μετατραπεί σε κόμβο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι η πύλη της Ασίας και της Μέσης Ανατολής προς την Ευρώπη και τόνισε ότι ο ρόλος-κλειδί της Σαουδικής Αραβίας στον οικονομικό διάδρομο IMEC και η θέση της χώρας μας παρουσιάζουν ακόμη περισσότερες ευκαιρίες συνεργασίας.
Στο τραπέζι βρέθηκαν επίσης διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, όπως αυτές στη Γάζα και στη Συρία, με τον πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει την ανάγκη άμεσης εκεχειρίας στη Γάζα, απελευθέρωσης των ομήρων και επανεκκίνησης της πολιτικής διαδικασίας που θα οδηγήσει σε λύση δύο κρατών. Αναφορικά με τη Συρία ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την προσήλωση της Ελλάδας στην εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και ότι η επόμενη μέρα πρέπει να έρθει μέσα από μια συμπεριληπτική διαδικασία που θα σέβεται τα δικαιώματα όλων των θρησκευτικών και εθνικών κοινοτήτων. Τέλος, συζητήθηκε και η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα, με τον πρωθυπουργό να υπογραμμίζει τη σημασία της θαλάσσιας ασφάλειας και της ελεύθερης ναυσιπλοΐας, κάτι που η Ελλάδα έχει ψηλά στην ατζέντα και ως μη μόνιμο μέλος του Σ.Α. του ΟΗΕ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας