Επίθεση στην Αθήνα μέσω του συνεδρίου του Economist έκανε για μια ακόμη φορά ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος επέκρινε «τον ρόλο των Ελλήνων εφοπλιστών στη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου».
Όπως μεταδίδει από τις Βρυξέλλες η ανταποκρίτρια της «Εφ.Συν.», Μαρία Ψαρά, σύμφωνα με το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων Belga, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι η μεταφορά ρωσικού πετρελαίου δημιουργεί μια κατάσταση που «δεν ανταποκρίνεται στα συμφέροντα της Ευρώπης».
Ο Ουκρανός πρόεδρος επισήμανε ότι «οι ελληνικές εταιρείες παρέχουν σχεδόν τον μεγαλύτερο στόλο πλοίων για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου» και «αυτό συμβαίνει ακριβώς όταν ένας άλλος ρωσικός ενεργειακός πόρος (σ.σ. εννοεί το φυσικό αέριο) χρησιμοποιείται ως όπλο ενάντια στην Ευρώπη και ενάντια στον προϋπολογισμό κάθε ευρωπαϊκής οικογένειας».
Όπως είπε, «ενώ πολλές ναυτιλιακές ή πετρελαϊκές εταιρείες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ έχουν σταματήσει το εμπόριο με τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, οι Έλληνες πλοιοκτήτες, που ελέγχουν την πλειοψηφία του στόλου της Ε.Ε., συνεχίζουν να μεταφέρουν ρωσικό αργό πετρέλαιο».
Ωστόσο το βελγικό πρακτορείο σημειώνει ότι η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Μελίνα Τραυλού, υπερασπίστηκε τη συνέχιση αυτής της πρακτικής στις αρχές Ιουνίου, διαβεβαιώνοντας ότι «η ελληνική ναυτιλία δεν κάνει τίποτα παράνομο» και «δεν έχει παραβιάσει κανένα εμπάργκο».
Το βελγικό δημοσίευμα σημειώνει επίσης ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καλέσει τους Έλληνες πλοιοκτήτες «να ακούσουν τη συνείδησή τους».
Το βελγικό πρακτορείο, σημειώνει πως η Ελλάδα «ήταν από τις πρώτες χώρες που καταδίκασε τον πόλεμο που ξεκίνησε η Μόσχα στην Ουκρανία, παρά τους ιστορικούς δεσμούς της με τη Ρωσία. Στα τέλη Ιουνίου, οκτώ Έλληνες διπλωμάτες, μεταξύ των οποίων και ο Γενικός Πρόξενος, απελάθηκαν από τη Μόσχα».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας