Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.7° 17.8°
2 BF
76%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
22.8° 19.8°
2 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.0° 18.3°
2 BF
69%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
3 BF
56%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
0 BF
68%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
3 BF
48%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.1° 21.1°
1 BF
65%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
21°C
20.8° 19.4°
4 BF
68%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.2°
1 BF
59%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 19.1°
3 BF
62%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
3 BF
77%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.3°
4 BF
68%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.8° 21.8°
2 BF
55%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
24.0° 18.9°
2 BF
52%
Ρόδος
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.3° 19.3°
2 BF
81%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.0° 20.0°
2 BF
52%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.4° 18.3°
3 BF
75%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
22°C
22.2° 22.2°
2 BF
60%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.0° 18.0°
2 BF
58%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
pavlos marinakis
Παύλος Μαρινάκης | ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Απάντηση Μαρινάκη σε Ερντογάν: «Δεν αποδεχόμαστε τετελεσμένα»

«Ματαιοπονούν όσοι προσπαθούν να ανακαλύψουν δήθεν διαχωρισμούς ανάμεσα στα κυβερνητικά στελέχη», απαντά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στις προκλήσεις Ερντογάν

«Δεν αποδεχόμαστε τετελεσμένα, επιδίωξή μας είναι να υπάρξει Κυπριακή Δημοκρατία με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια σε μία Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, σε ένα ενιαίο Κράτος, χωρίς ξένο στρατό κατοχής, χωρίς αναχρονιστικές εγγυήσεις», αναφέρει σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

«Το γεγονός ότι συζητούμε με την Τουρκία, δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε και πολύ περισσότερο ότι υποχωρούμε. Το αντίθετο», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας στις νέες προκλητικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν. «Κάθε απειλή προς την Κύπρο, γίνεται απειλή για όλη την Ε.Ε. Συνεπώς, ματαιοπονούν όσοι προσπαθούν να ανακαλύψουν δήθεν διαχωρισμούς ανάμεσα στα κυβερνητικά στελέχη», κατέληξε ο Π. Μαρινάκης, μετά την επίθεση Ερντογάν στον Νίκο Δένδια. 

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την αεροπορική πτήση επιστροφής του στην Άγκυρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχολίασε πως ο χαρακτηρισμός «κατακτητές» από τον Νίκο Δένδια «δεν θα μπορούσε να είναι πιο θρασύς» και κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να «βάλει τον Έλληνα υπουργό στη θέση του». 

Υπενθυμίζεται πως ο Ν. Δένδιας κατά την επίσκεψη του στη Λευκωσία, στις 15 Ιουλίου, καταδίκασε «τις τουρκοκυπριακές φιέστες ντροπής και τη βέβηλη παράνομη παρουσία επί μισόν αιώνα του τουρκικού Στρατού Κατοχής στην Κύπρο». Οι δηλώσεις του προκάλεσαν την αντίδραση της Άγκυρας που έκανε λόγο για «υπονόμευση της κοινής θέσης των ηγετών των δύο χωρών».

Ο Τούρκος πρόεδρος βρισκόταν το Σαββατοκύριακο στα κατεχόμενα για να παραστεί στη φιέστα της 50ής επετείου από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Παράλληλα, ο Ερντογάν σχολίασε πως «η συνενοχή σε σφαγές στο Ισραήλ δεν θα εξυπηρετούσε ούτε τους Ελληνοκύπριους ούτε την Ελλάδα», ασκώντας κριτική στη στάση Κύπρου και Ελλάδας στον πόλεμο της Γάζας.

Ακόμα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Τουρκία να κατασκευάσει ναυτικές βάσεις στα κατεχόμενα, αν αυτό κριθεί «απαραίτητο». Μάλιστα, ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε διαδικασίας διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό, εάν οι δύο πλευρές στο νησί δεν καθίσουν και δεν βγουν από τις συνομιλίες «ως ίσοι». «Ειλικρινά, δεν βλέπουμε τη δυνατότητα να ξεκινήσει μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία στην Κύπρο χωρίς την καθιέρωση μιας εξίσωσης όπου και οι δύο πλευρές θα κάθονται στο τραπέζι ως ίσοι και θα αποχωρούν ως ίσοι», δήλωσε στους δημοσιογράφους. 

Χθες, Σάββατο, ο Τούρκος πρόεδρος απέκλεισε την ομοσπονδιακή λύση και υποστήριξε πως δεν μπορούν να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις από το σημείο που έμειναν στην Ελβετία. «Αν θέλετε λύση, λέμε, παραδώστε τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού. Δεν είναι δυνατόν να αγνοείτε τους Τουρκοκυπρίους. Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για μια λύση δύο κρατών. Οι προσπάθειές μας για την άρση του εμπάργκο θα ενταθούν ακόμη περισσότερο». 

Αναλυτικά η ανακοίνωση Μαρινάκη: 

«Χθες το βράδυ στη Λευκωσία, σε μια συγκινητική εκδήλωση για τη συμπλήρωση των 50 χρόνων από το πραξικόπημα στην Κύπρο και την τουρκική εισβολή και κατοχή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν, όπως επεσήμανε και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που ήταν παρών, ανήμερα της μαύρης επετείου. Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ξεκάθαρα τις εθνικές θέσεις: Δεν αποδεχόμαστε τετελεσμένα, επιδίωξή μας είναι να υπάρξει Κυπριακή Δημοκρατία με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια σε μία Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, σε ένα ενιαίο Κράτος, χωρίς ξένο στρατό κατοχής, χωρίς αναχρονιστικές εγγυήσεις.

Το γεγονός ότι συζητούμε με την Τουρκία, δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε και πολύ περισσότερο ότι υποχωρούμε. Το αντίθετο. Και ότι κάθε απειλή προς την Κύπρο, γίνεται απειλή για όλη την ΕΕ. Είναι προφανές ότι τις απόψεις αυτές συμμερίζονται και εκφράζουν, στο σύνολό τους, όλα τα μέλη της Ελληνικής Κυβέρνησης. Συνεπώς, ματαιοπονούν όσοι προσπαθούν να ανακαλύψουν δήθεν διαχωρισμούς ανάμεσα στα κυβερνητικά στελέχη». 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Απάντηση Μαρινάκη σε Ερντογάν: «Δεν αποδεχόμαστε τετελεσμένα»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας