Aπό τα γεγονότα της πυραυλικής επίθεσης της Ρωσίας και των εκρήξεών της που σημειώθηκαν σε πολύ κοντινή απόσταση από την ελληνική αποστολή σημαδεύτηκε η χθεσινή μετάβαση του πρωθυπουργού στην Ουκρανία και την Οδησσό, η οποία οργανώθηκε υπό μυστικότητα για λόγους ασφαλείας, ενώ, κατά τις πληροφορίες από την κυβέρνηση, είχε συμφωνηθεί στην τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο τέλος Ιανουαρίου και στη συνέχεια αναζητήθηκε η κατάλληλη ημερομηνία μέσω διπλωματικών διαύλων.
Αναφερόμενος στα γεγονότα αυτά ο Κυρ. Μητσοτάκης, κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, επισήμανε ότι βρισκόταν στο λιμάνι της Οδησσού με τον Β. Ζελένσκι και το επιτελείο του, οι οποίοι έδειχναν στην ελληνική αποστολή, μεταξύ άλλων, «τις σημαντικές ζημιές τις οποίες έχει υποστεί αυτή η κρίσιμη υποδομή, όταν ακούσαμε κάποιες σειρήνες. Kαι λίγο μετά, καθώς μπαίναμε στα αυτοκίνητά μας, ακούσαμε και μια μεγάλη έκρηξη. Νομίζω ότι αυτό για εμάς είναι η καλύτερη, ζωντανότερη υπενθύμιση ότι εδώ γίνεται πραγματικός πόλεμος. Κάθε μέρα γίνεται πόλεμος, ο οποίος δεν επηρεάζει μόνο το μέτωπο, τους στρατιώτες, επηρεάζει αθώους συμπολίτες μας».
Σύμφωνα με την ενημέρωση από το κυβερνητικό επιτελείο, ο Κυρ. Μητσοτάκης (ο οποίος μετέβη στην Ουκρανία πριν αναχωρήσει για το Βουκουρέστι για τη συμμετοχή του χθες και σήμερα στο διήμερο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος) επισκέφθηκε το λιμάνι της Οδησσού, όπου τον υποδέχτηκε ο Ουκρανός πρόεδρος, και ενημερώθηκε για τη λειτουργία του διαδρόμου εξαγωγής σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας και του Δούναβη, ενώ μετέβη στο κτίριο διοίκησης του λιμένος Οδησσού, όπου είχε τετ α τετ συνάντηση με τον Β. Ζελένσκι και ακολούθησε συνάντηση με τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.
Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός δήλωσε την πρόθεση της Ελλάδας να συμβάλει στην ανασυγκρότηση της Οδησσού, το ιστορικό κέντρο της οποίας ανακηρύχθηκε τον Ιανουάριο του 2023 Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO, ενώ συναντήθηκε με εκπροσώπους της ελληνικής διασποράς και ομογένειας.
Στήριξη στο Κίεβο
Επιπλέον εξέφρασε στήριξη προς την Ουκρανία, τόσο από την Ε.Ε. όσο και το ΝΑΤΟ, που, κατά τις ίδιες πηγές, θα συνεχιστεί στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της Ελλάδας, με την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης να υποστηρίζει ότι δεν θα αποδυναμωθούν οι αμυντικές ικανότητες της χώρας μας, υπενθυμίζοντας όμως με αυτόν τον τρόπο την επιλογή που εδώ και καιρό έχει κάνει ο Κυρ. Μητσοτάκης για την αναβαθμισμένη εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Τέλος, σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών εξετάστηκαν επίσης άλλοι τομείς συνεργασίας, όπως στον τομέα της ενέργειας, ενώ οι κ. Μητσοτάκης και Ζελένσκι μετέβησαν αμέσως μετά στο οικιστικό συγκρότημα που επλήγη πριν από λίγες μέρες με συνέπεια τον θάνατο 12 αμάχων, περιλαμβανομένων πέντε παιδιών, όπου κατέθεσαν ανθοδέσμες στο μνημείο προς τιμήν των θυμάτων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας