Περίσσεψαν οι φιλοφρονήσεις στην εκδήλωση για τη βράβευση του Έλληνα πρωθυπουργού, σε εκδήλωση στη Νέα Υόρκη, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να βρίσκει εύφορο έδαφος για να ξιφουλκήσει ξανά κατά του λαϊκισμού, τον οποίο ισχυρίστηκε για άλλη μία φορά ότι κατατρόπωσε με την πολιτική διάλυσης του κοινωνικού κράτους, εξαφάνισης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και αλματώδους ακρίβειας στην καθημερινότητα του πολίτη, που εφαρμόζει η κυβέρνηση υπό τις εντολές του.
Ο κ. Μητσοτάκης παρέλαβε το Βραβείο του Παγκοσμίου Πολίτη (Global Citizen Award) του think tank Atlantic Council, «για τη σταδιοδρομία και τις ηγετικές του ικανότητες», όπως επισημαίνει η Δημόσια Τηλεόραση, από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, εκ των πρωταγωνιστών - μαζί με την επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην πολύκροτη υπόθεση με τις συνομιλίες και τα μηνύματα για την αγορά 1,8 δισ. δόσεων εμβολίων αξίας 35 δισ. ευρώ, ένα μεγάλο μέρος των οποίων, αξίας κάπου 4 δισ. ευρώ, έμεινε στα αζήτητα και καταστράφηκε.
Ο κ. Μπουρλά δήλωσε, όπως αναμενόταν, «ενθουσιασμένος με το προνόμιο να παρουσιάζει τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη, καθώς λαμβάνει την ανώτατη τιμή του Atlantic Council για τους παγκόσμιους πολίτες» και τον χαρακτήρισε ως «έναν οραματιστή υπέρμαχο μιας νέας εποχής οικονομικής ευημερίας, έναν ηγέτη αφοσιωμένο στη χώρα του που κέρδισε την εμπιστοσύνη των Ελλήνων. Έναν ταπεινό ηγέτη, του οποίου η επανεκλογή έδειξε ότι τηρεί τις πολιτικές του υποσχέσεις, ενώ παράλληλα έχει τον σεβασμό των ηγετών του κόσμου».
Παραλαμβάνοντας το βραβείο, ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον πρόθυμο «συνεταίρο» την περίοδο της πανδημίας, χαϊδεύοντας παράλληλα, με το ένα μάτι στην Ελλάδα, τα αυτιά των καθημαγμένων πολιτών, στους οποίους, όπως είπε ανήκει αυτό το βραβείο «για την ανθεκτικότητα και την επιμονή τους, για όσα έχουν πετύχει τα τελευταία χρόνια», για να συνεχίσει με το χιλιοειπωμένο αφήγημα περί ανάπτυξης, με δημοσιονομική ευθύνη, ανάπτυξη που όμως δε βρίσκει αντίκρισμα στην πλειοψηφία του λαού, παρά μόνο σε λίγους, εκλεκτούς.
«Αυτό που πετύχαμε στην Ελλάδα είναι να δείξουμε ότι μπορεί κανείς να κυβερνήσει από το πολιτικό κέντρο. Ότι μπορεί να είναι υπέρ της ανάπτυξης αλλά και δημοσιονομικά υπεύθυνος. Ότι μπορεί να είναι, και εδώ να αντηχήσουν τα λόγια της καλής μου φίλης Τζόρτζια Μελόνι, ένας αληθινός πατριώτης, εστιάζοντας στην ισχυρή άμυνα και την προστασία των συνόρων, ενώ ταυτόχρονα να είναι κοινωνικά φιλελεύθερος, παρέχοντας υψηλής ποιότητας δημόσια αγαθά και μειώνοντας τις ανισότητες», υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας το γνωστό πλέον μότο ότι η επανεκλογή της κυβέρνησής του αποτέλεσε απάντηση στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να νικηθεί ο λαϊκισμός.
«Οι δυσαρέσκειες των ανθρώπων που ψηφίζουν τους λαϊκιστές είναι απολύτως πραγματικές, είτε σχετίζονται με την ανισότητα των εισοδημάτων, είτε με ζητήματα ταυτότητας, είτε με τις συνέπειες της παγκοσμιοποίησης - με τους κερδισμένους και τους χαμένους. Αυτές είναι πραγματικές δυσαρέσκειες και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο να τις αντιμετωπίζουμε και σίγουρα να μην φαινόμαστε υποτιμητικοί προς τις ανησυχίες των απλών ανθρώπων. Η κυβέρνηση μας δίνει έμφαση στην πολιτική όχι στα πολιτικά. Είναι ευθύνη μας ως ηγέτες να βρίσκουμε λύσεις και θα κριθούμε από το πόσο βελτιώσαμε τις ζωές των πολιτών μας», ανέφερε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα είναι σταθερός σύμμαχος των ΗΠΑ και πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητάς σε μια ταραχώδη περιοχή».
Ολοκλήρωσε την ομιλία του με μια φράση του προηγούμενου πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον οποίο, όπως είπε, «σέβεται βαθιά».
«Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε κάτι που με εντυπωσίασε πριν καν γίνω πρωθυπουργός. Είπε: "Όταν εκλεγόμαστε, όλοι ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε. Απλά δεν ξέρουμε πώς να επανεκλεγούμε αν κάνουμε αυτό που πρέπει". Λοιπόν, αν υπάρχει ένα μάθημα από την ελληνική ιστορία, είναι ότι ο καλός μου φίλος έκανε λάθος. Επανεκλεγήκαμε κάνοντας ακριβώς αυτό που ήταν σωστό, και ο ελληνικός λαός μας αντάμειψε για αυτό», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.
Για την ιστορία, το βραβείο που του απονεμήθηκε αφορά διεθνή διάκριση του αμερικανικού think tank, η οποία απονέμεται σε επιλεγμένες προσωπικότητες, με τις φετινές βραβεύσεις να περιλαμβάνουν επίσης την Ιταλίδα πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Γκάνας Νάνα Ακούφο-Άντο και την κορυφαία παραγωγό ταινιών Μίκι Λι από τη Νότια Κορέα. Μάλιστα, την Τζόρτζια Μελόνι βράβευσε ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Ίλον Μασκ.
Το απόγευμα της Τρίτης η συνάντηση με Ερντογάν
Το απόγευμα (ώρα Ελλάδας), ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο άνδρες βρίσκονται στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Η συνάντησή τους θα έχει τη σύνθεση τρεις συν τρεις (3+3), δηλαδή πέραν των δύο ηγετών, θα μετέχουν και οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, αλλά και οι επικεφαλής των διπλωματικών γραφείων και θα πραγματοποιηθεί στις 11:40 πμ. (ώρα Αμερικής), 18.40 (ώρα Ελλάδας).
Η ατζέντα της συνάντησης των δύο ηγετών περιλαμβάνει τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό, το μεταναστευτικό και τις περιφερειακές εξελίξεις, δηλαδή τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή και εκτιμάται ότι θα είναι σφικτή, καθώς οι συναντήσεις στο πλαίσιο της Συνόδου του ΟΗΕ δε δίνουν τα περιθώρια διμερών επαφών.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας