Ως προς το βασικό θέμα της ημίωρης συνέντευξης, τη Γάζα, ο υπουργός Εξωτερικών πρόβαλε τις θέσεις της Ε.Ε. Ετέθησαν όμως κι επιπλέον θέματα, όπως η ελληνοϊσραηλινή στρατηγική συνεργασία, οι σχέσεις με τους Παλαιστίνιους, αλλά και οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας.
Για την κατάσταση στη Γάζα ο κ. Γεραπετρίτης επανέλαβε τις θέσεις αρχής της Ελλάδας και τις βασικές θέσεις της Ε.Ε. και σημείωσε ότι «θα πρέπει να κάνουμε πιο πολλά πράγματα, να είμαστε πιο πιεστικοί και προς όλες τις πλευρές» για την επίτευξη εκεχειρίας και τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστινίους. Σε ερώτηση ως προς τα όπλα που παίρνει το Ισραήλ και από την Ε.Ε. ο υπουργός σημείωσε «το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί» και πρόσθεσε πως «τα όπλα θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για αμυντικούς και όχι για επιθετικούς σκοπούς».
Εσπευσε δε να τονίσει πως «δεν μπορούμε να δεχθούμε την όποια δυσανάλογη αντίδραση» και υπογράμμισε ότι θα «πρέπει να αποτραπεί μια χερσαία εισβολή στη Ράφα». Στο Παλαιστινιακό τόνισε την πάγια θέση για δύο κράτη στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.
Aναλογική αντίδραση
Ο κ. Γεραπετρίτης αρνήθηκε ότι τηρούνται δύο μέτρα και δύο σταθμά για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον πόλεμο στη Γάζα, ως προς το θέμα της αναλογικής αντίδρασης και σημείωσε ότι από θέση αρχής «είμαστε εναντίον σε κάθε μορφής επιθετικότητας». Δέχτηκε και την ερώτηση εάν η Ελλάδα προτίθεται να επανεξετάσει τις συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας που έχει με το Ισραήλ και επιπλέον εάν αυτές οι συμφωνίες προέκυψαν εξ αντανακλάσεως από την πολιτική της Τουρκίας και απάντησε αρνητικά και στα δύο σκέλη.
Η συνέντευξη Γεραπετρίτη συνέπεσε με τις πυκνές εξελίξεις γύρω από τη Ράφα και τις απειλές κλιμάκωσης τόσο από το Ισραήλ όσο και από τη Χαμάς που την προηγουμένη είχε εξαπολύσει επίθεση στο πέρασμα Κερέμ Σαλόμ, με αποτέλεσμα να σταματήσει η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω της Αιγύπτου και να διακοπούν οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός.
Στο κάδρο της συνέντευξης μπήκαν και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, με το ερώτημα που εγείρεται από τους τουρκικούς ισχυρισμούς πως η Ελλάδα προχώρησε σε στρατιωτικοποίηση του Αιγαίου (με αναφορά στην Κω, ως εάν η εγγύτητα ενός μέρους με άλλη χώρα να είναι λόγος αποστρατιωτικοποίησης) και ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τις πάγιες ελληνικές θέσεις. Απέρριψε επίσης τις τουρκικές αιτιάσεις για τα υπό σχεδιασμό θαλάσσια περιβαλλοντικά πάρκα, λέγοντας ότι δεν αφορούν γεωπολιτικούς σκοπούς και επανέλαβε την προσδοκία ότι η επικείμενη επίσκεψη Μητσοτάκη στην Αγκυρα θα είναι παραγωγική.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας