Για αυξημένες αμυντικές δαπάνες στο πλαίσιο των αναγκών του ΝΑΤΟ και για διαρκή στήριξη στην Ουκρανία δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντησή του με τον νέο γενικό γραμματέα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Μαρκ Ρούτε, ο οποίος επισκέφτηκε χθες για πρώτη φορά την Αθήνα μετά την ανάληψη των νέων καθηκόντων του.
Ο κ. Ρούτε πριν από τη συνάντησή του με τον κ. Μητσοτάκη είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, και τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Νίκο Δένδια. Οπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές, αν και η επίσκεψη Ρούτε είχε εθιμοτυπικό χαρακτήρα, εντούτοις έλαβε χώρα σε μια ιδιαίτερη διεθνή συγκυρία για τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ με τους εν εξελίξει δύο πολέμους στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.
«Η υποστήριξη στην Ουκρανία πρέπει να συνεχιστεί, ειδικά τον χειμώνα, ο οποίος έχει ήδη ξεκινήσει. Αυτό σημαίνει ότι μένουμε συνεπείς στη δέσμη μέτρων της συνόδου κορυφής της Ουάσινγκτον» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις του με τον κ. Ρούτε στο μέγαρο Μαξίμου. Υπενθυμίζεται ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί τόσο προς τους συμμάχους όσο και στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πριν από περίπου έναν μήνα ότι η Αθήνα θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις ουκρανικές δυνάμεις με την παροχή πυρομαχικών αλλά και με την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων στα μαχητικά αεροσκάφη F-16. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ χαρακτήρισε την Ελλάδα «αφοσιωμένο σύμμαχο», τονίζοντας ότι «η Ελλάδα υποστήριξε την Ουκρανία από τις πρώτες ημέρες του πολέμου», ενώ δήλωσε ότι «έχουμε τη Συμμαχία που χρειάζεται για να υπερασπιστούμε κάθε εκατοστό των εδαφών μας».
Στη συνάντηση των κ. Μητσοτάκη και Ρούτε κυριάρχησε το ζήτημα της χρηματοδότησης του ΝΑΤΟ εν όψει της επικείμενης προεδρίας Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες και της δεδηλωμένης θέσης του επερχόμενου Αμερικανού προέδρου για αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 4% ΑΕΠ των κρατών-μελών της Συμμαχίας. Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Ρούτε κατά τις χθεσινές επαφές του στην Αθήνα φέρεται να διερεύνησε το ενδεχόμενο αύξησης των αμυντικών δαπανών της Ελλάδας, για να λάβει την απάντηση ότι η χώρα μας ήδη διαθέτει ένα μεγάλο ποσοστό του ΑΕΠ σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς.
Αμυντικές δαπάνες
«Η Ελλάδα επενδύει λίγο παραπάνω από το 3% του ΑΕΠ της στην άμυνα» δήλωσε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι από τους πρωταγωνιστές στην Ευρώπη στις αμυντικές δαπάνες. «Θέλω να θυμίσω ότι επενδύαμε άνω του 2% στην άμυνα και τις πολύ δύσκολες εποχές των μνημονίων, όταν άλλες ευρωπαϊκές χώρες επένδυαν πολύ λιγότερο από αυτό» ανέφερε με υπερηφάνεια ο κ. Μητσοτάκης. Ωστόσο ο Ελληνας πρωθυπουργός υποστήριξε την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας, η οποία εκ των πραγμάτων απαιτεί περισσότερα αμυντικά κονδύλια. «Εχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στις Βρυξέλλες, ειδικά για την εξεύρεση δημοσιονομικού χώρου και ιδιαίτερα για εκείνες τις χώρες που θέλουν να επενδύσουν περισσότερο στον τομέα αυτόν, ώστε όλα τα κράτη-μέλη να θωρακιστούν πιο αποτελεσματικά».
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης και στη σημασία που έχει για την ασφάλεια της Ευρώπης η δημιουργία μιας κοινής αντιπυραυλικής προστασίας. «Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ουκρανία νομίζω ότι αυτή καθίσταται περισσότερο επίκαιρη παρά ποτέ. Είναι μια πρωτοβουλία η οποία θα ενίσχυε και θα συμπλήρωνε τον ρόλο της Συμμαχίας στην ήπειρό μας». Από την πλευρά του ο κ. Ρούτε, στις κοινές δηλώσεις, επισήμανε ότι «η στήριξη του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία πρέπει να την κρατήσει στον αγώνα», λέγοντας πως «πρέπει να αλλάξουμε την τροχιά αυτής της σύγκρουσης και να ενισχύσουμε την αποτροπή αυξάνοντας τις επενδύσεις για την άμυνα και τις παραγωγικές δυνατότητες».
Διεθνές Δίκαιο
Ο κ. Μητσοτάκης, όπως και οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας, επισήμαναν στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και της εφαρμογής των διεθνών συνθηκών. «Οι διεθνείς συνθήκες αποτελούν τη βάση της διεθνούς αρχιτεκτονικής ασφάλειας, κάτι το οποίο βέβαια αφορά ιδιαίτερα και την ευαίσθητη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων» δήλωσε ο πρωθυπουργός. Από τις χθεσινές συνομιλίες με τον κ. Ρούτε στην Αθήνα δεν απουσίασε και η πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, οι οποίες θεωρούνται ιδιαιτέρως σημαντικές για τη σταθερότητα στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.
Οπως πληροφορείται η «Εφ.Συν.», ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διεξαγωγή του ελληνοτουρκικού διαλόγου και για τη διατήρηση των «ήρεμων νερών» στο Αιγαίο τον τελευταίο περίπου ενάμιση χρόνο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στις συναντήσεις της ελληνικής ηγεσίας με τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας δεν συζητήθηκε η προοπτική ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, παρότι τα τελευταία εικοσιτετράωρα στον ελληνικό και κυπριακό Τύπο έχουν κυκλοφορήσει δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για «σχέδιο ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΝΑΤΟ».
Οι κοινές δηλώσεις Ρούτε - Μητσοτάκη προκάλεσαν την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σε ανακοίνωσή του τονίζεται μεταξύ άλλων ότι «η επικίνδυνη και ΙΧ εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης στη βάση του δόγματος του “δεδομένου συμμάχου” επιβεβαιώνεται και από τις σημερινές δηλώσεις του ΓΓ του ΝΑΤΟ Μ. Ρούτε περί “αφοσιωμένου συμμάχου”. Αποδεικνύεται ξανά ότι ο κ. Μητσοτάκης παραμένει θιασώτης του δόγματος του “δεδομένου σύμμαχου” χωρίς να υπολογίζει τις επιπτώσεις της πολιτικής αυτής για τη χώρα». Στην ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου ασκεί επίσης κριτική στην παράλειψη του πρωθυπουργού να τονίσει την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία. «Είναι απαράδεκτο ο ΓΓ του ΝΑΤΟ να τονίζει ότι “θα υπερασπιστούμε κάθε ίντσα της επικράτειας του ΝΑΤΟ” και ο Ελληνας πρωθυπουργός να μην υπογραμμίζει την υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται την επικράτεια της Ελλάδας όπως υπαγορεύεται από το άρθρο 1 της Συνθήκης της Ουάσινγκτον».
Ως πρόκληση χαρακτηρίζει η Νέα Αριστερά τα συγχαρητήρια Ρούτε στην ελληνική κυβέρνηση για τις δαπάνες άνω του 3% του ΑΕΠ σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Μάλιστα η Νέα Αριστερά καλεί όλα τα κόμματα της προοδευτικής και αριστερής αντιπολίτευσης να καταψηφίσουν τις αμυντικές δαπάνες του προϋπολογισμού του 2025.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας