Διαδοχικές συναντήσεις με τους προέδρους και εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων είχε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, στο πλαίσιο ενημερώσεων για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.
Ο Στέφανος Κασσελάκης, συνοδευόμενος από την τομεάρχη Εξωτερικής Πολιτικής Ρένα Δούρου και τον διπλωματικό σύμβουλο Δημήτρη Παπαγεωργίου συνάντησε τον υπουργό και σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «εξέφρασε την ανησυχία του για τις προκλητικές τουρκικές ενέργειες, τονίζοντας ότι η ύφεση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι θετική, αλλά ο διάλογος πρέπει να προωθηθεί στη βάση της ειλικρίνειας, του αμοιβαίου σεβασμού και του διεθνούς δικαίου, με την Ελλάδα να καθιστά σαφείς τις κόκκινες γραμμές της».

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «επανέλαβε την ανάγκη για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».
Τέλος, ο Στ. Κασσελάκης «αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός στη λωρίδα της Γάζας, με επιστροφή όλων των ομήρων και επανεκκίνησης αξιόπιστων συνομιλιών στο Παλαιστινιακό, στη βάση των συνόρων του 1967, για λύση δύο κρατών που συμβιώνουν ειρηνικά, με ταυτόχρονη αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης με πρωτεύουσα τα Ανατολικά Ιεροσόλυμα».
Ανδρουλάκης
Λίγο πριν το μεσημέρι, το κατώφλι του υπουργείου Εξωτερικών πέρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.

Αμέσως μετά, ο κ. Ανδρουλάκης δήλωσε ότι η συνάντηση και ενημέρωσή του από τον κ. Γεραπετρίτη πραγματοποιήθηκε σε μία κρίσιμη στιγμή με τις απρόβλεπτες εξελίξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τις μεγάλες προκλήσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη συνεχιζόμενη σφαγή κατά του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα. «Είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μία εφ' όλης της ύλης συζήτηση με τον υπουργό Εξωτερικών για τα θέματα που αφορούν την πατρίδα μας αλλά και τις διεθνείς εξελίξεις», ανέφερε.
Ειδικότερα για το Κυπριακό, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. τόνισε ότι «πενήντα χρόνια μετά από την κυπριακή τραγωδία και πρέπει όλοι να συμβάλουμε για την επανέναρξη του διαλόγου βάσει των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Αυτή είναι η θέση της παράταξής μας και θεωρούμε πως στο τραπέζι του διαλόγου πρέπει να έχει ενεργή συμμετοχή η Ευρωπαϊκή Ένωση».
Επίσης, ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε πως «όσο το δυνατόν γρηγορότερα, πρέπει να προσπαθήσουμε να ξανασυζητήσουμε. Δεν πρέπει σε καμία των περιπτώσεων να επιτρέψουμε να επιβληθεί η ατζέντα Ερντογάν για τη διχοτόμηση του νησιού».
Τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής συνόδευε ο υπεύθυνος ΚΤΕ Εξωτερικών, Δημήτρης Μάντζος.
Εκ μέρους του ΚΚΕ, σε δήλωσή του Νίκου Καραθανασόπουλου, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κομμουνιστικού κόμματος, μετά την ενημέρωση από τον υπουργό Εξωτερικών σημειώνεται ότι από τη συνάντηση «επιβεβαιώθηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της λεγόμενης “γεωπολιτικής αναβάθμισης” της χώρας, αποτελεί τον “σημαιοφόρο” των επικίνδυνων ΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών στην ευρύτερη περιοχή, σε μια περίοδο μάλιστα που οι ανταγωνισμοί οξύνονται και ο κίνδυνος επέκτασης των
ιμπεριαλιστικών πολέμων είναι κάτι παραπάνω από ορατός, ιδιαίτερα μετά τις αποφάσεις της
πρόσφατης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ».

«Αποτελεί, δε, τον ένθερμο υποστηρικτή των προσπαθειών του ΓΓ του ΟΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό σε συνέχεια των διευθετήσεων του Κραν Μοντανά, που προωθούν διχοτομικού χαρακτήρα “λύσεις” στη βάση των δύο “συνιστώντων κρατών”. Κανένας εφησυχασμός δεν πρέπει να υπάρχει ούτε απ’ την πολιτική των λεγόμενων “ήρεμων νερών” στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που τελικά διαμορφώνονται με βάση τις ΝΑΤΟϊκές επιδιώξεις. Ο λαός με την πάλη του πρέπει να να αντιταχθεί και να ματαιώσει κάθε επικίνδυνο σχέδιο σε βάρος του και σε βάρος των άλλων λαών της περιοχής», καταλήγει η δήλωση από το ΚΚΕ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας