Στην Κύπρο οι πολιτικοί αρχηγοί ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, για να παρευρεθούν στις εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στο νησί.
Ο Στέφανος Κασσελάκης βρίσκεται από χθες στο νησί, ο Νίκος Ανδρουλάκης έφτασε σήμερα και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα πάει αύριο στην Κύπρο, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη.
Σήμερα, ο Στέφανος Κασσελάκης έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη. Ακόμα, πραγματοποίησε συναντήσεις με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου, Γεώργιο και τον υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Βασίλειο Πάλμα, ενώ θα ακολουθήσουν συναντήσεις με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου και τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ, Στέφανο Στεφάνου.
Σημειώνεται ότι τον Στέφανο Κασσελάκη συνοδεύουν ο βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, η βουλεύτρια και τομεάρχισσα Εξωτερικών, Ρένα Δούρου και ο διπλωματικός σύμβουλος Δημήτρης Παπαγεωργίου.
Με την Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων συναντήθηκε χθες ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην Κυπριακή Δημοκρατία, με αφορμή την συμπλήρωση 50 ετών από την τουρκική εισβολή και κατοχή. Ο πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανάφερε ότι το ζήτημα των Αγνοουμένων θα πρέπει να αποτελέσει τμήμα των ευρύτερων σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας, υπό την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους - μέλους της Ε.Ε.
«Στηρίζουμε την προσπάθεια της ειδικής απεσταλμένης του ΟΗΕ προς αυτή την κατεύθυνση. Επιπλέον, θα στηρίξουμε χωρίς ενδοιασμούς την ενσωμάτωση του Κυπριακού στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Θα αναλάβουμε σχετικές πρωτοβουλίες και σε σχέση με τους αγνοούμενους», επισήμανε ο Στ. Κασσελάκης, οποίος προειδοποίησε πως αν υπάρξουν προκλητικές φιέστες κι εκδηλώσεις μίσους από την Τουρκία, ο ΣΥΡΙΖΑ θα το καταδικάσουν απερίφραστα.
Στην Κύπρο και ο Ν. Ανδρουλάκης
«Είναι χρέος μας να συνεργαστούμε για να υπάρξει επανέναρξη των συνομιλιών. Θεωρώ ότι αυτή τη φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης μετά τη συνάντηση που είχε στη Λευκωσία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.
Ο κ. Ανδρουλάκης πρόσθεσε ότι «τα 50 δύσκολα χρόνια έγιναν μεγάλες προσπάθειες - το γνωρίζετε καλύτερα από εμένα. Δεν έφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αλλά το 2004 έγινε ένα πολύ μεγάλο βήμα μπροστά, όταν το νησί έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι για εμάς πολύ σημαντικό το ότι είχαμε τότε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ στην πατρίδα μας. Νομίζω ότι αυτό το βήμα μπορούμε να το αξιοποιήσουμε σήμερα περισσότερο από ποτέ, για διαπραγματεύσεις πέρα από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Να συμμετέχει και η Ένωση. Δεν μπορεί σε ένα κράτος μέλος να υπάρχουν εγγυήσεις και στρατεύματα κατοχής. Γνωρίζω τις αγωνίες και τις προσπάθειές σου για την πολυπόθητη λύση βάσει των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».
«Γνωρίζω την ποιότητά σου ως ευρωβουλευτή από τα χρόνια της θητείας σου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τη συνεργασία που ανέπτυξες με τους Κύπριους συναδέλφους σου και τις παρεμβάσεις σου στα θέματα του Κυπριακού», ανέφερε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, υποδεχόμενος τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Στην κατ' ιδίαν συνάντησή τους συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα.
Τον κ. Ανδρουλάκη συνόδευσαν ο Δημήτρης Μπιάγκης, υπεύθυνος ΚΤΕ 'Αμυνας και ο Δημήτρης Μάντζος, υπεύθυνος ΚΤΕ Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.
Νωρίτερα, ο κ. Ανδρουλάκης παρέστη στην επιμνημόσυνη δέηση και κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο της ΕΛΔΥΚ. Το απόγευμα θα έχει σειρά συναντήσεων με πολιτικούς και κοινοβουλευτικούς παράγοντες στη Κύπρο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί αύριο Σάββατο στην Κύπρο. Ο πρωθυπουργός θα παραστεί και θα μιλήσει στις 20.30 στην εκδήλωση μνήμης που διοργανώνει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης για τη συμπλήρωση 50 ετών από το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας