Αναστάτωση δημιούργησε στους διπλωματικούς κύκλους την περασμένη Παρασκευή η είδηση της παραίτησης του πολιτικού διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβη Ρούσσου Κούνδουρου. Η παραίτηση του έμπειρου διπλωμάτη μία εβδομάδα μετά την κρίσιμη συνάντηση των Γεραπετρίτη - Φιντάν στην Αθήνα συνοδεύτηκε με καταγγελίες και αιχμές εναντίον της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου σχετικά με τη διαχείριση του ελληνοτουρκικού διαλόγου και δημιούργησε μεγάλη εντύπωση εξαιτίας της χρονικής συγκυρίας της υποβολής της, αφού συνέπεσε με την πολύκροτη συνέντευξη Σαμαρά για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα που οδήγησε στην αποπομπή του από τη Ν.Δ.
Στην επιστολή παραίτησης του, ο πρώην πολιτικός διευθυντής του ΥΠΕΞ τονίζει ότι δεν εκλήθη στην πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, ενώ σημειώνει ακόμη ότι δεν ελήφθησαν υπόψη σοβαρά ζητήματα τα οποία είχε εκφράσει ο ίδιος εγγράφως, πριν από τη συνάντηση της 8ης Νοεμβρίου.
Στον αντίποδα, διπλωματικές πηγές απαντώντας στις καταγγελίες ισχυρίστηκαν πως ο πρέσβης κ. Κούνδουρος βρισκόταν σε φάση αφυπηρέτησης και ως εκ τούτου, εν όψει της συνταξιοδότησής του, λόγω της συμπλήρωσης του εκ του Συντάγματος ανώτατου ηλικιακού ορίου στα τέλη του 2024, είχε δρομολογηθεί η αντικατάστασή του από τον νυν διευθυντή της Διεύθυνσης Ελληνοτουρκικών, ο οποίος και συμμετείχε στην τελευταία συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών και του Τούρκου ομολόγου του, εν όψει της προετοιμασίας του Ανώτατου Συμβούλιου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας τον ερχόμενο Ιανουάριο.
Αξίζει ακόμη να σημειωθεί πως στις διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών, που πραγματοποιήθηκαν κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας - Τουρκίας της 8ης Νοεμβρίου, δεν συμμετείχε ο Τούρκος ομόλογος του κ. Κούνδουρου. Μέχρι τη συνάντηση αυτή, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, ο πολιτικός διευθυντής συμμετείχε στο σύνολο των συναντήσεων του ελληνοτουρκικού πολιτικού διαλόγου. Συνεπώς δεν τεκμαίρονται, σύμφωνα με τους διπλωματικούς κύκλους, οι καταγγελίες του περί παραγκώνισής του.
Εξάλλου, όπως επισημαίνουν, η παρουσία του αντικαταστάτη του και μέχρι πρότινος υπεύθυνου της διεύθυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, πρέσβη Ανδρέα Φρυγανά, ήταν αναγκαία για λόγους υπηρεσιακής επάρκειας και συνέχειας, ενώ παράλληλα σηματοδοτεί ουσιαστικά και συμβολικά την πρόθεση της ελληνικής διπλωματίας για αναβάθμιση του ελληνοτουρκικού διαλόγου.
Αξίζει ακόμη να σημειωθεί πως η παραίτηση Κούνδουρου, πέρα από τη συμβολική της αξία, στερείται υπηρεσιακής ουσίας, καθώς όπως είναι γνωστό με βάση τον υπαλληλικό κώδικα απαιτούνται δύο επιστολές παραίτησης μέσα σε διάστημα ενός μηνός για να ολοκληρωθεί η διαδικασία παραίτησης από το Δημόσιο. Πάντως καλά πληροφορημένες πηγές κύκλων του ΥΠΕΞ, μετά την παραίτηση του έμπειρου διπλωμάτη απέδιδαν προσωπική πικρία και ατζέντα πίσω από τις κινήσεις του Ρούσσου Κούνδουρου. Ακόμη, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, πρόκειται για έναν έμπειρο διπλωμάτη, γνώστη του αντικειμένου, που διατηρεί διαχρονικά έντονα επιφυλακτική στάση εναντίον της Τουρκίας, χωρίς όμως να στηρίζεται πάντα σε αντικειμενικά κριτήρια αλλά σε προσωπικές απόψεις.
Την αντίδραση της Κουμουνδούρου, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε η είδηση της παραίτησης Κούνδουρου, επισημαίνοντας πως «το περιστατικό αυτό αποτελεί μια ακόμη ένδειξη της ΙΧ διπλωματίας που ασκεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη: Κατηγορείται ευθέως ότι αποκλείει καθ’ ύλην αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη και αγνοεί την άποψή τους, στο πλαίσιο της αδιαφανούς εξωτερικής πολιτικής της». Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και υπεύθυνος του τομέα Εξωτερικών, Δημήτρης Μάντζος, μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του κ. Κούνδουρου έκανε λόγο για κρίσιμα ερωτήματα που εγείρονται γύρω από τους λόγους και τις συνθήκες της παραίτησης που πρέπει να διερευνηθούν.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας