Δεν πρόκειται να δεχθούμε με κανέναν τρόπο τετελεσμένα επί του εδάφους στην Κύπρο, δήλωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου, Γ. Γεραπετρίτης και Κ. Κόμπος, μετά τη συνάντηση που είχαν χθες στη Λευκωσία.
Ηταν η πρώτη επίσκεψη του Ελληνα ΥΠΕΞ από την ανάληψη των καθηκόντων του, ως είθισται, και έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Χριστοδουλίδη.
Η εξεύρεση δίκαιης λύσης στο Κυπριακό αποτελεί «κορυφαία εθνική προτεραιότητα» της Ελλάδας, τόνισε ο Γ. Γεραπετρίτης και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα στηρίζει με συνέπεια την Κύπρο στην επανεκκίνηση των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού.
Για τα ελληνοτουρκικά, με αφορμή την επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στο ΝΑΤΟ, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε «την ετοιμότητα της Ελλάδας να αξιοποιήσει το τρέχον θετικό κλίμα και να διαμορφώσει συνθήκες για διάλογο βασισμένο στο Δίκαιο της Θάλασσας με στόχο τη διευθέτηση της διμερούς διαφοράς για διευθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ» και πρόσθεσε: «Μένει να διαπιστώσουμε αν η Τουρκία επιθυμεί ειλικρινά να χαράξουμε ένα μονοπάτι επαναπροσέγγισης, χωρίς τούτο να σημαίνει ότι η Ελλάδα θα κάνει πίσω στις κόκκινες γραμμές της και στις εθνικές της προτεραιότητες». Οπως τόνισε ο Γ. Γεραπετρίτης, «μείζονα προτεραιότητα συνιστά η επίλυση του Κυπριακού».
Από την πλευρά του, ο Κ. Κόμπος ανέφερε ότι «η Ελλάδα ήταν και παραμένει το διαχρονικό μας στήριγμα» σε ό,τι αφορά το Κυπριακό. «Κοινό μας όραμα παραμένει η επανένωση της Κύπρου αποκλειστικά εντός του συμφωνημένου πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», πρόσθεσε.
Οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν και στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. όπου ετέθη το αίτημα Χριστοδουλίδη για ενεργότερη ανάμιξη, με τον Γ. Γεραπετρίτη να σημειώνει ότι «ο Κ. Μητσοτάκης εξέφρασε πλήρη στήριξη στο αίτημα της Κύπρου για την ανάληψη ενεργότερου ρόλου της Ε.Ε. στη βάση των προτάσεων του προέδρου Χριστοδουλίδη».
Αναφέρθηκε επίσης στα τριμερή και πολυμερή σχήματα συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας ότι «επιδιώκουμε σταθερά την εδραίωση ενός περιφερειακού πλαισίου ασφάλειας μέσω του διαλόγου, της συνεργασίας και της προσήλωσης όλων των πλευρών στο διεθνές δίκαιο». Διευκρίνισε ότι τα σχήματα αυτά δεν αποκλείουν κανέναν, πάντα όμως υπό την προϋπόθεση ότι γίνονται σεβαστές οι αρχές και οι αξίες του Χάρτη του ΟΗΕ και η πιστή τήρηση του Διεθνούς Δικαίου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας