«Ελλάδα και Ινδία βρίσκονται πολύ κοντά, οι κοινές μας αξίες, όπως η ισχυρή δέσμευση στο Διεθνές Δίκαιο και στην πολυμερή διπλωματία, αποτελούν γέφυρα ανάμεσα στις χώρες μας», υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, στις κοινές του δηλώσεις με τον Ινδό ομόλογό του, Ναρέντρα Μόντι από το Νέο Δελχί, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη και μετά τη συνεδρίαση των διευρυμένων αντιπροσωπειών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι οι προοπτικές συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, μέσω του οικονομικού διαδρόμου Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEC) είναι σημαντικές και τόνισε χαρακτηριστικά: Εάν κοιτάξετε τον χάρτη, θα αντιληφθείτε ότι η Ελλάδα είναι η φυσική πύλη της Ινδίας προς την Ευρώπη. Για να επιτευχθεί όμως συνεργασία σε αυτή την γεωγραφική ζώνη, θα χρειαστεί να εμπεδωθεί ειρήνη και σταθερότητα στη Μέση Ανατολή».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε εξάλλου ότι η αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων παγκοσμίως απαιτεί συλλογική δράση και συνεργασία: «Η Ινδία είναι πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή του Ινδικού - Ειρηνικού ωκεανού, αντίστοιχα η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό φέρνει τις χώρες μας πιο κοντά».
Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η κοινή δήλωση στρατηγικής συνεργασίας που υπεγράφη ανάμεσα σε Ελλάδα και Ινδία, τον περασμένο Αύγουστο, στην Αθήνα, εφαρμόζεται ήδη και εντόπισε σημαντική πρόοδο στην εμβάθυνση των στρατηγικών σχέσεων, μεταξύ άλλων, στους τομείς των επενδύσεων, της άμυνας, της κυβερνοασφάλειας και της αγροτικής ανάπτυξης. «Βρίσκω στο πρόσωπο του κυρίου Μόντι έναν οραματιστή και έναν αληθινό φίλο», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι οι δύο ηγέτες έδωσαν έμφαση στην ενίσχυση των διμερών οικονομικών δεσμών και συγκεκριμένα σε τομείς όπως οι ΑΠΕ, οι υποδομές, η ναυσιπλοΐα και τα logistics. Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως οι αμοιβαίες επενδύσεις είναι ακόμη ένας μεγάλος στόχος, όπως και η προοπτική να διπλασιαστεί το διμερές εμπόριο, ακόμη και πριν από το 2030.
Εξάλλου ο Έλληνας πρωθυπουργός γνωστοποίησε ότι Ελλάδα και Ινδία αναμένεται να υπογράψουν μνημόνιο συνεργασίας για το μεταναστευτικό και την κινητικότητα. «Θέλουμε να μάθουμε από το ινδικό θαύμα της Πληροφορικής», πρόσθεσε ακόμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ επανέλαβε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την υποψηφιότητα της Ινδίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Υπάρχουν ευκαιρίες για στενότερη συνεργασία και οι δύο χώρες κάνουν τα απαραίτητα βήματα για αυτό», εκτίμησε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ινδίας και χαρακτήρισε εκπληκτική ευκαιρία την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην χώρα του, λέγοντας πως οι δυο πλευρές έχουν στόχο να δώσουν μεγαλύτερη ώθηση στις σχέσεις των δυο χωρών. Εξάλλου και ο Ναρέντρα Μόντι σημείωσε πως παρουσιάζονται νέες ευκαιρίες για συνεργασία στους τομείς της Άμυνας, της κινητικότητας και της μετανάστευσης.
«Η Ελλάδα και η Ινδία έχουν τις ίδιες ανησυχίες και τις ίδιες προτεραιότητες, φίλοι και αρχαίοι μεγαλοπρεπείς λαοί έχουμε ιστορία βαθέων διαπολιτισμικών σχέσεων», είπε ακόμη ο κ. Μόντι. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη διασύνδεση και των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. «Γιορτάζοντας την 75η επέτειο διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας και Ινδίας, δίνεται η ευκαιρία να προβληθεί σε παγκόσμιο επίπεδο η συνεργασία μας. Καλωσορίζουμε την Ελλάδα και τον θετικό της ρόλο στον Ινδικό - Ειρηνικό Ωκεανό, ενώ ενδυναμώνεται η ανατολική πλευρά της Μεσογείου με τον οικονομικό διάδρομο Ινδίας – Μέσης Ανατολής. Η Ελλάδα θα αποτελέσει σημαίνοντα εταίρο σε αυτήν την πρωτοβουλία», τόνισε ο Ινδός πρωθυπουργός.
Ήδη ο Έλληνας πρωθυπουργός, κατά την τελετή υποδοχής, μίλησε για τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας και Ινδίας. «Η παλαιότερη δημοκρατία και η πολυπληθέστερη δημοκρατία του κόσμου συναντώνται σήμερα και διερευνούν όλους τους τομείς συνεργασίας», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Υπενθύμισε παράλληλα ότι οι σχέσεις αναβαθμίστηκαν σε στρατηγικό επίπεδο κατά την επίσκεψη Μόντι στην Αθήνα και ανέφερε σημαντική πρόοδο στρατηγικής συνεργασίας στην άμυνα, τη γεωργία, την κυβερνοασφάλεια, ενώ στην ατζέντα των συνομιλιών ήταν μεταξύ άλλων οι επενδύσεις, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ναυτιλία και οι υποδομές.
«Μοιραζόμαστε κοινό ήθος, ή ντάρμα, όπως το λέτε, μοιραζόμαστε κοινή δέσμευση για το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Στις 14:30, ώρα Ελλάδας, ο κ. Μητσοτάκης θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στην εναρκτήρια συνεδρίαση της ετήσιας διάσκεψης «Raisina Dialogue» με θέμα τις γεωπολιτικές εξελίξεις, αλλά και την οικονομία. Αύριο, Πέμπτη αναμένεται να επισκεφθεί τη Βομβάη, όπου προγραμματίζονται επιχειρηματικές συναντήσεις και ομιλία στο ελληνο – ινδικό επιχειρηματικό φόρουμ.
Ήδη από τη Δευτέρα, βρίσκεται στην Ινδία ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης, καθώς και πολυπληθής ελληνική επιχειρηματική αποστολή.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας