Σε μια νέα καμπή της κρίσης στη Μέση Ανατολή, με το Ιράν να βγαίνει ευθέως απέναντι στις όμορες χώρες, με βομβαρδισμούς στο Ιράκ, στη Συρία και χθες στο Πακιστάν, η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτη στο Κάιρο ήταν σημαντική για την επαναβεβαίωση της συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου. Και στις δηλώσεις τους, Γεραπετρίτης και Σούκρι επισήμαναν ιδιαίτερα τη σημασία αυτής της σχέσης για τη σταθερότητα στην περιοχή.
Για το Σουεζ
Ο Γ. Γεραπετρίτης έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι με ιδιαίτερη θέρμη και στη συνέχεια ανάλογη ήταν η συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών με τον Σ. Σούκρι, κάτι που αποτυπώθηκε και στις κοινές δηλώσεις των δύο υπουργών. Στην κορυφή της ατζέντας ήταν φυσικά η κατάσταση στη Γάζα, ενόψει και της συνεδρίασης του συμβουλίου Εξωτερικών της Ε.Ε. την προσεχή Δευτέρα στις Βρυξέλλες, όπου έχουν προσκληθεί και οι υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου, της Σ. Αραβίας και της Ιορδανίας.
Κρίσιμο θέμα για την Αίγυπτο είναι όμως και το θέμα της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου εξαιτίας των επιθέσεων των Χούθι ήδη έχει περιοριστεί ο αριθμός των πλοίων που διέρχονται τη διώρυγα του Σουέζ κατά το ένα τρίτο, με ανάλογο κόστος για την οικονομία της Αιγύπτου. Η Ελλάδα συμμετέχει με μία φρεγάτα στην επιχείρηση υπό την ομπρέλα των ΗΠΑ Prosperity Guardian, στην οποία αναμένεται να δοθεί και επίσημη έγκριση της Ε.Ε., κάτι που, όπως είπε ο Σ. Σούκρι, «για την Αίγυπτο είναι ένα θετικό σήμα».
Και για την Ελλάδα ο δίαυλος του Σουέζ είναι κρίσιμος για το λιμάνι του Πειραιά, σε αντιδιαστολή με τον περίπλου της Αφρικής. Ο Ελληνας ΥΠΕΞ υπογράμμισε πως «η Ελλάδα ως κορυφαία πλοιοκτήτρια χώρα και η Αίγυπτος που ελέγχει τον γεωστρατηγικό σύνδεσμο μεταξύ της Μεσογείου και της Ερυθράς Θάλασσας, τη διώρυγα του Σουέζ, είναι αποφασισμένες να συνεργαστούν και να υπερασπιστούν την ελευθερία και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας».
Η γέφυρα
Σε ό,τι αφορά τη διμερή συνεργασία, οι δύο υπουργοί συζήτησαν για τους τρόπους ισχυροποίησής της, με τον Γ. Γεραπετρίτη να τονίζει ότι η ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, η οποία έχει εγκριθεί από την Ε.Ε. ως έργο αμοιβαίου ενδιαφέροντος, σηματοδοτεί άλλη μια σημαντική γέφυρα μεταξύ των δύο κρατών.
Κλείνοντας, ο Γ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι «η Ελλάδα, στο μέτρο που αποτελεί έναν αξιόπιστο συνομιλητή όλων των μερών, θα έχει λόγο στην επόμενη μέρα (στη Γάζα) ώστε να σταματήσει άμεσα η κρίση, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη. Μια ανθρωπιστική κρίση η οποία μαστίζει την περιοχή. Εργαζόμαστε να μην υπάρξει επέκταση των εχθροπραξιών σε άλλα μέρη».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας